Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Likier kakaowy na wodzie.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Szukam przepisu na likier kakaowy ale bez mleka, najlepiej na bazie czarnego kakao.
Ot taki najprostszy z kakao, wódki, cukru i wody.
99% przepisów to jakieś mleka, czekolady, mleka skondensowane, krówki.
Proszę bardzo:

- 1l wódki 45%
- 1/2kg cukru
- 1/2l wody
- 100g kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Kakao i cukier waniliowy wsypać do słoja, zalać wódką, odstawić na tydzień często mieszając.
Przefiltrować. Zrobić syrop z wody i cukru i do tego wlać nalew kakaowy. Odstawić na miesiąc i jeszcze raz przefiltrować.
Dzięki wielkie. O to chodzi, a nie jakieś kombinowanie.
Nawet weganin wypije :)

monika7

Sama nie lubię kremowych likierów, ale bardzo lubię czekoladowy likier robiony na tequili.
Dla sama kiedyś macerowałam w tequili pokruszone ziarna kakaowe czyli tzw cacao nibs i efekty tego były bardzo dobre. Potem uzyskany nalew dosładzałam do smaku.
Czy te kakao mogę na gorąco zaparzyć w kawiarce a potem dodać do wódki, czy macerować na zimno?

Robię równolegle likier kawowy, na mocnej kawie zaparzonej w kawiarce włoskiej, potem dodaje spirytus i syrop cukrowy i zastanawiam się czy można w taki sposób uzyskać likier kakaowy. Nie wiem czy da się zaparzyć zamiast kawy - kakao we włoskiej kawiarce, bo gdyby dało się bardziej wyekstrahować aromat kakao, to może warto spróbować.

Jeszcze muszę zrobić likier Cointreau, ale to już więcej zachodu :)

Wracając do likieru kakaowego to docelowo ma on być intensywnie brązowy, lecz klarowny? Czyli filtrować trzeba do uzyskania pełnej klarowności?

Później zrobie takowy likier z zmielonego (w młynku do kawy) ziarna kakaowca i porównam który lepszy, czy z ziarna, czy z kupnego czarnego kakao (bez dodatków) :)
Moje aktualne, paroletnie, nalewy kakaowca.
[attachment=30637]
(20-11-2019, 16:06)Semele napisał(a): [ -> ]Czy te kakao mogę na gorąco zaparzyć w kawiarce a potem dodać do wódki, czy macerować na zimno?
Radzę zalać na zimno, wódką.
Nie robiłem nigdy na gorąca, jak chcesz to spróbuj, a kawa ziarnista i mielona musi być zaparzana.
Czasami używam kawy rozpuszczalnej, dobrej jakości, ale bez zaparzania.

(20-11-2019, 16:06)Semele napisał(a): [ -> ]Wracając do likieru kakaowego to docelowo ma on być intensywnie brązowy, lecz klarowny? Czyli filtrować trzeba do uzyskania pełnej klarowności?
Bedzie intensywnie brązowy, bardzo ciemny i takie filtrowanie jak napisałem powinno wystarczyć w zupełności.
(20-11-2019, 16:06)Semele napisał(a): [ -> ]Później zrobie takowy likier z zmielonego (w młynku do kawy) ziarna kakaowca i porównam który lepszy, czy z ziarna, czy z kupnego czarnego kakao (bez dodatków) :)
Dla zabawy, robię sobie nalewy z pokruszonych ziaren kakaowca i oddzielnie zalewam % same łupiny.