08-10-2019, 18:14
Witam
Jestem tu nowy (dlatego proszę o wyrozumiałość). Znalazłem kilka tematów a temat przerwania fermentacji ale każdy przypadek jest inny, dlatego postanowiłem napisać nowy.
Jest to moje pierwsze wino nie miałem odpowiedniej wiedzy którą zaczołem niestety zdobywać dopiero w trakcie wykonywania wina. Wino zrobiłem z około 8 kg ciemnych winogron, do tego dodałem 3kg cukru rozpuszczone w 3 litrach wody. Wszystko dodałem do balonu 20 litorwego. Po dwóch dniach dodałem pożywkę i drożdże Zamojskiego tokaj 22 które namnażały się około 3,5 dni (dopiero pozniej zorientowałem się że są one do win z jasnych winogron).
Po tych wszystkich zabiegach dowiedziałem sie dopiero o winomierzu który kupiłem. Winomierz wskazywał ciut ponad skale czyli około 25 Blg. Wino mocno fermentowało przez dwa tygodnie.
Po tym czasie oddzieliłem owoce, zmierzyłem poziom cukru który wynosił 2 Blg. Dodałem więc 1,5 kg cukru rozpuszczone w 2 litrach wody. Po dodaniu tej partii cukru winomierz wskazał 15blg. Wino fermentowało juz słabiej przez tydzień aż przestało. Winomierz wskazuje teraz 12 blg.
Czuć jakiś alkohol lecz myśle że wino powinno pracować dłużej, jest też w związku z tym za słodkie.
Co powinienem zrobić żeby fermentacja znów wróciła? Proszę o porady krok po kroku ponieważ jestem nowicjuszem w tej dziedzinie.
Jestem tu nowy (dlatego proszę o wyrozumiałość). Znalazłem kilka tematów a temat przerwania fermentacji ale każdy przypadek jest inny, dlatego postanowiłem napisać nowy.
Jest to moje pierwsze wino nie miałem odpowiedniej wiedzy którą zaczołem niestety zdobywać dopiero w trakcie wykonywania wina. Wino zrobiłem z około 8 kg ciemnych winogron, do tego dodałem 3kg cukru rozpuszczone w 3 litrach wody. Wszystko dodałem do balonu 20 litorwego. Po dwóch dniach dodałem pożywkę i drożdże Zamojskiego tokaj 22 które namnażały się około 3,5 dni (dopiero pozniej zorientowałem się że są one do win z jasnych winogron).
Po tych wszystkich zabiegach dowiedziałem sie dopiero o winomierzu który kupiłem. Winomierz wskazywał ciut ponad skale czyli około 25 Blg. Wino mocno fermentowało przez dwa tygodnie.
Po tym czasie oddzieliłem owoce, zmierzyłem poziom cukru który wynosił 2 Blg. Dodałem więc 1,5 kg cukru rozpuszczone w 2 litrach wody. Po dodaniu tej partii cukru winomierz wskazał 15blg. Wino fermentowało juz słabiej przez tydzień aż przestało. Winomierz wskazuje teraz 12 blg.
Czuć jakiś alkohol lecz myśle że wino powinno pracować dłużej, jest też w związku z tym za słodkie.
Co powinienem zrobić żeby fermentacja znów wróciła? Proszę o porady krok po kroku ponieważ jestem nowicjuszem w tej dziedzinie.