Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: WIELKIE XIII RYKOWISKO WINIARZY - WYSOWA 2020 - KONKURSY KRÓLEWSKIE.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
WIELKIE XIII RYKOWISKO WINIARZY - WYSOWA 2020 - KONKURSY KRÓLEWSKIE.

Organizatorem konkursów Królewskich są członkowie SWiMP przy szerokiej współpracy osób zrzeszonych na forum wino.org.pl

I. Zasady konkursów Królewskich mających na celu wyłonienie Cysorza XIII Rykowiska:
1. Cysorzem XIII Rykowiska zostanie osoba, która uzyska we wszystkich konkursach Królewskich największą liczbę punktów. Nie wlicza się punktacja z Ogólnopolskiego Konkursu Nalewek. Cysorz honorowany jest "pucharem" przechodnim, który może zatrzymać na własność po trzykrotnym jego zdobyciu. Cysorz otrzyma dyplom na zasadach jak w pkt 9 i może otrzymać nagrody.
2. Chęć uczestnictwa w konkursach Królewskich należy zgłaszać na dzień przed rozegraniem danego konkursu. Trunki przekazuje się Organizatorowi w czasie i miejscu rozgrywania konkursu.
3. Jeżeli do danego konkursu zostanie zgłoszonych mniej niż 10 trunków to nie będzie on rozegrany. Nie dotyczy to konkursu o tytuł Królowej Warzywniaka, który zostanie rozegrany niezależnie od liczby zgłoszonych trunków. Trunki nadesłane na konkurs, który nie zostanie rozegrany nie podlegają zwrotowi.
4. Nie ma przymusu startowania we wszystkich konkursach Królewskich.
5. Wystawca podczas przekazywania trunków do konkursu jest zobowiązany do podania następujących informacji: nazwa trunku, swój nick z forum albo Imię i Nazwisko.
W nazwie trunku musi być zawarte określenie głównego składnika, z którego został on wykonany (oczywiście nie chodzi o alkohol).
Wystawcy dostarczający trunki za pomocą poczty lub innych doręczycieli powinni w sposób nietrwały (np. gumką recepturką) przymocować do butelki kartkę z określonymi: rodzajem trunku lub nazwą konkursu, na który trunek jest przeznaczony, nazwę trunku, swoje dane (nick w forum lub imię i nazwisko) oraz adres email.
6. W każdym konkursie oceny dokonują wszyscy chętni uczestnicy Rykowiska obecni podczas rozgrywania konkursu punktując od 0 do 10 wyłącznie wg jednego kryterium, czyli odpowiadając sobie na pytanie: "jak mi smakuje". Wystawca nie ocenia swoich trunków.
7. Każdy dorosły uczestnik Rykowiska, jak i osoba przysyłająca swoje wyroby, może wystawić w danym konkursie maksymalnie 2 trunki, które są własnymi wyrobami wystawiającego.
8. Do każdego konkursu Królewskiego będą osobne karty rozdawane przed jego rozpoczęciem i zbierane zaraz po jego zakończeniu. Nie dopuszcza się innej możliwości dokonywania oceny wystawionych trunków jak osobiście podczas trwania danego konkursu.
9. Zajęte miejsca od 1-6 honorowane będą dyplomami wręczanymi na podsumowaniu Rykowiska. Jeżeli miejsce od 1-6 zajmie wystawca nie uczestniczący w Rykowisku to otrzyma poprzez email dyplom w postaci pliku *.PDF do samodzielnego wydruku. Organizator może przyznawać nagrody i będzie dokładał starań, żeby nimi uhonorować pierwsze trzy miejsca w każdym z konkursów.
10. Wystawienie trunków do konkursów Królewskich nie pociąga za sobą żadnych opłat.
11. Wszelkie sprawy związane z konkursami Królewskimi należy załatwiać z koordynatorem tych konkursów, który zostanie podany na ogłoszeniu, które będzie wywieszone przy wejściu na stołówkę. Tam też będą podawane terminy i miejsca ponieważ mogą się one różnić od programu ramowego Rykowiska w zależności od sytuacji podczas trwania zlotu.
12. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany niniejszych zasad.

II. Konkursy Królewskie:
1. Konkurs o tytuł Króla Win.
Warunkiem uczestnictwa jest dostarczenie trunków na czas konkursu osobiście, "przez kogoś" lub w jakikolwiek inny sposób.
Minimalna ilość to butelka typowa dla win. Butelki z trunkiem nie mogą zawierać etykiet lub innych oznaczeń mogących pozwalać zidentyfikować ich wystawcę. W przeciwnym wypadku nie będą dopuszczone do konkursu.

2. Konkurs o tytuł Królowej Nalewek.
Warunkiem uczestnictwa jest dostarczenie trunków na czas konkursu osobiście, "przez kogoś" lub w jakikolwiek inny sposób.
Minimalna ilość to 0.25 l i butelki zawierające mniej niż 0.25 l trunku nie będą dopuszczane do konkursu.
Oceny objętości dokonuje Organizator.
Butelki z trunkiem nie mogą zawierać etykiet lub innych oznaczeń mogących pozwalać zidentyfikować ich wystawcę. W przeciwnym wypadku nie będą dopuszczone do konkursu.
Organizatorzy sugerują by w miarę możliwości zwiększyć ilość nalewki ze względu na dużą ilość osób biorących udział w ocenie. Zbyt mała ilość trunku może spowodować, iż nalewka nie zostanie poddana ocenie przez wszystkie osoby biorące udział w konkursie.

3. Konkurs o tytuł Króla Miodów.
Warunkiem uczestnictwa jest dostarczenie trunków na czas konkursu osobiście, "przez kogoś" lub w jakikolwiek inny sposób.
Minimalna ilość to butelka typowa dla win. Butelki z trunkiem nie mogą zawierać etykiet lub innych oznaczeń mogących pozwalać zidentyfikować ich wystawcę. W przeciwnym wypadku nie będą dopuszczone do konkursu.

4. Konkurs nalewek niszowych o tytuł Królowej Warzywniaka.
Na konkurs mogą być wystawiane nalewki wytworzone wyłącznie z warzyw. Nazwa nalewki wystawianej do konkursu musi zawierać nazwę warzywa podstawowego użytego do jej wytworzenia.
Warunkiem uczestnictwa jest dostarczenie trunków na czas konkursu osobiście, "przez kogoś" lub w jakikolwiek inny sposób.
Minimalna ilość to 0.25 l i butelki zawierające mniej niż 0.25 l trunku nie będą dopuszczane do konkursu.
Oceny objętości dokonuje Organizator.
Butelki z trunkiem nie mogą zawierać etykiet lub innych oznaczeń mogących pozwalać zidentyfikować ich wystawcę. W przeciwnym wypadku nie będą dopuszczone do konkursu.
Organizatorzy sugerują by w miarę możliwości zwiększyć ilość nalewki ze względu na dużą ilość osób biorących udział w ocenie. Zbyt mała ilość trunku może spowodować, iż nalewka nie zostanie poddana ocenie przez wszystkie osoby biorące udział w konkursie.
Żeby nie było wątpliwości przyjmuje się, że posługujemy się zestawem warzyw określonych na tej stronie.

III. Trunki, które nie zostaną dostarczone na 1 dzień przed konkursem nie wezmą w nim udziału (dotyczy trunków innych niż uczestników zlotu). Trunki na Konkursy Królewskie można wysyłać po 1 sierpnia 2020 roku na adres:
Jan Łopaciński
Wysowa 81
38-316 Wysowa
Jak ktoś ma, to może niech się tutaj podzieli przepisami na warzywianki. Zobaczymy jakie są pomysły różnych autorów :) Ja znalazłam dużo przepisów. Najciekawsze postaram się zamieścić. Nie odpowiadam za smak, bo robiłam jedynie czosnkową ::)anim przystąpi się do robienia nalewki, warto też zaznajomić się z tym co jest warzywem, a co nie: https://pl.wikipedia.org/wiki/Warzywa
Dzięki Kasia i proszę o więcej jeśli znajdziesz czas.

monika7

Dodaję linka to nalewki z buraków, którą próbowałam robioną przez kogoś innego.
Czosnkówki i chrzanówki, może kogoś zainspirują :)
Dzięki Kasia.
Odnośnie chrzanówki to lekkie dosłodzenie miodem sprawia, że jest naprawdę smaczna. Pilem taką chrzanówkę zakupioną we Lwowie i wiem co mówię.
Heniu, każda wskazówka i uwaga jest cenna, ale czy hipotetycznie, robiąc teraz chrzanówkę - warto ją posłodzić miodem? ułoży się?
Moje dzikie pomysły z listy warzywnej zmaterializowały się w dwóch słojach. Mam nadzieję, że dadzą się wziąć do ust.
Na szczęście zmysł krytyczny kieruje czasem płyny z powrotem do odzysku %.
No cóż? Zobaczymy

Co do czosnkówek... czy przy ocenie będzie się liczył efekt zdrowotny?
Raczej kryterium będzie tradycyjne. Czosnek może trochę obniżyć ciśnienie, szczególnie jeśli wykorzysta się czosnek niedźwiedzi.
(24-01-2020, 18:14)ziajek napisał(a): [ -> ]Heniu, każda wskazówka i uwaga jest cenna, ale czy hipotetycznie, robiąc teraz chrzanówkę - warto ją posłodzić miodem? ułoży się?

Jak wyjdzie smaczna a to jest celem........

monika7

Dodaję  jeszcze ogólny opis nalewki z dyni (choć raczej owoc a nie warzywo :diabelek: ), którą robiłam parę lat temu z pure dyniowego. Nalewka była smaczna ale klarowała się chyba ze 2 lata, więc raczej nie zdążę nastawić na wrzesień.  Dodgy

https://wino.org.pl/forum/Thread-Dynia?p...#pid348102
Nie robiłem i nie planuję robić, ale przepisy mam

[Obrazek: 53abd02e8cab5f67med.jpg]

np.

[Obrazek: d6d3f554daa3f95emed.jpg]

[Obrazek: 837b773df09e2f6cmed.jpg]

monika7

(25-01-2020, 16:18)Dziadek2 napisał(a): [ -> ]Nie robiłem i nie planuję robić, ale przepisy mam


[Obrazek: d6d3f554daa3f95emed.jpg]

Jakbym miała użyć taki przepis, to też bym nie robiła. Sick

U mnie dziś buraczki zaczęły swoje moczenie w alkoholu. Zobaczymy czy wyjdzie coś podobnego to tego co próbowałam parę lat temu w barze w W-wie.
Moniko, pewnie magi i inne przyprawy według własnych upodobań ;)
(25-01-2020, 19:49)Dziadek2 napisał(a): [ -> ]Moniko, pewnie magi i inne przyprawy według własnych upodobań ;)

Roman, nie pieprz booo... pieprz się długo układa. ;););)
Mam kummel wrocławski (przepis od Bogiego) chyba ponad 10 lat i dalej w mordę pali, "Spieprzone" wiśnie od ponad 5 lat i dalej spieprzone. Tak, że ostrożnie z dodatkami niektórymi wypada.....

monika7

(25-01-2020, 19:49)Dziadek2 napisał(a): [ -> ]Moniko, pewnie magi i inne przyprawy według własnych upodobań ;)


Romku,

Aby uzyskać brązowy kolor co jest na zdjęciu przy przepisie nalewki z cebuli, to chyba bez barwnika nie da rady. Można dać np. ciemnego sosu sojowego, który w wersji tajskiej wcale nie jest słony, tylko słodkawy i właśnie dla nadawania koloru jest głównie używany.  :D
Oj tam nie da. Łuski z cebuli doskonale barwią na brązowo właśnie.
Pamiętam, jak właśnie nimi się barwiło pisanki na Wielkanoc.

monika7

(26-01-2020, 17:21)cemik1 napisał(a): [ -> ]Oj tam nie da. Łuski z cebuli doskonale barwią na brązowo właśnie.

Ale w przepisie nie ma nic o barwieniu nalewki łuskami z cebuli, tylko o macerowaniu startej cebuli w 70% spirytusie. Cebula chyba nie daje aż tak dużo soku, więc nalewka jest chyba bardzo wyskokowa.  ;)

(26-01-2020, 17:36)zbynekkk napisał(a): [ -> ]Pamiętam, jak właśnie nimi się barwiło pisanki na Wielkanoc.

Też kiedyś barwiłam pisanki cebulą, ale do tego trzeba było zagotować łuski w wodzie. A czy spirytus wyciągnie kolor z suchej łuski, to nie mam bladego pojęcia.
Barwienie pisanek też znam...


Cytat:Ale w przepisie nie ma nic o barwieniu nalewki łuskami z cebuli, tylko o macerowaniu startej cebuli w 70% spirytusie. A czy spirytus wyciągnie kolor z suchej łuski, to nie mam bladego pojęcia.

Moniko, też nie mam pojęcia, ale może wrzucę łuskę do jakieś odrobiny alkoholu z ciekawości.
No i w przepisie nie wspomniano o obieraniu cebuli z łusek przed starciem :pytajnik: ;)
UWAGA! Zmianie uległ zapis pkt 3 zasad organizacji konkursów!!!
Nowe brzmienie:
3. Jeżeli do danego konkursu zostanie zgłoszonych mniej niż 10 trunków to nie będzie on rozegrany. Nie dotyczy to konkursu o tytuł Królowej Warzywniaka, który zostanie rozegrany niezależnie od liczby zgłoszonych trunków. Trunki nadesłane na konkurs, który nie zostanie rozegrany nie podlegają zwrotowi.

monika7

(26-01-2020, 18:59)Dziadek2 napisał(a): [ -> ]Moniko, też nie mam pojęcia, ale może wrzucę łuskę do jakieś odrobiny alkoholu z ciekawości.
No i w przepisie nie wspomniano o obieraniu cebuli z łusek przed starciem :pytajnik: ;)

To mocz te łuski w alkoholu i daj znać czy oddają barwę. ;)
Noooooo, moja pomidorówka nabiera smaków ale do finału droga daleka.
(01-02-2020, 18:58)tata1959 napisał(a): [ -> ]Moja pomidorówka nabiera smaków ...

A nie zapomniałeś posolić ?

Twoja z lanym ciastem czy z ryżem ?  Żebyśmy się nie zdublowali !
Ja mam z ziołami. ;-)
Stron: 1 2 3