Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Żółta piana
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam! Postanowiłem zabrać się za pierwsze w życiu wino. Poczytałem, doedukowałem się w kwestii proporcji, zainwestowałem w sprzęt i czekałem z niecierpliwością, aż winogrono dojrzeje. Zebrałem owoce i zaczęła się zabawa. Z zebranych winogron zrobiłem moszcz, który odrzuciłem po tygodniu a następnie fermentacja do czasu, aż po kilku dniach pojawiła się żółta piana z której powstaje żółty osad na ściankach naczynia. I tutaj pytanie. Co to jest?
Moszcz to synonim słowa sok. Pewnie na myśli miałeś miazgę. Miazga to pogniecione owoce.
A wracając do tematu, bez fotek trudno coś doradzić.
Tej piany jest niewiele. Maksymalnie 2 żołte punkty, które znajdują się w białej pianie. Osad też jest w większości biały ale przybyło na nim żołtego koloru. W tej chwili nie mogę zrobić zdjęcia bo ta piana znikła. A co do samego osadu to wygląda mniej więcej tak jak na tym zdjęciu tylko jest tego zdecydowanie mniej:
[/url]
[url=http://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=13010]
http://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=13010