Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Cięcie i prowadzenie Pinot Noir Precoce
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Przeczytałem gdzieś, że Pinot Noir Precoce należy ciąć na 5-6 oczek. Ale jak prowadzić? Posadziłem je rok temu, póki co tylko rosły na palikach i nic z nimi nie robiłem.
Dwa najpopularniejsze to Royat i Guyot. Ja prowadziłem swoje PNP i prowadzę PN systemem Royat.

Cięcie na 5/6 pąków (nie oczek...) lub nawet tylko na dwa, dotyczy tych sadzonek które słabo rosły w pierwszym roku. Jeżeli Twoje jednoroczniaki mają odpowiednią grubość łozy, możesz obecnie uformować pień i ramię.
Rozsądna ilość latorośli w takim przypadku - przy standardowym, jednometrowym odstępie między krzewami w szpalerze - to osiem do dwunastu sztuk i jedno grono na każdą.
Ja prowadzę PNP także z ramieniem i czopkami na owocowanie.
Cięcie długie, na 4-5 oczek.
W maju selekcja latorośli, część jest niepłodnych, a także niektóe mają liche grona.
Zostawiam około 10 latorośli i jak najwięcej gron. Jak są po 2 na latorośl, to zzostawiam po 2.
Przy PNP u mnie to max daje 2,5 kg na krzew, a ze wzgledu na wczesne dojrzewanie nie ma problemu z parametrami.
Zbyszku, zostawiasz 4-5 pąków na czopkach? Z jakiego powodu?
W przeszłości miałem problemy z płodnością latorośli. Część było bez gron.
Zostawiam więcej, a później w maju wyłamują nadmiarowe...
Za dużo fosforu Zbychu! :)
Zbyszek, jak radzisz sobie zatem, z odmładzaniem czopków?
A kombinuje jakoś. Zawsze coś tam się uda z dołu wypuścić, ale szykam takich latorośli z gronami zawsze.
A coś z góry, tak żeby i owocowanie było i czopki na kolejny rok.
No to trochę kombinowania jest...

Być może z wiekiem problemy z płodnością ustąpią. Ja u siebie nie pamiętam aby jakieś były. Pewnie kwestia gleby...