Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
JESIEŃ 2016 (veraison, pomiary, winobranie)

Kilka dni temu Pinot Noir wszedł w fazę veraison

[attachment=32442]
Maciek w tym nieco nudnym okresie zapraszam do mnie, ja się nie wyrabiam, dodatkową parę rąk z chęcią przygarnę hehe
Oczywiście, inna skala. U mnie taka... mikro - ogławianie zajmuje mi godzinkę, u Ciebie pewnie cały dzień albo i dwa.

Podjadam jagody - zaczyna dominować cukier. Jest dobrze.
Cytat: w tym nieco nudnym okresie

Ja z nudów kopię dołki, aby grona gleby nie dotykały ;)

[Obrazek: 14c1c7d992b012a4med.jpg]
Czyli... stopień znudzenia, zależy od punktu siedzenia.

Żeby już tak całkiem się nie nudzić, zrobiłem pierwsze pomiary - w tym roku - już w sierpniu:
Pinot Noir P-----14 Bx
Dornfelder------16 Bx
Cab Cortis------16 Bx
Regent----------17 Bx
Hibernal--------18 Bx
Reszta jeszcze w fazie veraison.
Ciekawe to, w porównaniu do pierwszych pomiarów z 18 09 2015:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid315288

Regent - całkiem nieźle, a Dornfelder - słabo ale nawet po gronach widać, że ten rok coś mu nie pasuje.
Cab Cortis - jak na razie zamierania gron brak i oby tak dalej, bo w przyszłym roku posadzę obok niego sadzonki Zweigelt, tak jak koło Dornfelder.
PNP - zaczął wcześnie przebarwianie i już zakończył ale... to jednak Pinot.
No ale Hibernal... Ten mnie zaskoczył, ponad miarę...

Kilka górnych, młodych liści z MRz, tym razem na Zweigelt. Oberwane i poszedł Alkalin KB+Si. Po ośmiu dniach od ostatniego zabiegu. Teraz planuję prysnąć dwa razy co cztery dni. Darek kiedyś pisał, że nawet co dwa...

Nota bene, czas powoli zacząć ogarniać, temat zamawiania akcesoriów do produkcji wina...
Cytat:Czyli... stopień znudzenia, zależy od punktu siedzenia.

Jeszcze bardziej od punktu "wiszenia" np Solaris im niższy punkt wiszenia tym więcej szarej i zero nudzenia ;) przynajmniej u mnie się to sprawdza.
Dzisiaj ostatnia redukcja owoców. Usunąłem pochowane grona z pasierbów, przeoczone trzecie grona i także te opóźnione - częściowo zielone (dobrze to widać teraz), oraz takie dziwne odrosty od grona, występujące jedynie na Pinot Noir:

[attachment=32443]

Decyzja podjęta - zostają dwa grona na latorośli. Trochę się zastanawiałem nad Zweigelt, bo takie są duże ale... co tam, w zeszłym sezonie było bardzo dobrze, a w tym - czas pokaże.

Trzy dni temu - zabieg Switch, na Pinot Noir (reszta wcześniej).
Infekcji brak. Jednak nie zrobiłem "szybkiej powtórki" - Alkalin KB+Si, ze względu na pełne słońce i brak opadów.
W dalszym ciągu, trochę, sukcesywnie pojawiających się pomarszczonych i mumifikujących jagód na (jedynie) PN i PNP. Skoczków już nie ma więc to raczej fizjologia. Tudzież - bym powiedział - fizjologia związana z... danym sezonem.

Pisałem ostatnio, że chcę zrobić białe spumante z Pinot Noir... coś takiego, podobnego: https://photos.google.com/share/AF1QipNK...JuQzNySlZB. Jednakże - pomijając fakt, że to Jacobs C - te aromaty, raczej nie powaliły mnie na kolana. Może pomyślę o różowym. Pani w sklepie z winami ostatnio egzaltowała się nad - właśnie - PN różowym (chyba z winnicy Turnau) więc czemu nie...
Dzisiejsze pomiary, po dwudniowych opadach:

Pinot Noir------16 Bx
Zweigelt--------17 Bx
Saint L----------17 Bx
Dornfelder------18 Bx
Cab Cortis------18 Bx
Pinot Noir P-----19 Bx
Caberent D------19 Bx
Regent-----------20 Bx
Hibernal----------20 Bx

Wygląda na to, że mierząc kilka dni temu PNP musiałem trafić jakąś opóźnioną jagodę... Ale to nie koniec...

Pojawiło się trochę, nowych, pomarszczonych jagód na PN, PNP i CC. Coś w tym stylu:
[attachment=32444]
Wygląda to jednak, na zamieranie szypułek... Na PN tylko to jedno grono. Na PNP i CC nawet kilka całych gron więc je uciachałem.

Szkoda było wyrzucać, a skoro pestki wybarwione w 80% - pobawiłem się w odszypułkowanie oraz wyciskanie. Wyszło półtora litra moszczu i ku mojemu zdziwieniu pomiar całości wyniósł 20Bx. Zatargałem do domu i pH-metr pokazał 3,1pH. No cóż... to chyba dobry materiał na musa. Zasiarkowałem więc i jutro kupię jakieś aktywne bayanusy. Na razie - sedymentacja w lodówce:

[attachment=32445]
Nie ma już nudy, bo można pochodzić z refraktometrem:

data------------26 08-----06 09----09 09
Pinot Noir------14 Bx-----16 Bx----17 Bx
Zweigelt-------------------17 Bx----17 Bx
Saint L---------------------17 Bx----17 Bx
Dornfelder------16 Bx-----18 Bx----18 Bx
Cab Cortis------------------18 Bx----18 Bx
Pinot Noir P-----------------19 Bx----20 Bx
Caberent D------------------19 Bx----20 Bx
Regent-----------17 Bx------20 Bx----20 Bx
Hibernal----------18 Bx------20 Bx---- 21 Bx

Pestki: Pinot Noir P, Cabernet D, Regent, Hibernal wybarwione w 90%. W przyszłym tygodniu czas chyba na pomiar kwasowości...

Tegoroczne zamówienie dokonane.
w Le Mag:
- UCLM S 325 - szt 2 x 10g - 7,00zł
- UCLM S 377 - szt 2 x 10g - 7,20zł
u Jana Lubery:
- Mycoferm Arom - szt 2 x 10g - 10,60zł
- Siha Activ 4 - szt 3 x 10g - 7,50zł
- NaOCH 150ml - szt 1 - 4,50zł
- korki aglomerat 38x23mm - szt 300 - 102,00 zł
- roztwór rozwijający do badania końca FJM - szt 1 - 10,00zł

Oczywiście żeby nie było tak całkiem różowo - około 50% gron Zweigelt ma częściowe zamieranie szypułek. Całe szczęście, że nie pada i Szarej Pleśni nie ma - jedynie mumifikacja. Co ciekawe, te jagody są z intensywnym wrażeniem słodyczy (raczej przez odparowanie) - to dobrze. Jednak wyczuwalny spory kwas więc... słabo.
Owo zamieranie - generalnie na dolnych gronach (zostawiłem dwa grona na latorośli). Górne, w sumie zdrowe, a przecież miałem po trzy kwiatostany i górne usuwałem. Może trochę skomplikowane... Jednak wniosek nasuwa się dosyć prosty - myślę, że należy usuwać dolne kwiaty, a górne zostawiać (to tak na marginesie - dotychczas robiłem odwrotnie). Inna kwestia to oczywiście decyzja, na przyszły sezon, czy może na Zweigelt należałoby zostawić jednak.. po jednym gronie.
Cabernet Cortis, który w zeszłym sezonie zamierał na potęgę, o dziwo teraz całkiem nieźle. PN, od którego (w fazie groszku) zaczęła się mumifikacja - też spoko.


Jeszcze w kwestii zabiegów. Myślę, że już można podsumować. Tak też, były to:

- 2016 04 08 BBCH 04(pocz p ł)---(roztocza)--------------------olej (powtórka 04 18)
- 2016 04 25 BBCH 07(pocz p p)--(Mp, roztocza)----------------Siarka (3%-30g/l)+olej
- 2016 05 18 BBCH 15(pięć liści)--(Mp, MRz, Antrak, Phomo)---Dithane+Siarka
- 2016 06 14 BBCH 71(zawiązki)--(Mp, MRz)
- 2016 07 08 BBCH 73(groszek)---(Mp, MRz)
- 2016 08 09 BBCH 81(veraison)--(SzP)(2016 08 28 na PN)----Switch
- 2016 08 27 BBCH 81(veraison)--(Mp, MRz)
Kolejne pomiary - szybko to się posuwa do przodu przy tym słońcu:

data------------26 08-----06 09----09 09---12 09
Pinot Noir------14 Bx-----16 Bx----17 Bx---18 Bx
Zweigelt-------------------17 Bx----17 Bx---18 Bx
Saint L---------------------17 Bx----17 Bx---18 Bx
Dornfelder------16 Bx-----18 Bx----18 Bx---19 Bx
Cab Cortis------------------18 Bx----18 Bx---19 Bx
Pinot Noir P-----------------19 Bx----20 Bx---21 Bx
Caberent D------------------19 Bx----20 Bx---21 Bx
Regent-----------17 Bx------20 Bx----20 Bx---21 Bx
Hibernal----------18 Bx------20 Bx---- 21 Bx---23 Bx

Pięknie wyglądają dojrzewające grona:
Pinot Noir
[attachment=32448]


Zweigelt
[attachment=32446]

Saint Laurent
[attachment=32447]

Regent
[attachment=32449]

Hibernal
[attachment=32450]

Krzewy zdrowe. Młode, górne liście, po ostatnim ataku MRz usunięte i po oprysku Alkalin KB+Si wszystko czyste.
Krzewy Pinot Noir
[attachment=32451]

Zapas kwasów z opóźnionych gron PN i zmumifikowanych Zweigelt, zgromadzony.
[attachment=32452]
pH 2,8 - pewnie ze dwanaście g/l. Litr zasiarkowany, stoi w lodówce. Po sedymentacji będzie pół litra. Może się przyda, a może nie...

Ale to się przyda z pewnością, do... degustacji, czternaście litrów, dzisiaj zlanej nalewki wiśniowej:
[attachment=32453]
Wczoraj pobrałem próbki do pomiarów + kalibracja pH-metrów.
[attachment=32454]


Po sedymentacji próbek
[attachment=32455]

Pomiar pH
[attachment=32457]

Pomiar kwasowości
[attachment=32458]


Pomiary wyniosły:
PNP+Hibernal------22 Bx---8,8 g/l---pH 3,2
Cabernet Cortis----22 Bx---9,0 g/l---pH 3,2

Pestki
[attachment=32456]

Tak więc dzisiaj zbieram.
Postanowiłem, że PNP, Hibernala i CC nastawię na razie na UCLM S 325, na białe. Pinot Noir nastawię na Siha 4, na musa.
Cortis już nie jest trawiasty? U mnie nie da się go jeść. Skórki są cierpkie i niesmaczne.
Jak dla mnie, to jeszcze sporo powinny powisieć, za duży kwas...
A Hibernala chcesz robić cuvee z PNP?
Znaczy się blanc de noirs?
Cierpkości raczej już nie było.

Ooo, blanc de noirs lub coś koło tego... Z tym, że ten nastaw będzie bez gazu, a na musa pójdzie sam Pinot Noir.

Jednak moszcz wyszedł różowy, a poza tym szkoda mi było tych skórek PNP więc poszły do maceracji w lodówce. Nie robiłem jeszcze różowego i nie wiem, czy tylko macerować czy może przefermentować je też z jeden dzień...

Parametry 22Blg---8,5g/l---pH3,5---7,5 l

[attachment=32459]

Od lewej: CC, Hibernal, PNP
[attachment=32460]
I już pracuje, w piwnicy na budowie w temp 17 stopni. Może w nocy będzie mniejsza...
[attachment=32461]



data------------26 08-----06 09----09 09---12 09---17 09
Pinot Noir------14 Bx-----16 Bx----17 Bx---18 Bx---18 Bx
Zweigelt-------------------17 Bx----17 Bx---18 Bx---18 Bx
Saint L---------------------17 Bx----17 Bx---18 Bx---19 Bx
Dornfelder------16 Bx-----18 Bx----18 Bx---19 Bx---19 Bx
Cab Cortis------------------18 Bx----18 Bx---19 Bx---22Blg(8,5g/l-pH3,5)
Pinot Noir P-----------------19 Bx----20 Bx---21 Bx---22Blg(8,5g/l-pH3,5)
Caberent D------------------19 Bx----20 Bx---21 Bx---21 Bx
Regent-----------17 Bx------20 Bx----20 Bx---21 Bx---21 Bx
Hibernal----------18 Bx------20 Bx---- 21 Bx---23 Bx---22Blg(8,5g/l-pH3,5)
Blaufrankisch-----------------------------------------------23Bx
data------------26 08-----06 09----09 09---12 09---17 09---24 09
Pinot Noir------14 Bx-----16 Bx----17 Bx---18 Bx---18 Bx---20 Bx
Zweigelt-------------------17 Bx----17 Bx---18 Bx---18 Bx---20 Bx
Saint L---------------------17 Bx----17 Bx---18 Bx---19 Bx---20 Bx
Dornfelder------16 Bx-----18 Bx----18 Bx---19 Bx---19 Bx---20 Bx
Cab Cortis------------------18 Bx----18 Bx---19 Bx---22Blg(8,5g/l-pH3,5)
Pinot Noir P-----------------19 Bx----20 Bx---21 Bx---22Blg(8,5g/l-pH3,5)
Caberent D------------------19 Bx----20 Bx---21 Bx---21 Bx---22 Bx
Regent-----------17 Bx------20 Bx----20 Bx---21 Bx---21 Bx---22 Bx
Hibernal----------18 Bx------20 Bx---- 21 Bx---23 Bx---22Blg(8,5g/l-pH3,5)
Blaufrankisch-----------------------------------------------23Bx---24 Bx

Różowe pracuje, teraz już w temp 12 stopni

[attachment=32462]

Moszcz, podczas pomiarów biały przy PN, Cabernet Dorsa, Blaufrankisch oraz Zweigelt i tak sobie myślę, że chyba te cztery odmiany połączę w spumante. Czyli odszypułkowanie i szybkie odciskanie na sicie...

Skórki powędruję do Cuvee z Regent i Dornfelder - ot co...

Nie wiem czy... może już w środę; raz że załamanie pogody przewidują, a dwa że pomarszczone jagody - zapewne  - nie oprą się szarej.
Maciek, uprawiasz bardzo wymagające odmiany i w dodatku prawie same czerwone. I chyba nastała "weryfikacja"... Ten rok jest wyjątkowo korzystny, winogrona dojrzewają 2 tyg. wcześniej niż rok temu. A z odmian które uprawiasz robisz różowe wino czy tam "spumante"...
Wg mnie nie ma czegoś takiego jak ogólnie korzystny rok. Korzystny musi być dla danej odmiany. Jedne potrzebują suchego, gorące lipca, inne sierpnia, a inne października. Bywały już super lata a niektóre odmiany wcale lepiej nie dojrzewały. A były też gorące tygodnie i susze, wtedy inne pokazywały swoje możliwości.
Wyjątkowo korzystny - miałem na myśli, że np. u mnie, Solarisa, Dornfeldera, PNP i Regenta - już zebrałem - z dobrymi parametrami - około 2 tyg. wcześniej niż rok i 2 lata temu.
Podobną zależność zauważyło wiele osób w całej Polsce...
Dzisiejsze pomiary próbki Cabernet Dorsa, Pinot Noir, Saint Laurent, Zweigelt, Blaufrankisch; 21Bx, 8g/l, 3,5pH. To chyba idealne parametry na białe lub białego musa, o blanc de noirs nie wspominając... Jutro zbieram.

Zbyszku, dlaczego białe lub "czy tam spumante" z czerwonych? A czemu nie...

Widać u mnie - po pomiarach pH - kwas jabłkowy szybko spada (zeszłoroczne cuvee - soczek). Muszę uważać na termin zbioru... I dobrze i źle...
Trzy dni temu, odbyło się winobranie;

[attachment=32463]

Aktualnie wszystko ładnie fermetuje;

[attachment=32464]

Białe powędrowało do piwnicy (temp 12 stopni) na budowie;

[attachment=32465]

Codzienna degustacja pracujących nastawów. Warto - to wiele wyjaśnia...

[attachment=32466]

Dodanie pożywki do Białe 2016

[attachment=32467]
(30-09-2016, 22:17)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]Codzienna degustacja pracujących nastawów. Warto - to wiele wyjaśnia...

I nie biegasz po takim burcaku? :diabelek:
Łączy próbki z Loperamidem :tylek:
Jakoś wolę próbki z przed roku bez Loperamidu ;)