Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: DR suszona.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie,

18 maja nastawiłem wino z suszonych skórek dzikiej róży.

1,5 kg suszonej DR zalałem 5 l syropu z 1 kg cukru. Po 24 godzinach dodałem drożdże Tokay z suszu od Zamojskich oraz 150g sparzonych rodzynek.

Po tygodniu dodałem 2,5 l syropu z 1 kg cukru i dzisiaj podobnie.

Sumarycznie dałem 10 l wody i 3 kg cukru na 1,5 kg suszonej dzikiej róży i 150g rodzynek.

Wino fermentuje bardzo dobrze, natomiast martwi mnie ilość osadu i czy na suszonej DR można zrobić 2 nastaw.

Czy przy zlewaniu powstały osad powinienem odcisnąć ??

Planuje fermentowac z owocami do 6 tygodni czy to nie za dlugo? (Na forum są rozbieżne porady)

Załączam zdjecia. [Obrazek: 6788dc9da6f0127a59b17e2a941f1afd.jpg][Obrazek: e68bbb90d8b3b9b8a855aa7e589e1fbe.jpg]

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Ktoś pomoże ??

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
DR około 6 tygodni fermentacja.
Można robić 2 nastawy.
Osadu masz faktycznie dużo.
Zlejesz przez sito i grube frakcje zostaną oddzielone, te luźniejsze oddzielisz przy kolejnym zlewaniu już rurką .
Dziękuje za odpowiedź.

Przy pierwszym zlaniu powinieniem odcisnąć ten osad czy zlać tylko i od razu zrobić drugi nastaw?

Może ktoś ma też doświadczenie z suszona DR ponieważ dałem 1.5 kg na 10 litrów wody i tak się zastanawiam czy nie za mało wody? Zawsze można wody dodać ale ciekaw jestem sugestii bardziej doświadczonych kolegów ??

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka