Zacznijmy od początku

Otóż jakiś czas temu skusiłem się by zrobić wino śliwkowe z dodatkiem soku z aronii i cz.porzeczki wg sugestii kgusera!Wino zaplanowałem na 14%.W tej chwili wino zakończyło fermentacje i jest po 1 obciągu.Po głębszym namyśle stwierdziłem że jednak na śliwkę te 14% to troszkę mało więc zapragnąłem mieć 16% wino

Dodałem 1250g (po całkowitym odfermentowaniu miał bym te swoje 16%

) lecz fermentacja nie ruszyła!Wina jest 25 litrów i nastawiałem na drożdżach FERMICRU VR5.Czy restart mogę zrobić na FERMIVINach?nie wpłynie to na późniejszy smak wina?pozdrawiam Adam
Cóż, przekombinowałeś. Liczyłes na to, że po ustaniu fermentacji i zlaniu wino ruszy po dodaniu cukru przy 14% alkoholu? Z góry bym Ci powiedział, że to nie ma sensu. Moim zdaniem ponowny restart przy takim procencie nie uda się, nawet jesli uzyjesz bajanusów. Do śliwkowego z powodzeniem mogłeś dolać spirytusu, jesli tak zależało Ci na większym procencie. Uzyskałbyś coś w stylu Massandry czy innego wzmacnianego wina.
Pozdrawiam,
marek
Jeśli chodzi o spirytus to wolał bym tego uniknąć!Najwyżej zostawię takie jakie jest!W sezonie nastawię na 16%

Pozdrawiam serdecznie!
Wybaczcie, ale restartowanie wina o mocy 14% po to, aby uzyskać 16% jest dla mnie bezsensowne.
Boullii dziękuję Ci bardzo za pomoc!Za chwilę przestudiuję wątek!
emto czemu sądzisz że to gra nie warta świeczki?
Moim zdaniem również... Te 2 % przy tak ekstraktywnym winie nie wniesie tyle by aż tak się z tym męczyć i jeszcze zastanawiać czy się uda... Następnym razem zrobisz na 16% i bedzie ok
Pozdrawiam
Macie racje

Zostawię tak jak jest a w sezonie nastawie na16% Chociaż będę miał porównanie między nimi

Dziękuję za pomoc i sugestie!pozdrawiam