Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Łódzkiem - Winnica π
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6
Hej. Jakiś czas mnie tu nie było z własnymi wpisami. Winorośle jakoś sobie po przymrozkach poradziły.

Bianca:
Zmasakrowana majowym przymrozkkem Bianca, puściła łozy z zeszłorocznego drewna prawie 3.5m więc będzie z czego formować ramię. Na dwóch wcześniej uformowanych przetrwały nawet próbne kwiatostany. Tak więc będzie co skubnąć.

Regent:
Regent o dziwo dobrze przetrwał przymrozek. Nie obsypał w całości kwiatostanów. Grona niezbyt gęste ale próbnie jak na 2 rok nie ma tragedii. Ramiona stałe uformowane pozwalają w tym roku pierwsze czopki uformować.

Nie mniej wśród sadzonek jak się okazało pojawił się niezidentyfikowany bękart. Budził już moją wątpliwość wczesną wiosną. Charakteryzował się bardziej czerwoną barwą latorośli, rósł w innym tempie niż pozostałe. Kwitnienie i okres formowania gron utwierdził mnie w tej tezie. Grona zupełnie różne od pozostałych krzewów. Szypułki czerwonawe, grona długie, smukłe, jagody drobniejsze i znacznie gęsciej rozmieszczone.

Czy macie może tezę coż to za bękart sobie rośnie w szpalerze? Zalączam zdjęcie domniemanego odmieńca i Regenta.

Domniemany Bękart

[Obrazek: e6ffa5d4cb3cb76485d1dbb384aa7a79.jpg]

[Obrazek: c833054757e48d9b0432e9fce7d03292.jpg]

Regent

[Obrazek: 663e820cd545f222369347ee014c5845.jpg]

[Obrazek: abd658f4cb386336e0f59c8b1c6dffa6.jpg]

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka
Nie zajmuj się bękartem...
Masz na myśli wycięcie? Bo szkoda miejsca...

Daj znać jak się grona przebarwią (odmiana biała czy czerwona).
Dokładnie tak. Jak grona dojrzeją poznasz po smaku i wtedy podejmiesz decyzję.

Mi ten bękart trochę przypomina Cascade. Gdzie kupowałeś sadzonki?
Już nie pamiętam gdzie kupowałem. Na pewno nie w jednym z polecanych tu na formum miejsc. Zobaczymy, czas pokaże.

Jakoś dokucza mi niepewność połączona z njecierpljwością. Czy waszym zdaniem tak powinien wyglądać dojrzewajacy Regent?
Mi się wydaje raz że ma jakieś duże jagody dwa wygląda mi za bardzo różowo.[Obrazek: e784983cbe3a84a1c5b55b16514bf49d.jpg]

Twoje obawy co do tego czy jest to regent są uzasadnione. Nie , nie jest to regent, na pewno. Mnie wygląda na Canadice.
Z tego co czytam to Candice jest beznasienna=bezpestkowa. Tutaj pestki są.

Daniel to na pewno nie jest Regent. To mi trąci Isabellą. Gdzie to kupowałeś?
Właśnie odkopałem tą informację przekopałem maile sprzed 2 lat.

Gospodarstwo szkółkarskie twoje ogrody.
https://ogrodnik.sklep.pl/

Ciśnie mi się na usta: "$#%@&$%#!#!"
Zwyczajni oszuści.

Nie Ty pierwszy i nie ostatni. Ja też się naciąłem na brzoskwinie. Najdłużej przeżyły 1,5 roku.
Na przyszłość pytaj na winogrona.org o solidne szkółki. Albo sam ukorzeniaj sztobry.
Nie ma "solidnych" szkółek ani szkółeczek... Jedyna pewna opcja to e.sadzonka. Koniec i kropka!
Tak  Maćku, masz rację, ta szkółka (e- sadz,) jest pewna i ma solidny materiał. Sam się o tym przekonałem parę razy.
Nie mniej jednak kupiłem sadzonki od kolegów z forum i też były bardzo dobre.
Kupiłem też gdzie prawdę mówiąc takich sadzonek bym nikomu nie wysyłał, po prostu wstyd.
Wiecie... tak to w życiu bywa. Człowiek kupuje "coś" (bo przecież niecierpliwy jest). Zaczyna się tym interesować potem czyta. Następnie znajduje grupę krejzoli co mają podobną korbę i dowiaduje się że rozpoczął przygodę od (_|_) strony.

Ale po to właśnie testowe eksperymenty pod domem robię żeby uniknąć większej wtopy na dużą skalę.

Jak by nie było, ciśnienie skacze - bo miało być tyyyyyyle sztobrów na wiosnę a tu gra nie warta świeczki.

Całe życie to nauka.

Jak mi dobrze łozy zdrewnieją to dam Ci na wiosnę sztobry Regenta.
Nie łam się...zawsze można naszczepić inna odmianę.
Sztobrów też mogę dać ,ale lepiej wydać kilka Pln-ów więcej i kupić profesjonalne.
Włodek szczepienie to wyższa szkoła jazdy. Trzeba mieć zdolności jak Sławek. Ja kilka razy próbowałem bez efektu.
(17-09-2020, 15:09)vanKlomp napisał(a): [ -> ]Jak mi dobrze łozy zdrewnieją to dam Ci na wiosnę sztobry Regenta.
Zaraz wyjdzie że cały chrust zbiorę od Ciebie ;) Johannitera też poproszę.

(17-09-2020, 15:26)narc81 napisał(a): [ -> ]Nie łam się...zawsze można naszczepić inna odmianę.
Sztobrów też mogę dać ,ale lepiej wydać kilka Pln-ów więcej i kupić profesjonalne.

Też tak uważam, bo nieraz nie o parę złoty chodzi, a o stracony rok lub więcej.
(17-09-2020, 09:02)jawormcz napisał(a): [ -> ]Tak  Maćku, masz rację, ta szkółka (e- sadz,) jest pewna i ma solidny materiał. Sam się o tym przekonałem parę razy.
Nie mniej jednak kupiłem sadzonki od kolegów z forum i też były bardzo dobre.
...

e.sadzonka to nie "szkółka". Nie należy mylić pojęć... To portal sprzedaży, który sprowadza - jak sam zauważyłeś - solidny materiał z cenionego w Europie instytutu. W sytuacji gdy sadzi się roślinę wieloletnią, istotna jest pewność!

Być może sadzonki od "kolegów z forum" bywają dobre, jednakże jak przysłowie mówi - w formie zaprzeczonej - czasami gra nie jest warta świeczki...
Idzie wiosna idą nowe decyzje dotyczące.
" co po wykarczowaniu oszustów". Przy obecnych możliwościach pójdę zdecydowanie w kierunku jednej odmiany Regent z e-sadzonka.
Ale tu pojawia się element bardziej szczególowy. Jaka podkładka...

1. Znalazłem wątek dedykowany podkłakom ale brak w nim diagnozy dla jednej odmiany na wiecej niż 2 krzewach. Jak również doceniam wysilek autora wątku ktory pokusil się o wyczerpujacy opis odnalezionych niejednokrotnie sprzecznych informacji.

2. Zaciekawiła mnie publikacja o porównianiu podkładek ktora z korzyścią dla niższych kwasów prezentuje 125AA https://www.researchgate.net/publication...t_cultivar

Totalnie zmieszany mam plan. Nie wiem czemu intuicja podpowiada mi by iść w SO4 lub 125AA....

Więc biję się z myślami aby zrobić eksperyment ku potomnym. Kupię 25 szt na SO4 i 25 szt na 125AA. Na jednej odmianie w tej samej lokalizacji zrobię test (wsadzę na przemian dla wiarygodności). I sprawdzę czy faktycznie podkladka zrobi różnicę. Może statystycznie to nie będzie jakaś wiarygodna próbka ale zawsze więcej niż test na dwóch krzewach.

Co myślicie o takim doświadczeniu? Może to bez sensu bo ktoś już to testował szerzej?

Jak coś chcesz wiedzieć o podkładkach to masz tutaj:
https://www.winorosl-mch.eu/index.php?op...&Itemid=51
Nawiasem mówiąc szkółka ma sadzonki bardzo dobrej jakości.
Nie ma nic lepszego, niż taki test, który planujesz.
U mnie efekt był taki, że wybrałem SO4.
Poszło. W spółdzielni ze Zbyszkiem ale poszło zamówienie.

Będzie
Regent 25 szt SO4
Regent 25 szt 125AA

W oczekiwaniu na dostawę i wiosnę... Zbyszek na jakich drożdżach robiłeś tego wybitnego Regenta 2019 z Sierakowa?

Stron: 1 2 3 4 5 6