Szukam przepisu na likier kakaowy ale bez mleka, najlepiej na bazie czarnego kakao.
Ot taki najprostszy z kakao, wódki, cukru i wody.
99% przepisów to jakieś mleka, czekolady, mleka skondensowane, krówki.
Proszę bardzo:
- 1l wódki 45%
- 1/2kg cukru
- 1/2l wody
- 100g kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Kakao i cukier waniliowy wsypać do słoja, zalać wódką, odstawić na tydzień często mieszając.
Przefiltrować. Zrobić syrop z wody i cukru i do tego wlać nalew kakaowy. Odstawić na miesiąc i jeszcze raz przefiltrować.
Dzięki wielkie. O to chodzi, a nie jakieś kombinowanie.
Nawet weganin wypije

Sama nie lubię kremowych likierów, ale bardzo lubię
czekoladowy likier robiony na tequili.
Dla sama kiedyś macerowałam w tequili pokruszone ziarna kakaowe czyli tzw cacao nibs i efekty tego były bardzo dobre. Potem uzyskany nalew dosładzałam do smaku.
Czy te kakao mogę na gorąco zaparzyć w kawiarce a potem dodać do wódki, czy macerować na zimno?
Robię równolegle likier kawowy, na mocnej kawie zaparzonej w kawiarce włoskiej, potem dodaje spirytus i syrop cukrowy i zastanawiam się czy można w taki sposób uzyskać likier kakaowy. Nie wiem czy da się zaparzyć zamiast kawy - kakao we włoskiej kawiarce, bo gdyby dało się bardziej wyekstrahować aromat kakao, to może warto spróbować.
Jeszcze muszę zrobić likier Cointreau, ale to już więcej zachodu
Wracając do likieru kakaowego to docelowo ma on być intensywnie brązowy, lecz klarowny? Czyli filtrować trzeba do uzyskania pełnej klarowności?
Później zrobie takowy likier z zmielonego (w młynku do kawy) ziarna kakaowca i porównam który lepszy, czy z ziarna, czy z kupnego czarnego kakao (bez dodatków)

Moje aktualne, paroletnie, nalewy kakaowca.
[
attachment=30637]
(20-11-2019, 16:06)Semele napisał(a): [ -> ]Czy te kakao mogę na gorąco zaparzyć w kawiarce a potem dodać do wódki, czy macerować na zimno?
Radzę zalać na zimno, wódką.
Nie robiłem nigdy na gorąca, jak chcesz to spróbuj, a kawa ziarnista i mielona musi być zaparzana.
Czasami używam kawy rozpuszczalnej, dobrej jakości, ale bez zaparzania.
(20-11-2019, 16:06)Semele napisał(a): [ -> ]Wracając do likieru kakaowego to docelowo ma on być intensywnie brązowy, lecz klarowny? Czyli filtrować trzeba do uzyskania pełnej klarowności?
Bedzie intensywnie brązowy, bardzo ciemny i takie filtrowanie jak napisałem powinno wystarczyć w zupełności.
(20-11-2019, 16:06)Semele napisał(a): [ -> ]Później zrobie takowy likier z zmielonego (w młynku do kawy) ziarna kakaowca i porównam który lepszy, czy z ziarna, czy z kupnego czarnego kakao (bez dodatków) 
Dla zabawy, robię sobie nalewy z pokruszonych ziaren kakaowca i oddzielnie zalewam % same łupiny.