28-05-2019, 18:48
Witam serdecznie,
18 maja nastawiłem wino z suszonych skórek dzikiej róży.
1,5 kg suszonej DR zalałem 5 l syropu z 1 kg cukru. Po 24 godzinach dodałem drożdże Tokay z suszu od Zamojskich oraz 150g sparzonych rodzynek.
Po tygodniu dodałem 2,5 l syropu z 1 kg cukru i dzisiaj podobnie.
Sumarycznie dałem 10 l wody i 3 kg cukru na 1,5 kg suszonej dzikiej róży i 150g rodzynek.
Wino fermentuje bardzo dobrze, natomiast martwi mnie ilość osadu i czy na suszonej DR można zrobić 2 nastaw.
Czy przy zlewaniu powstały osad powinienem odcisnąć ??
Planuje fermentowac z owocami do 6 tygodni czy to nie za dlugo? (Na forum są rozbieżne porady)
Załączam zdjecia.![[Obrazek: 6788dc9da6f0127a59b17e2a941f1afd.jpg]](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190528/6788dc9da6f0127a59b17e2a941f1afd.jpg)
![[Obrazek: e68bbb90d8b3b9b8a855aa7e589e1fbe.jpg]](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190528/e68bbb90d8b3b9b8a855aa7e589e1fbe.jpg)
Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
18 maja nastawiłem wino z suszonych skórek dzikiej róży.
1,5 kg suszonej DR zalałem 5 l syropu z 1 kg cukru. Po 24 godzinach dodałem drożdże Tokay z suszu od Zamojskich oraz 150g sparzonych rodzynek.
Po tygodniu dodałem 2,5 l syropu z 1 kg cukru i dzisiaj podobnie.
Sumarycznie dałem 10 l wody i 3 kg cukru na 1,5 kg suszonej dzikiej róży i 150g rodzynek.
Wino fermentuje bardzo dobrze, natomiast martwi mnie ilość osadu i czy na suszonej DR można zrobić 2 nastaw.
Czy przy zlewaniu powstały osad powinienem odcisnąć ??
Planuje fermentowac z owocami do 6 tygodni czy to nie za dlugo? (Na forum są rozbieżne porady)
Załączam zdjecia.
![[Obrazek: 6788dc9da6f0127a59b17e2a941f1afd.jpg]](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190528/6788dc9da6f0127a59b17e2a941f1afd.jpg)
![[Obrazek: e68bbb90d8b3b9b8a855aa7e589e1fbe.jpg]](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190528/e68bbb90d8b3b9b8a855aa7e589e1fbe.jpg)
Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka