Chloroza wciąż trwa. Jeden krzew, od którego się zaczęło
https://photos.google.com/share/AF1QipOI...kwNFRUdjlR i drugi częściowo, teraz wyglądają tak:
[
attachment=32526] Z bliska: [
attachment=32527]
Pozostałe krzewy czyste, zielone i zdrowe.
Po kilku opryskach i nawożeniu doglebowym Floramix (magnez i żelazo), żółknięcie (na dwóch krzewach) nie postępuje w jakimś zastraszającym tempie ale i nie cofa się... Na dwóch obok (środek pierwszego zdjęcia), z jednym/dwoma liśćmi z przebarwieniami, gdzie stosowałem dolistnie i doglebowo Astvit, sytuacja wydaje się być opanowana.
Po przeanalizowaniu zdjęć i opisu zmian na liściach
http://www.winnicaprzybylowka.pl/176,Nie...lisci.html zacząłem zastanawiać się czy to jednak, być może... niedobór Azotu. Na jednym krzewie zastosowałem więc Microfert
https://photos.google.com/share/AF1QipOp...swV2xpVEVR z dużą dawką Azotu. Czas pokaże...
Nekrozę - żółknięcie liści, w tym przypadku, można by podzielić na cztery fazy:
Faza I - pierwsze objawy (lekkie przebarwienia)
[
attachment=32528]
Faza II - nerwy zielone, żółknięcie (postępujące od brzegów)
[
attachment=32529]
Faza III - zawijanie liści i częściowe zasychanie brzegów
[
attachment=32530]
Faza IV - zasychanie blaszki liścia
[
attachment=32531]
Pewnie będzie i faza piąta - zaschnięcie całego liścia...
Ale co tam te dwa krzewy... Moja Ada zrobiła sałatkę o nazwie "Popołudniowe smaki"
https://photos.google.com/share/AF1QipPo...dlQzNJUU5R. Do sałatki; degustacja Pinot Gris - wyborne (butelka pękła migiem), piwo pszeniczne, a potem niespodzianka od Drajli - próbki nalewek.
Nalewka DR i Dereń z Kardamonem. Obie przepyszne, wysublimowane i doskonale zharmonizowane.
DR - bardzo aromatyczna i gładka, w nosie (chyba) orzechy i na koniec lekka, przyjemna goryczka (choć goryczki nie lubię...).
DzK - w nosie ciekawa kwasowość, na języku oszałamiająca gładkość z cierpkością, a wszystko razem... z intrygującą (także) kwasowością pobudzającą zmysły.
Mam wrażenie, że któraś z nich albo obie zadziałały kojąco na przejedzenie, w stylu Jegermeister. Gdybym miał wybrać, wybrałbym Dereń z Kardamonem.
Drajla dziękuję!