Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wytrawne 12% z węgierek po raz pierwszy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Będzie (mam nadzieję) winko ze śliwek węgierek jak narazie do wermentatora trafiło:
Śliwki węgierki 20kg umyte, wypestkowane 
woda 1,5l
cukier 1kg
Pektoenzymy
drożdże+pozywa. 
Woda dodana tylko po to żeby pektoenzymy mogły zadziałać. Wg przepisu mam dodać 2,7kg cukru i 1,5l wody żeby uzyskać 20l 12% wytrawnego wina.
[attachment=29918]
[attachment=29919]
[attachment=29920]
Ja śliwki przemrażam, potem nie mam problemu z klarowaniem, no przynajmniej do tej pory nie miałem. Podobnie z ałyczą i mirabelką.

Masz prawie same owoce, jak rozpuścisz 1 kg cukru w 1,5 litra wody i dasz drożdże nastaw nie ruszy. Ja mam wody przynajmniej pół naczynia.
(16-09-2019, 10:10)daglezja77 napisał(a): [ -> ]Masz prawie same owoce, jak rozpuścisz 1 kg cukru w 1,5 litra wody i dasz drożdże nastaw nie ruszy. Ja mam wody przynajmniej pół naczynia.

Imho ruszy bez problemu.
Ile masz soku w 20 kg. węgierki , nawet uwzględniając cukier zawarty w śliwkach ;-)
Do destylatu z węgierek ortodoksyjnie niczego się nie powinno dodawać a drożdże dają radę ;-)
pozdr.
D.
Na razie sok jest w owocach i cały cukier rozpuszczony jest w wodzie. Kilo w 1,5 litra wody. Policz jakie to stężenie cukru.

Kolega zapewne nie omieszka dać znać kiedy nastaw ruszy. Moim zdaniem nie ruszy.
Oj tam, oj tam, ruszy napewno, śliwki + pekoenzym powoduje że śliwki się rozwalają, czyli cieczy oprócz wody jest że ho ho, przemrożenie dodatkowo ułatwia wydzielanie się soku.
A z resztą zerknij na zdjęcie wiaderka, u góry owoce a niżej ciecz, której jest sporo.
Nie martwcie się koledzy nastaw pracuje aż miło :) w sobotę nastawiony około 16-17stej w niedzielę około 16stej czyli po 24h fermentacji pełna parą. Dziś o 18stej czyli po 50h od nastawienia blg15 prędzej nie szło zmierzyć - za mało cieczy więc nie wiem jakie było stężenie na starcie.
[attachment=29944]
(16-09-2019, 14:31)lech.kuba napisał(a): [ -> ]Oj tam, oj tam, ruszy napewno, śliwki + pekoenzym powoduje że śliwki się rozwalają, czyli cieczy oprócz wody jest że ho ho, przemrożenie dodatkowo ułatwia wydzielanie się soku.
A z resztą zerknij na zdjęcie wiaderka, u góry owoce a niżej ciecz, której jest sporo.

On ich nie przemrażał, to ja pisałem że przemrażam śliwki.

Skoro nastaw ruszył to dobrze, a ja się myliłem.
Dziś nastaw ma 6blg, jutro lub w piątek zjedzie do zera wtedy chce to odcedzić przepuszczajac przez prasę. Teraz pytanie czy od razu siarkować czy zostawić jeszcze bez? I czy dawać pozywkę?
Dziś odcedzone, przeciśniete przez prasę ::)
[attachment=29962]
Wyszło 21l, pH 3,4 kwasowość 6,5 chyba idealna dla wytrawnego około 12%?
Teraz niech spokojnie dojrzewa :D
Po ilu dniach od nastawienia odcedzałeś owoce?
6 dni