Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino jabłkowe, pracujące jak mróweczka.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie!
Bardzo bym prosił o poradę, posiadam baniaczek 15l wina jabłkowego (z samego soku + 4 l wody z cukrem- syrop) drożdże bayanuski. Winko pracowało, pracowało... Zlewanie 4 razy, po roku czasu dodałem szklankę ( ok. 200ml) spirytusu. Co by zatrzymać proces fermentacji. Wcześniej przed dodaniem "bulgniecie" było co 4/6 min. Aktualnie ok 10 min, po dodaniu spirytusu!? Czym może to być spowodowane?
Rok czasu już winko ma, drożdże już raczej tutaj nie zyja.... Chyba ze paruje przez rurkę i temu "bulga-pracuje"? Czy ktoś spotkał się z taka sytuacja?
Zabutelkowal bym już to winko, jest mega klarowne, pyszniutkie w smaku... Ale boję się że wywali mi w piwnicy buteleczki/korki. 
Proszę o porady!
Pozdrawiam serdecznie Robert M.
Drożdże bayanusy trudno jest ubić, jeżeli będą tylko miały cukier zawsze wznowią prace.
Pytanie, czy wino w smaku czuć cukier, słodycz.
-balon z winem, w jakiej temperaturze w tej chwili stoi.
-zmiana temperatury otoczenia zmienia ciśnienie w balonie.
- piszesz '' wino klarowne, pyszniutkie w smaku'', co cię skłania aby je przechowywać, i dlaczego nie pijesz.
Takie wina są najlepsze do roku, okres starości im nie służy.
Dla kontroli możesz nalać do butelki zakręcanej i po ok, miesiąca sprawdzić jak się zachowuje.
Czuć że jest słodkie ale nie za bardzo, cukrowego smaku nie ma. Aktualnie stoi w ok 19/20stopni.
W sumie chciałem je zlać do butelek aby mieć na dłużej.... :p chociaż nie ukrywam ze od kiedy balon stoi w kuchni ubywa go...
Chyba Po prostu zleje do butelek i dam do piwnicy. Może faktycznie chodzi tu o zmianę temperatur oraz ciśnienie.
Mierzyłes poziom cukru (blg) , czy w smaku czuć cukier.
Do tego typu win (jabłkowe wina to lekkie wina do 12-13% alkoholu) nie daje się drożdży do mocnych win/miodów, bo one są trudne do ubicia (typu bayanusy), no chyba że lubi się wina bardzo wytrawne.