30-10-2013, 21:46
JESIEŃ 2013 (pomiary i winobranie)
Data----------2013 09 09 2013 09 21 2013 09 27 2013 10 05 2013 10 12 2013 10 23 2013 10 30
De Chaunac--(14,0 Bx) (15,5 Bx) (17,0 Bx)(....) (19,0 Bx) (19,0 Bx) (19,0 Bx) (20,0 Bx)(13,0g/L)
Merlot--------(15,0 Bx) (16,5 Bx) (20,0 Bx)(....) (21,0 Bx) (21,5 Bx) (22,0 Bx) (24,0 Bx)(09,5g/L)
Cabernet S--(16.0 Bx) (16,5 Bx) (19,0 Bx)(....) (20,0 Bx) (20,0 Bx) (20,5 Bx) (23,0 Bx)(11,0g/L)
Dornfelder---(18,5 Bx) (19,0 Bx) (20,0 Bx)(....) (20,5 Bx) (20,5 Bx) (21,0 Bx) (23,0 Bx)(07,0g/L)
Marechal F---(18,5 Bx) (19,0 Bx) (20,0 Bx)(....) (21,0 Bx) (22,0 Bx) (21,0 Bx) (22,5 Bx)(09,5g/L)
Cascade-----(21,0 Bx) (19,0 Bx) (21,0 Bx)(9g/L) (22,0 Bx) (21,5 Bx) (22,5 Bx) (23,5 Bx)(09,5g/L)
Aurora-------(21,0 Bx) (19,5 Bx) (19,5 Bx)(6g/L) (.......) (.......) (.......) (.......)(.......)
Leon M------(21,5 Bx) (22,5 Bx) (22,0 Bx)(....) (23,0 Bx) (23,0 Bx) (23,0 Bx) (23,5 Bx)(09,5g/L)
Canadice----(22,0 Bx) (23,0 Bx) (23,5 Bx)(6g/l) (.......) (.......) (.......) (.......)(.......)
Poprzednie wyniki badań opierałem na kilku jagodach i uśredniałem "na oko", dla bezpieczeństwa zaniżając je troszkę. Ostatnie zostały przeprowadzone w oparciu o wyciśnięte i zmieszane próbki kilku, kilkunastu jagód - stąd może taki spory "skok".
---Grona zdrowe, pestki przebarwione (szypułki - jeszcze nie ogarniam)
---Jagody miękkie lub bardzo miękkie. Kilka pomarszczonych na krzew. Te pomarszczone(nie pęknięte), mają 25 - 28 Bx.
---Ponadto: było kilka dni bez opadów, od piątku ma trochę popadać...
Jestem o krok od decyzji o zbiorze...
Darku, Piotrze, Killis oraz oczywiście ktokolwiek kto miał podobny dylemat, co sądzicie? Zbierać?
Jakkolwiek co do poziomu cukru nie ma wątpliwości - będzie gronowe bez szaptalizacji, to jednak zastanawiam się nad kwasowością. Tak na "oko" całość nastawu będzie miała około 9g/litr (z Aurorą i Canadice - 6g/l). Mam drożdże zmniejszające kwasowość. Nie muszę też dodawać całości zbioru De Chaunac więc powinno być w porządku...
Data----------2013 09 09 2013 09 21 2013 09 27 2013 10 05 2013 10 12 2013 10 23 2013 10 30
De Chaunac--(14,0 Bx) (15,5 Bx) (17,0 Bx)(....) (19,0 Bx) (19,0 Bx) (19,0 Bx) (20,0 Bx)(13,0g/L)
Merlot--------(15,0 Bx) (16,5 Bx) (20,0 Bx)(....) (21,0 Bx) (21,5 Bx) (22,0 Bx) (24,0 Bx)(09,5g/L)
Cabernet S--(16.0 Bx) (16,5 Bx) (19,0 Bx)(....) (20,0 Bx) (20,0 Bx) (20,5 Bx) (23,0 Bx)(11,0g/L)
Dornfelder---(18,5 Bx) (19,0 Bx) (20,0 Bx)(....) (20,5 Bx) (20,5 Bx) (21,0 Bx) (23,0 Bx)(07,0g/L)
Marechal F---(18,5 Bx) (19,0 Bx) (20,0 Bx)(....) (21,0 Bx) (22,0 Bx) (21,0 Bx) (22,5 Bx)(09,5g/L)
Cascade-----(21,0 Bx) (19,0 Bx) (21,0 Bx)(9g/L) (22,0 Bx) (21,5 Bx) (22,5 Bx) (23,5 Bx)(09,5g/L)
Aurora-------(21,0 Bx) (19,5 Bx) (19,5 Bx)(6g/L) (.......) (.......) (.......) (.......)(.......)
Leon M------(21,5 Bx) (22,5 Bx) (22,0 Bx)(....) (23,0 Bx) (23,0 Bx) (23,0 Bx) (23,5 Bx)(09,5g/L)
Canadice----(22,0 Bx) (23,0 Bx) (23,5 Bx)(6g/l) (.......) (.......) (.......) (.......)(.......)
Poprzednie wyniki badań opierałem na kilku jagodach i uśredniałem "na oko", dla bezpieczeństwa zaniżając je troszkę. Ostatnie zostały przeprowadzone w oparciu o wyciśnięte i zmieszane próbki kilku, kilkunastu jagód - stąd może taki spory "skok".
---Grona zdrowe, pestki przebarwione (szypułki - jeszcze nie ogarniam)
---Jagody miękkie lub bardzo miękkie. Kilka pomarszczonych na krzew. Te pomarszczone(nie pęknięte), mają 25 - 28 Bx.
---Ponadto: było kilka dni bez opadów, od piątku ma trochę popadać...
Jestem o krok od decyzji o zbiorze...
Darku, Piotrze, Killis oraz oczywiście ktokolwiek kto miał podobny dylemat, co sądzicie? Zbierać?
Jakkolwiek co do poziomu cukru nie ma wątpliwości - będzie gronowe bez szaptalizacji, to jednak zastanawiam się nad kwasowością. Tak na "oko" całość nastawu będzie miała około 9g/litr (z Aurorą i Canadice - 6g/l). Mam drożdże zmniejszające kwasowość. Nie muszę też dodawać całości zbioru De Chaunac więc powinno być w porządku...