Nie chcę Maćku zaczynać dyskusji, ale chcę się wypowiedzieć w kwestii porządku na forum. Potem do usunięcia, przeniesienia, cokolwiek.
W zasadzie darowałem sobie już poszukiwania informacji na forum, bo bardzo ciężko znaleźć to, czego się szuka.
A dlaczego? Bo wszystko, co mnie interesuje w zasadzie jest w pięciu stustronowych tematach, czyli w osobistych pamiętniczkach kilku najbardziej aktywnych forumowiczów. Zdecydowanie wolałbym, żeby sprawy były podzielone na konkretne tematy, a nie na winnice. Czyli jeśli Ty Maćku piszesz o mierzeniu kwasowości, to wolałbym mieć to w wątku "pomiar kwasowości" a nie MOJA WINNICA w Zachodniopomorskiem. Dziś zanim dotrę do konkretnej informacji o pomiarach, drożdżach, cokolwiek, muszę przewertować całą kilkuletnią historię Twojej, czy jakiejś innej winnicy. Oczywiście to jest ciekawe, ale kiedy szuka się czegoś konkretnego, nieco irytujące.
Tyle. Pozdrawiam.
Artur, rzeczony pomiar kwasowości i inne wymienione przez Ciebie czynności to "tylko" technologia, natomiast autorskie tematy to terroir. Inny efekt dadzą drożdże UCLM S325 w Podlaskiem, jeszcze inny w Wielkopolskiem. Kwitnienie PN w Zach-Pomorskiem będzie się minimalnie różnić od kwitnienia w Opolskiem ale już być może znacznie, od tej fazy BBCH w Lubelskiem. Podobnie jak dojrzewanie Regent w różnych regionach, ba... nawet w obrębie jednego województwa.
Terroir jest najważniejsze, technologia natomiast wszędzie taka sama (co nie znaczy, że nie jest istotna!). Idąc dalej tym tropem; jedne odmiany warto uprawiać tu, a inne tam. Gdzie? Ano... na takie pytania odpowiadają owe tematy. Odpowiadają lub starają się odpowiedzieć... Może to i wygląda na pamiętniczki ale dla wnikliwego czytacza - mam nadzieję - okażą się wyznacznikiem tego co posadzić...
Artur z nadmoderatorem nie dyskutuj. To nie ma sensu. On wie lepiej.
Na szczęście są inne fora na których można zapytać i poszukać co jest potrzebne.
PS Sam się zastanawiam po co tu jeszcze piszę. Chyba tylko z powodu wieloletniego przyzwyczajenia...
Od lat piszę tu z przyjemnością i z dużą atencją czytam wątki Kolegów. Właśnie ta forma pamiętnikarskich notatek, uwag i spostrzeżeń jest tu wyjątkowym walorem oddającym regionalizację uprawy winorośli w tym kraju. Odmienność odmian, klimatów, cech terroir są ciekawe same w sobie i tworzą tak zajmujący i zróżnicowany obraz polskiego winiarstwa. Pozostańmy w tej formie.
Przyznam, że muszę zgodzić się z autorem wątku. Interesują mnie konkretne tematy, a nie pamiętniczki winiarzy. One też jakiś tam walor mają, ale nie chce mi się ich śledzić. A nie daj Boże jakby jeszcze więcej tych winiarzy było... A nowym osobom na forum też to na pewno nie pomaga w znalezieniu odpowiedzi na nurtujące problemy. Z tego powodu nie czytam za bardzo tego forum. Jedyną zaletą obecnego układu jest to, że można sobie łatwo odpuścić pisaninę Dolnoslonzoka.
Ale prawda jest taka, że na sąsiednim forum też o wiele lepiej nie jest, bo od paru lat wszyscy piszą w rozwlekłych wątkach pt. wiosna, lato, jesień, zima itp. Czyli o wszystkim i o niczym.
Panowie,nie ma zlotego środka na wyrób wina medalowego...
Tu na forum,czy na sąsiedniem, jest dużo informacji,fakt trzeba się naszukać.
Dla mnie wątek osobisty z moją winniczką jak najbardziej mi pasuje
Pamiętniczek? A pewnie,że pamietniczek! I to jaki!!!
Ktoś kto nie lubi czytać i nie interesuje się uprawą odpuści,i dobrze...jego strata.
No nic,wskakuję na swój pamiętniczek, cusik szrajbnąć..
Pisząc "pamiętniczki" nie miałem nic złego na myśli. Sam swój prowadzę i podczytuję czasami inne. I są one en masse ciekawe, natomiast nadal będę się nieco upierał, że forum w tej formie traci przejrzystość i spada wyszukiwalność tematów. Skoro terroir jest tak ważny, może dobry byłby podział na regiony (Małopolska+Podkarpacie, Dolny Śląsk+Lubuskie, Sandomierskie, Mazowsze+Podlasie, Pomorze). I w każdym regionie mogą pisywać sobie winiarze w różnych wątkach: choroby, laboratorium, BBCH, odmiany, zbiory. Z drugiej strony wszyscy mamy te same problemy. Pojawiają się tylko wcześniej lub później.
Ale nic to. Korzystam dalej, cenię sobię porady, piszę o swoich winach.
Każda metoda opisywania "winnych" sukcesów i problemów ma swoje wady i zalety.
Jako "winnemu" laikowi, odpowiada mi taki sposób jak na forum.
Bywam gościem u każdego Kolegi na jego winnicy.
(10-09-2019, 12:08)drajla napisał(a): [ -> ]...Jako "winnemu" laikowi, odpowiada mi taki sposób jak na forum...
I dzięki temu tylko kilka osób pisze ze sobą. Reszta poszukała lub szuka innych forów. Gratulacje
Paweł jak masz zamiar kasować moje posty to proszę o bana wieczystego.
PS Wiem, że prawda kole w oczy. Tam nie było nic takiego co by było niezgodne z Regulaminem tego forum.
To się Krzysiu doigrałeś, myślałem, że sam usunąłeś......... żenada........ nic się nie zmieniło, jest coraz gorzej.
Żenada. Roman tam nie było nic niezgodnego z Regulaminem. Zresztą jak widzę czytałeś.
Myślę, że mój czas na tym forum dobiega końca. Z koniem kopał się nie będę.
Czytałem Krzysiu, bo w związku z "Wysową" zaglądam częściej ostatnio, a poza tym tak jak pisałeś
(07-09-2019, 22:02)narc81 napisał(a): [ -> ]Pamiętniczek? A pewnie,że pamietniczek! I to jaki!!!
Ktoś kto nie lubi czytać i nie interesuje się uprawą odpuści,i dobrze...jego strata.
Ja lubię czytać i interesuję się uprawą. I odpuszczam. Po prostu nie chce mi się śledzić kilku pamiętniczków. Moim zdaniem forum to dyskusja. A pamiętniczek z definicji wręcz przeciwnie. Dlatego wg mnie ich rola powinna być co najwyżej uzupełniająca w stosunku do wątków problemowych.
Arturze i Piotrze pewnie,że do wyszukania problemu,który akurat nas trapi,to ten układ nie jest doskanaly i mógłby być bardziej czytelny,to jasne.
Jednak patrząc z perspektywy nowicjusza, który zaczyna przygodę z winoroślą,to takie "pamiętniczki" to naprawdę spora baza doświadczeń..!
Zakładanie winnicy od podstaw,przycinanie...itd...itp...
Tak to jest,że idziemy do przodu i jeśli przebrnie się przez problemy z rozróżnieniem korzeni od miejsca szczepienia...to już z górki!!!
Miejsce na ogólną dyskusję też powinno się znaleźć,też tak myślę.
Żeby było PiotrSz jasne,to nie był przytyk do Ciebie... tylko ogólna uwaga.Twoje posty naturalnie czytam.
Ja żeby dopełnić post napiszę,że na podstawie takich wątków stawiałem pierwsze kroki i pisałem równolegle swój.
(10-09-2019, 17:48)drajla napisał(a): [ -> ]Posta przywróciłem.
A "magiczne" słowo - przecież to nie przedszkole.......
Bana przyjmę po Wysowej.
Dlaczego to forum ma przypominać inne? Są tu przecież tematy o technikach winifikacji, o chorobach, szkodnikach, cięciu oraz całej rzeszy wątków, gdzie każdy może coś odnaleźć. I są właśnie opisywane osobno osobiste doświadczenia winiarzy i winogrodników w ich uprawach. Jeżeli amator przygody z winoroślą spod Oławy lub Brzegu chciałby dowiedzieć się czegoś na początek, ma do dyspozycji wątki regionalne, w których znajdzie informacje na temat odmian i szans uprawy w tych właśnie lokalizacjach, czytając wątki opolsko-dolnośląskie. Dlatego jeżeli już mówimy o regionalizacji tematów na forum, to warto zrobić to wg podziału ustalonego już dawno, a który opiera się na wspólnych warunkach klimatycznych regionów i łączących je tradycjach historycznych.
[
attachment=29896]
P.S.
Rejon Pomorza Zachodniego powinien jednak być włączony do rejonu zielonogórskiego lub tworzyć nowy region nadmorski na wzór Meklemburgii.
Ja popieram wątki "pamiętnikowe" - dają swobodę wypowiedzi. W wątkach tematycznych. nie toleruje się pytania każdego z osobna "jak ciąć" i "kiedy zbierać". A w takim pamiętniku można poczytać, pooglądać zdjęcia.
Co do rejonizacji... Mamy może ze 4 aktywne pamiętniki... Nie ma co dzielić :-)
A gdybym miał określić reojony winarskie Polski - to wydaje mi sie, że są dwa:
Odrzański - zachodnia i południowo zachodnia Polska - gdzie Vinifery zimą nie przemarzają
Wiślański - południowa i południowo-wschodnia Polska - gdzie latem jest najcieplej, ale zimą najzimniej...
(06-09-2019, 11:21)ArturK napisał(a): [ -> ]A dlaczego? Bo wszystko, co mnie interesuje w zasadzie jest w pięciu stustronowych tematach, czyli w osobistych pamiętniczkach
Gwoli uzupełnienia, bo to jest wg mnie największy problem.
Czy jest możliwość ustawienia "szukania" w ten sposób, by wychodziły konkretne strony, na których znajdują się interesujące nas problemy?
Co by się nie wpisało, pojawia się 5 pięć tych samych wątków plus kilka zombiaków dawno wymarłych. Ja bym chciał wiedzieć, że info o drożdżach znajdę na 56, 78 i 93 str wątku Maćka itp. Bo to, że gdzieś tam coś jest, to jestem pewny.
W zasadzie to jest sednem problemu. A pamiętniczki są fajne, o ile ma się czas na ich studiowanie.
Podział na Odrę i Wisłę wydaje mi się uczciwy. Ale z dopływami i dopływami dopływów
ZbyszekT nie wiem,bo nie dowidzę na tej mapie...
Czy ta linia graniczna północno - zachodnia, obejmuje również REJON NADWARCIACIAŃSKI???
Dokładniej Pojezierze Międzychodzko - Sierakowskie, obręb Puszczy Noteckiej i docelowo KRAINĘ 100 JEZIOR w Sierakowskim Parku Krajobrazowym?
Jeśli tak, to pełna zgoda...!
(11-09-2019, 08:36)ArturK napisał(a): [ -> ]Czy jest możliwość ustawienia "szukania" w ten sposób, by wychodziły konkretne strony, na których znajdują się interesujące nas problemy?
W sumie tak. Zaznacz w "opcji wyświetlania" - posty, po kliknięciu w konkretny post przenosi Cię bezpośrednio w to miejsce dyskusji gdzie wybrany post.
Poza tym nie musisz przeszukiwać całego forum wystarczy zaznaczyć konkretny dział, poddział czy temat do przeszukania.
(11-09-2019, 09:53)narc81 napisał(a): [ -> ]ZbyszekT nie wiem,bo nie dowidzę na tej mapie...
Czy ta linia graniczna północno - zachodnia, obejmuje również REJON NADWARCIACIAŃSKI???
Dokładniej Pojezierze Międzychodzko - Sierakowskie, obręb Puszczy Noteckiej i docelowo KRAINĘ 100 JEZIOR w Sierakowskim Parku Krajobrazowym?
Jeśli tak, to pełna zgoda...!
Włodek - Sieraków to będzie osobny DOC - z dopiskiem "Vinifery dojrzewają w sierpniu".......
Pewnie tak...
Ale to za 3-4 lata...
Narazie połowa Johana na kompostownik...;(
Czerwona zgnilizna dopadła moją piękność i wykończyła bidulka!
Widzę Zbyszku, że jestem w regionie odrzańskim. W wąskim paseczku ale... jestem. Tak na poważnie to z tym paseczkiem to absolutna prawda, nieco dalej i jest zupełnie inaczej.
Narc, no Ty chyba żartujesz! A tak ładnie wyglądały na zdjęciu fb.