Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Kilkuletnie "wino" z węgierek
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Kilka lat temu zrobiłem wino ze śliwek węgierek.Nastaw na dzikich drożdżach.Po odcedzeniu śliwek dodałem za dużą ilość cukru.W winie fermentacja ponowna nie ruszyła.I tak stało kilka lat,uzupełniałem wodę w rurce żeby powietrze się nie dostało.Szkoda wylać.Ostatnio dodałem pożywkę i drożdze ale prawie nic nie ruszyło.W smaku bardzo słodkie ,co robić??Kupiłem cukromierz i wskazanie jest 23.Pomoże ktoś?
Oczywiście po latach zastosowanych proporcji nie podasz ale jakie teraz zastosowałeś drożdże?
Jest sezon śliwkowy w pełni . Postawić nowy nastaw i jak fermentacja będzie zaawansowana dolewać to wiekowe wino
Czy przy nowym nastawie muszę użyć takich samych drożdzy?
Możesz ale nie musisz.