Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Nalewka z białej czekolady
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Co sądzicie o takiej nalewce na słodko z białej czekolady.

700g czekolady białej rozpuścić w wodzie i ostudzić po czym dolać 1,5l białego rumu i 1l spirytusu.Mieszać przez tydzień codziennie aby się czekolada dobrze przegryzła z rumem po czym rozlać do butelek i do chłodnego miejsca i ciemnego.Rum po to żeby to nie było gęste jak budyń później.Jak myślicie nie byłoby problemu przechowywać dłużej taką nalewkę dajmy na to z 3 lata lub 2.W końcu cukier konwersuje i do tego mamy sporo alkoholu i spirytus więc chyba taka nalewka by się nie popsuła.Czy może by zrobić taką nalewkę z nutelli na słodko tylko,że z brązowym rumem i dodać jeszcze cukier.
Eksperymenty to podstawa!

Powiem tak: najlepiej takie próby robić na małej ilości (100-150ml), żeby sobie posmakować i wtedy zdecydować czy odpowiada.

Z tych składników będziesz miał moc około 47%.

Taki nalew możesz spokojnie przechowywać latami w temp. pokojowej. Nic się złego nie stanie.

Pomyśl o zrobieniu ajerkoniaku, który może być też z dodatkiem kakao.
Zerknij np. tu: http://wino.org.pl/forum/Thread-Ajerkoni...ajerkoniak
Drajla to co jest półsłodkie czy słodkie to ja bardzo lubię wypić.Mnie bardziej pasuje półsłodki alkohol lub słodki aniżeli wytrawny bo wytrawnego wręcz nie lubię więc jakbym robił to odrazu większą ilość. Skoro piszesz,że można spokojnie przechowywać latami to w sobotę się biorę za produkcję i zdecydowałem,że zrobię tak

Wezmę 1,5l wody i podgrzeję i rozpuszczę 200g cukru a potem dodam pokruszoną białą czekoladę w ilości 700g i rozpuszczę w tej wodzie z cukrem.Następnie ostudzę i dodam 1,5l rumu białego carta blanca i 1,7l spirytusu i wymieszam całość i przeleję do słoja na tydzień czasu codziennie nim potrząsając a po tygodniu rozleję do butelek i odstawię do piwnicy.Tak chyba będzie najlepiej A ty co o tym myślisz drajla?
Biała czekolada - skład
  • cukier
  • serwatka w proszku
  • tłuszcz mleczny
  • mleko w proszku pełne
  • emulgator (lecytyna sojowa)
  • aromat
  • 14 - 33% masła kakaowego
Po co się męczyć z czymś, co z nazwy jest rzekomo czekoladą? Weź cukier, masło, cukier wanilinowy, może jeszcze jakieś chemikalia, mleko, dolej serwatki, spirytusu i gotowe...

Nie nazywaj tylko tego nalewką, bo wstyd...
Von Vinentropp to jak mam to nazwać.Likierem z białej czekolady tylko mocniejszym procentowo i na słodkość mocniejszym czy jak mam się do tego odnieść ?
(27-05-2019, 09:54)Piotr24 napisał(a): [ -> ]..............to w sobotę się biorę za produkcję i zdecydowałem,że zrobię tak
Skoro zdecydowałeś, to tak będzie. Mam nadzieję, że będziesz zadowolony.

(27-05-2019, 09:54)Piotr24 napisał(a): [ -> ]A ty co o tym myślisz drajla?
Alkohol możesz wlać do ciepłego syropu.

Bedzie to krem lub likier z białej czekolady.
Drajla jednak nie wytrzymałem i zrobiłem dziś ten likier.Dałem 500g cukru trzcinowego do tego 1,5l wody i 800g czekolady mlecznej i wszystko podgrzałem razem i rozpuściłem i ostudziłem.Po ostudzeniu wlałem 0,7l rumu 40% captain morgan dark rum oraz 0,7l rumu bacardi carta negra 40% oraz 1,5l spirytus kaliski zbożowy i wymieszałem i przelałem do słoja.Wiesz może ile on może mieć % ten likier czekoladowy.Bardzo bym prosił o odpowiedź.
Biała to nie czekolada.
Alskarus już zrobiłem mógłbyś napisać ile ona ma %
W granicach 40-43%
Ok dzięki za odpowiedź.Jak rozumiem tego likieru nie muszę filtrować później czy coś bo nalewkę cynamonową będę za 3 dni filtrował a tutaj to myślę,że wystarczy chyba tylko wstrząsnąć butelką przdd nadaniem.
(27-05-2019, 22:00)Piotr24 napisał(a): [ -> ].......wstrząsnąć butelką przdd nadaniem.
Wyślij (nadaj) i do mnie to sam sobie wstrząsnę ta butelką ;););)

Ja bym zamiast cukru jednak zdecydowanie miód dodawał. Lubi się miód z rumem i znacząco korzystnie na smak by wpłynął.
Tata 1959 niestety dałem już cukier zamiast miodu.Teraz niech sobie ten likier czekoladowy stoi do grudnia.
Jaki tam czekoladowy. Ot likier, po prostu likier :)
Ok.Mam nadzieję,że do tego czasu się nie zepsuje albo coś.
(27-05-2019, 22:00)Piotr24 napisał(a): [ -> ]..........,że wystarczy chyba tylko wstrząsnąć butelką przdd nadaniem.

Dokładnie, tak.
Przepraszam drajla miało być nalaniem
Ok.

monika7

(27-05-2019, 09:54)Piotr24 napisał(a): [ -> ]Wezmę 1,5l wody i podgrzeję i rozpuszczę 200g cukru a potem dodam pokruszoną  białą czekoladę w ilości 700g i rozpuszczę w tej wodzie z cukrem.Następnie ostudzę  i dodam 1,5l rumu białego carta blanca i 1,7l spirytusu i wymieszam całość i przeleję do słoja na tydzień czasu codziennie nim potrząsając a po tygodniu rozleję do butelek i odstawię do piwnicy.Tak chyba będzie najlepiej A ty co o tym myślisz drajla?

Pamiętaj, że czekolada + woda to katastrofa (robi się zbita bryja). Czekoladę rozpuść samą w tzw kąpieli wodnej a potem próbuj mieszać z alkoholem. Z tym, że jak to wyjdzie to nie wiem, bo ogólnie nie lubię tego tego typu nalewek (kremowo-czekoladowych), więc nie mam doświadczenia. Alkohol jednak zdecydowanie lepszy, niż woda z cukrem.

PS. Widzę, że już zrobiłeś mieszankę i czekolada Ci się nie zważyła, czyli jakaś dziwna ta czekolada (sprawdzałeś składniki?). Ale skoro Ci wyszło, to powodzenia. W końcu to ty masz pić, więc jeśli Ci smakuje, to nam do tego nic. :D