Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czarna porzeczka i co dalej..
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich. Do tej pory zrobiłem pare win z winogron. Teraz wpadłem na pomysł by zrobić z czarnych porzeczek. 
Mam ok 35 kg czarnej porzeczki. Z tego co wyczytałem na forum należy dodać wody. I to sporo. Ja mam pytanie. Czy to konieczne? Chciabym mieć winko z samego soku bez rozcienczania. Czy jest to możliwe?
Proszę opomoc i ewentualną podpowiedź co robić. Póki co to mam przygotowane owoce w pojemnikach fermentacyjnych. Umyte i zgniecone owoce tłuczkiem z dodatkiem pektoenzym i 2 l wody. Tak wody. Bo tak pisało w instrukcji pektoenzym Biowin. Z rana będę Chciał dodac drożdże. Z tym że mam to w  2 pojemnikach. I zastanawiam się czy zlac wszystko razem do balona ja tam fermetowac w miazdze czy podtrzymać z tydzień i dopiero wtedy zlac moszcz. Czy przy tej ilości owoców jakieś wskazówki co do ilości cukru? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
http://wino.org.pl/old/frames/index2.htm
Zapisz sobie do zakładek i korzystaj do woli co Ci pozwoli nie wywarzać otwartych drzwi w przyszłości.
Pomyszkuj też na aktualnej stronie SWiMP: http://wino.org.pl/
Jak lubisz bardzo kwaśne wino to możesz zrobić z samego soku.
Z tych 35kg owoców uzyskasz ok 21l soku, osobiście bym dodał 2,5 - 3 krotność ilości soku czyli ok 52 - 63l.
W tamtym roku zrobiłem wino z czarnej porzeczki i dodałem tylko 2 krotność i wg mnie jest zdecydowanie za kwaśne.
Smaku i aromatu nie stracisz po dodaniu wody.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka
Dziękuję za porady. W takim razie doleje wody według zalecenia. Pozdrawiam
(14-07-2019, 07:18)Przemyslaw85 napisał(a): [ -> ]Jak lubisz bardzo kwaśne wino to możesz zrobić z samego soku.

Nie zrobisz wina z samego soku które da się wypić . Bez względu na to czy się lubi kwaśne czy nie.
Dodatkowo w tak niesprzyjającym środowisku drożdże nie dadzą sobie rady. Czarna porzeczka 1:3 z wodą .
Roberto! Jak zwykle strzał ok. Jak rybki (na PW jeśli możesz)?
(14-07-2019, 15:03)TEQUILA napisał(a): [ -> ]...Nie zrobisz wina z samego soku które da się wypić . Bez względu na to czy się lubi kwaśne czy nie.
Dodatkowo w tak niesprzyjającym środowisku drożdże nie dadzą sobie rady. Czarna porzeczka 1:3 z wodą .

No to moje drożdże jakieś odporne były, bo kiedyś zdarzyło mi się zrobić ortodoksa z czarnej porzeczki i zszedł poniżej zera, bez żadnych dodatkowych zabiegów. Bez pożywki i witaminek.
(14-07-2019, 18:54)zbynekkk napisał(a): [ -> ]Bez pożywki i witaminek.

I bez wody ?
Toż piszę, że ortodoks. Jak nie zapomnę, to przywiozę próbkę.
Przywieź , pewnie działa jak WD40 ;)
Potwierdzam wypowiedzi przedmówców, ja w tamtym roku zrobiłem w stosunku cz.p. do wody 1:2 i było jeszcze zbyt kwaśne, teraz zrobiłem 1: 2,6 (bo akurat finalnie tak mi pasowało na dymion) i zobaczymy, myślę że będzie ok. Czarna porzeczka jest bardzo aromatyczna wiec nie bój sie wody. Pozdro