Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z herbaty zielonej brak dodatków.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam Was wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. Wina i mocniejsze trunki robię od lat. Jednak zawsze to było ze świeżych owoców, a teraz z powodu tego ze zostały mi puste banki postanowiłem nastawić wino z zielonej herbaty. 
Nastawiłem eksperymentalnie w bance 15 litrowej 
- herbata zielona 100gr
Woda 8litrow
Cukier 2.5 kg
Kwasek cytrynowy 20gr.


Zapomniałem dodać żurawiny i to dwa razy.
Mianowicie przy wstawianiu nie miałem żurawiny, ale postanowiłem ze dodam jak będę drugi raz dosładzał wino. I znowu psikus zapomiałem kupić.
Dodałem druga partię cukru wczoraj. I stad moje pytanie czy teraz jest sens dodawać jeszcze żurawiny czy już za późno?
Wino chodzi od 6 dni. Blg na tą chwile to 20
Dodaj żurawiny i rodzynek, wydatnie poprawisz smak.
Dodałem wczoraj. Tylko czy nie za późno? Będzie wyczuwalny smak żurawin i rodzynek? Jak długo teraz trzymać rodzynki? Za tydzień winko pewnie przejdzie w fermentację cichą.
Co najmniej 3 tygodnie trzyma się owoce różne.
Pozdr Gliwice

Eug..