Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Co to ? 15 litrów sok tłoczony z gruszki - dziwna zawiesina
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
15 litrów sok tłoczony z gruszki

Kilka nastawów mam już za sobą i wszystkie udane.

Tutaj pojawiło mi się coś takiego, jakiś kożuch.

Normalne, czy to jakiś chochlik i wino do zlewu ?
Mi to wygląda na drożdże namnożone w wyniku fermentacji burzliwej i wyniesione do góry przez gazy i resztki owoców.
PS. Przy tytule wątku raczej się nie napociłeś (patrz Regulamin).
Może
użyłame jakiś turbo drożdży - pierwszy raz. (https://artdest.pl/pl/drozdze-gorzelnicz...do-18.html )
Na prawdę przez tydzień kipiało z baniaka
Zamieszaj więc i spokojnie fermentuj dalej (oczywiście mieszając co jakiś czas).
zamieszalem, fermentuje ale nic nie opadło :>
I nie opadnie, dopóki wino fermentuje, a czapę trzeba rozbijać coby nie zapleśniałe.
(29-07-2019, 18:59)k-m-sqad napisał(a): [ -> ]15 litrów sok tłoczony z gruszki

Kilka nastawów mam już za sobą i wszystkie udane.

Tutaj pojawiło mi się coś takiego, jakiś kożuch.

Normalne, czy to jakiś chochlik i wino do zlewu ?

Sorry za odkopanie posta sprzed lat, ale mam pytanko - z jakich odmian robisz wina? Też chciałbym podejść do gruszkowego. Puki co robiłem z pierwszych lepszych i wino wyszło kiepskie...
Nie odpowie raczej bo ostatnio był na forum w 2019 roku:(
Wino z gruszek to słaby pomysł. Szału nie ma. Gruszki mają mało kwasu. Ale jak lubisz...Proponuję max 12% i dokwaszenie nastawu.