13-07-2019, 22:48
Witam wszystkich. Do tej pory zrobiłem pare win z winogron. Teraz wpadłem na pomysł by zrobić z czarnych porzeczek.
Mam ok 35 kg czarnej porzeczki. Z tego co wyczytałem na forum należy dodać wody. I to sporo. Ja mam pytanie. Czy to konieczne? Chciabym mieć winko z samego soku bez rozcienczania. Czy jest to możliwe?
Proszę opomoc i ewentualną podpowiedź co robić. Póki co to mam przygotowane owoce w pojemnikach fermentacyjnych. Umyte i zgniecone owoce tłuczkiem z dodatkiem pektoenzym i 2 l wody. Tak wody. Bo tak pisało w instrukcji pektoenzym Biowin. Z rana będę Chciał dodac drożdże. Z tym że mam to w 2 pojemnikach. I zastanawiam się czy zlac wszystko razem do balona ja tam fermetowac w miazdze czy podtrzymać z tydzień i dopiero wtedy zlac moszcz. Czy przy tej ilości owoców jakieś wskazówki co do ilości cukru? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Mam ok 35 kg czarnej porzeczki. Z tego co wyczytałem na forum należy dodać wody. I to sporo. Ja mam pytanie. Czy to konieczne? Chciabym mieć winko z samego soku bez rozcienczania. Czy jest to możliwe?
Proszę opomoc i ewentualną podpowiedź co robić. Póki co to mam przygotowane owoce w pojemnikach fermentacyjnych. Umyte i zgniecone owoce tłuczkiem z dodatkiem pektoenzym i 2 l wody. Tak wody. Bo tak pisało w instrukcji pektoenzym Biowin. Z rana będę Chciał dodac drożdże. Z tym że mam to w 2 pojemnikach. I zastanawiam się czy zlac wszystko razem do balona ja tam fermetowac w miazdze czy podtrzymać z tydzień i dopiero wtedy zlac moszcz. Czy przy tej ilości owoców jakieś wskazówki co do ilości cukru? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.