Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z 25kg jeżyn (ostrężyn)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześc Wam!
Dotychczas wyłącznie eksperymentowałem z winogronami.
Moj ojciec robił lata temu wino z ostrezyn - jeżyn.
Postanowiłem spróbować zrobić takie wino tym razem.
Ojciec zasypywał jeżyny w balonie cukrem. Ile jak - nie pamięta - to było ze 
Prawie 30 lat temu. Mam dostać za 2 dni 25 kg jeżyn .
Gąsior który mam obecnie jest jakoś na 17 litrów.
Zastanawiam się czy lepiej owoce zasypać cukrem - ok 3-4kg
(Pewnie wszytskie się nie zmieszczą bez gniecenia).
I po pewnym okresie fermentacji dosypywać cukier rozcieńczony czy jak.
Wiem, ze niektórzy od razu uzyskują sok wyciskając go z jeżyn .
Sokowirówka byłaby ok?
Czytałem posty o tym ale mniej jest konkretnych przepisów niż raf do 
Poszczególnych kroków jak już ktoś coś miał zeobione.
Czy moglbym Was prosić o podanie kilku sprawdzonych  przepisów
na takie wino?
Może przybytek ilości ostreżyn zorganizuje drugi gąsior bo szkoda zmarnować 
taka ilość jagód szczególnie ze obecnie tak trudno je zebrać. 
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi ! Za 2 dni mam je dostać i chxialbym się 
do tego czasu dobrze przygotować - cukromierz, przepisy, drożdże odpowdnie, etc
Wielkie dzięki !!!
Kiedyś zrobiłem wspaniałe wino z jeżyn... Ale było smaczne :-)

Jak bym miał 25 kg jeżyn, to bym zrobił tak (zakładam, że jeżyny bywają dość kwaśne, przynajmniej moje w ogródku)

Jeżyny bym zmiksował mieszadłem i wiertarką
Przez pieluchę bym przesączył sok - delikatnie
Wyszło by pewnie 10 l soku i 15 kg wiórów
I bym zrobił 2 wina:

1. Wino "różowe" - sok rozcieńczył 1:1, tj. 10 l soku + 10 l wody z cukrem. Cukru tak ze 3 kg.
Pomiar BLG - ma być koło 20.
Dodać pożywki z wit. B1 (tiaminą) wg instrukcji.
Fermentacja w zimnym, na koniec zlewanie, siarkowanie, dosłodzenie lekkie ewentualne.
Fermentacja w balonie, w zimnym, drożdże UCLM S325.

2. Wino "czerwone" - do wytłoków załóżmy 15 kg dodałbym z 10 l wody z cukru. Cukru tak ze 3,5 kg.
BLG koło 22-24.
Pożywki bym sypnął i ze 25 g wiórków dębowych, średnio pieczonych.
Fermentacja w plastikowym fermentorze (do kupienia za 25 PLN), tak z 7 dni z owocami.
Później zlanie, odstawienie na tydzień, znowu zlanie.
Fermentacja w ciepłym, drożdże Enartis Red Fruit, lub inne do win czerwonych.

Drożdże znajdziesz na Alledrogo.

Pozdrawiam! :-)
Cześć! 
Dzięki za odpowiedz i rade!
W opcji 1.
a) BLG radzisz wartość 20 po dodaniu cukru ( mieszanki soku z woda z cukrem?)
b) pożywka z wit B1 - czy to ma jakaś konkretna nazwe - zaraz będę szukać - edit. Znalazłem!
c) sokowirowka spoko ?
d) fermentacja w balonie w jakiej temp? I kiedy dodawać drożdże ?
Chodzi o to ze rozumiem ze najpierw radzisz dodać pożywkę i to ma być przez kilka dni (ile)
w balonie - zamknięte jak do fermentacji! czy otwarte w wiaderku w piwnicy powiedzmy?
(Chłodna - w jakiej temp). I potem mam zlać to dodać siarki może cukru i do balona zakorkować i wtedy drożdże? Bo nie złapałem :)
e) dorzucać trochę jagód całych nie rozbudzonych do gąsiora?
f) najpierw dodać pożywkę a po ilu dniach orientacyjnie drożdże - te 325 są do win białych - na pewno o te chodziło?

W opcji 2.
a) wiórki dębowe - to do kupienia w winiarskich jakiś ? To smakowy dodatek jak rozumiem - nie stosowałem tego nigdy bo ja amator :)
b) mam 2 gąsiory szklane - będzie ok?

Dzięki !
Sugeruję fermentację jeżyn w miazdze przez 4-5 dni. Rozlecą się całkowicie i puszczą sok. MIazgę zaszczepiłbym aktywnymi + pożywka + (nieco wcześniej 1-2g piro/10kg).
W opcji 1.
a) BLG radzisz wartość 20 po dodaniu cukru ( mieszanki soku z woda z cukrem?)  TAK
b) pożywka z wit B1 - czy to ma jakaś konkretna nazwe - zaraz będę szukać - edit. Znalazłem!
c) sokowirowka spoko ? NIE NADAJE SIE + MIESZADŁO + WIERTARKA + PIELUCHA
d) fermentacja w balonie w jakiej temp? I kiedyś oddawać drożdże ? NAJLEPIEJ KOŁO 15*C
e) dorzucać trochę jagód całych nie rozbudzonych do gąsiora?  NIE
f) najpierw dodać pożywkę a po ilu dniach orientacyjnie drożdże - te 325 są do win białych - na pewno o te chodziło? DROŻDŻE OD RAZU DODAJ, TAK TO TE DO WIN BIAŁYCH

W opcji 2.
a) wiórki dębowe - to do kupienia w winiarskich jakiś ? To smakowy dodatek jak rozumiem - nie stosowałem tego nigdy bo ja amator :) TAK, KUPISZ NAWET W MARKETACH NA DZIALE WINIARSKIM
b) mam 2 gąsiory szklane - będzie ok? ŚREDNIO, MOŻE BYĆ, ALE CIĘŻKO POTEM UMYĆ.
Cytuje 
Fermentacja w zimnym, na koniec zlewanie, siarkowanie, dosłodzenie lekkie ewentualne.
Fermentacja w balonie, w zimnym, drożdże UCLM S325.

Czy to są 2 osobne kroki czy uściślenie jednego?
Rozumiem, ze po dodaniu pożywki i drożdży jednocześnie ma odbyć się fermentacja 
w schłodzonym miejscu najlepiej. To będzie pewnie wolna fermentacja w normalnie zakorkowanym gasiorze z rurką - tak? 
Orientacyjnie będzie trwać 3-4 tygodnie lub dłużej?
Potem, jak się skończy. Zlać i dodawać siarczyny i ewentualnie cukru ( jeśli cukru to jesCZe raz do gąsiora żeby dofermentowal ten cukier?)
Tyle?
Tak?
Dzięki !!!
Fermentacja w zimnym, na koniec zlewanie, siarkowanie, dosłodzenie lekkie ewentualne.
Fermentacja w balonie, w zimnym, drożdże UCLM S325.

To ten sam krok - tak, uściślenie jednego.

Rozumiem, ze po dodaniu pożywki i drożdży jednocześnie ma odbyć się fermentacja
w schłodzonym miejscu najlepiej. To będzie pewnie wolna fermentacja w normalnie zakorkowanym gasiorze z rurką - tak?

TAK

Orientacyjnie będzie trwać 3-4 tygodnie lub dłużej?

PODEJRZEWAM, ŻE 1-2 TYGODNIE

Potem, jak się skończy. Zlać i dodawać siarczyny i ewentualnie cukru ( jeśli cukru to jesCZe raz do gąsiora żeby dofermentowal ten cukier?)

ZLAĆ, DODAĆ PIROSIARCZYN W ILOŚCI 1,5 G NA 10 L WINA, ODSTAWIĆ, JAK ZRZUCI OSAD TO ZNOWU ZJAĆ I DOPIERO DOSŁODZIĆ. CUKRU NIEDUŻO, TAK ZE 30 GRAM NA 1 LITR WINA. TEN CUKIER MA NIE PRZEFERMENTOWAĆ, MA ZOSTAĆ W WINIE.
Wszystko gra!
Gorzej ze nie mogę kupić tych drożdży - szukałem ostatnie dni w lokalnych sklepach. Nie ma. Są w sklepie Mrówka ale inne ( mniej specjalistyczne i tu trochę problem) a owoce zgarniam za 2 godziny :)
Drożdże UCLM są dostępne np. na allegro  https://allegro.pl/oferta/drozdze-winiar...6939055683
Kursa z tej pulpy po tym jak zacząłem mieszać wiertarka nie jestem
w stanie wybrać sok. Zaczęło puszczać co prawda pod swoim ciężarem w pojemniku ale jak mieszam robi się maź ani to sok raczej takie błoto. Z tego nie jestem w stanę wygenerować sok - może jakieś śmieszne ilości... hmm czuje ze nie podołam opcji z przepisy - narazie przemierzałem wiertarka tylko ze 3 litry także zastanawiam die czy lekko pogniesc resztę żeby polezala jak przy winogronach i jak zacznie ferment to cukier pożywka i drożdże, czy jakoś i aczej.
Lipa. Albo zasypać całość w gąsiorze 3 kg cukru i potem pożywka i drożdże.
Ogólnie morale spadły i z takiej pulpy w moich warunkach nie ma szans na wygniecenie soku. HELP
Użyj pieluchy, jak pisał ZbyszekT, albo poszewki i sok zacznie sam kapać. Potem możesz "wyprasować", jak masz prasę, albo wycisnąć.

Będzie dobrze.
Witam
Bardzo dobry opis zrobiliście na wino jeżynowe. Będę robił wino i, trzymał się waszych wskazówek.Jeżyna strasznie u mnie obrodziła ogrodowa.. Tylko czekam aż dojrzeje .

Pozdrawiam/Gliwice +4 km
Eugeniusz
Nie baw się w wyciskanie soku . Za duża strata , za dużo zabawy , za dużo nerwów zmarnujesz. Same minusy.
Fermentacja w miazdze kilka dni i odcisnąć co się da. Później dosładzanie i fermentacja samego moszczu już.
Chyba , tak będę robił jak piszesz TEQUILA. Inne owoce to fermentuje w miazdze kilka dni i, dopiero wyciskam sok..

Pozdr.. Eug..
Cześć,
Ja tylko napisałem jak ja bym zrobił - jakbym miał 25 kg jeżyn... :-)
Kiedyś robiłem wina z jeżyn - i najlepsze mi wychodziło właśnie a'la różowe, z samego soku. Z owoców (ogrodowych) jeżyny miały jakiś taki ziołowy posmak, mi nie pasowało to do wina. Nie wiem, może to kwestia odmiany.
Witam- z samych jeżyn , to raczej nie wino jest. Trzeba dorzucić innych owoców wtedy wychodzi wino idealne w smaku i zapachu. Tak robię inne wina.
Pozdrawiam
Eugeniusz
Panowie pytanie!
Nie udało mi się zrobić tego wina zgodnie z zaleceniami. Nie podoaem.
Nieztety po pierwsze “dostawca” jagód nie podołał i dostałem nie 25 litrów
ale 17 litrów co na kilogramy okazało się około 9 kg.
Następnie drożdże podane w drugim poście nie udało się dostać na czas.
Użyłem wiec Enovini ws - podobno podobne :)
Kiedy przyszło do mieszania celem oddzielenia soku o jagód
Kolejna klęska - zaczęła powstawać breja/błoto...
Zrobiłem wiec tak:
Wszystkie owoce trochę pogniotlem, dodałem ok 5litrow wody, w których
rozmieszalem 3kg cukru.
Dodałem zalecana pożywkę z wit B1 i drożdże Enovini Ws
Obecnie jest juz prawie 2 tyg fermentacji. Dzis mierzylem blg.
Wino lekko kopie:) do tego wydaje się słodko kwaskowe a BLG wyszło 4...
co w ogóle wydaje się dziwne (dla mnie amatora ).
Najbardziej mnie martwi ze mam wrażenie ze wyjdzie tego po prostu mało
. Mam gąsior 25litrow i trochę wrażenie jakby płynu było bardzo malo.
Rozwazam dodanie ok 5 litrów wody z może 1 kg cukru.
Boje się ze jak owoce wyjmę z gąsiora to będzie na 4-5 butelek i szkoda tyle
Owoców. Z drugiej str boje się „rozcieńczyć” żeby nie wyszedł cienkusz i nie
zaburzyć dosyć udanej fermentacji. Bulka obecnie co ok 6 sekund (prawie drugi tydzień)
. Co uważacie ??
Wina z jeżyn robię od ponad 20 lat, zarówno z jeżyny falistej jak i popielicy. Również mieszane z DR, aronią, czy wiśnią. Wino robimy z całych owoców które trzymamy w balonie 4 tygodnie. Po tym czasie odciskamy przez tkaninę owoce i np. z 10 litrów owoców mamy 1 litr głównie nasion. Wina można doprawiać np. goździkami.
A jak ilościowo ?
Boje się ze mało wyjdzie!
Na te 17 litrów jeżyn (ok 9kg) dodane było ok 6 litrów wody i 3kg cukru.
BLG jak teraz sprawdzałem pokazuje ... 4! I jest słodko kwaśne i w sumie czuć 
Moc choć intensywna fermentacja trwa ( juz 3 tygodnie).
Boje Się najbardziej ze wyjdzie kilka butelek tylko ale z druhiej str nie chce na chamca rozcienczac
Ile myslcie ze mozna dodać wody ogółem i jakie BLG powinno być ?
Dzieki

Proszę o poprawna pisownię - TWA
Ja na baniak 19 litrów daję 9-11 litrów jeżyny. Po miesiącu masz z tego po odciśnięciu 1 litr odpadów. 17 litrów jeżyn można było dać do dwóch baniaków 19 litrowych.
Tylko zastanawiam się jak z ilością płynu - boje się ze
mało wyjdzie i ile BLG powinien wskazywać miernik po 2 tygodniach fermentacji (teraz) i czy dodać jeszcze np 1 kg cukru i kiedy. Mądre głowy dajcie znać bom zielony.
Merci!
Jeżyny jak trzymasz w nastawie 4 tygodnie mogą stanowić połowę objętości nastawu. Po ich wyciśnięciu będziesz miała 10 % resztek.
Z tego co widzę to możesz dodaćkilo cukru rozpuszczone w małej ilości wody.
Z ciekawości spytam po ile kupujecie jeżyny? U mnie ceny powalają.
Nie kupuje, zbieram w polu. Co sezon kilkadziesiąt litrów, jeżyna falista i popielica. Tylko raz przekroczyłem 100 litrów.
Wg mnie jeżyny ogrodowe - a głównie takie można kupić, to pomyłka. Dobre tylko do zjedzenia na surowo, mają bardzo mało aromatu i smaku.
Proponuje poszukać w lesie.

Eve wody już nie dawaj, bo wyjdzie cienkie, lepiej mniej, a dobre.
Moje najlepsze "jeżynowe" wyszło z czystego soku jeżynowego zmieszanego z sokiem jabłkowym 1:1 oraz małym dodatkiem soku z czarnego bzu - 5%.
Półsłodkie, około 15%.
Fermentacja w miazdze około 5 dni.

Odcisnąłeś to już? Ile masz w sumie nastawu? Wg tego trzeba dodać odpowiednią ilość cukru.