04-09-2017, 20:22
JESIEŃ 2017 (wrześniowe dywagacje i pierwsza część winobrania)
Nie wiem, czy to zestawienie zdarzeń pomoże...
W przypadku Cuvee 2016;
- przy VV w miazdze (9g/l)(3,6pH) oraz przy Regent i Dornfelder, w miazdze (8g/l)(3,6pH),
- po połączeniu nastawów (7,5g/l)(3,7pH),
- po zakończeniu fermentacji (5,9g.l)(3,9pH)
- POTRZEBA DODANIA ZAPASU KWASÓW.
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid353168
W przypadku Białe 2016;
- przy tych samych jw. VV, w moszczu (9g.l)(3,6pH),
- po zakończeniu fermentacji (7,2g.l)(3,3pH)
- IDEALNA KWASOWOŚĆ.
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid353300
Analizowałem to na różne sposoby... Ciężko to jednoznacznie określić... Dlaczego w Cuvee 2016 tak mocno spadły kwasy?
- skoro w Białe 2016, przy VV było OK - przyczyna może tkwić w mieszańcach - za późny zbiór...
- ale może tkwić też w drożdżach...
- albo właśnie w strukturze kwasów...
idąc dalej tym tropem (tropem struktury kwasów), przy fermentacji na tych samych drożdżach UCLM S325:
- Białe 2016 w moszczu (9g.l)(3,6pH) ------- po fermentacji (7,2g.l)(3,3pH) ---- Idealna kwasowość.
- Solaris 2015 w moszczu (7,7g/l)(3,4pH) --- po fermentacji (7,7g/l)(3,2pH) ---- Moim zdaniem, kwasowość za duża.
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid317676
Różnice w parametrach w moszczu - kolosalne, po fermentacji jednak są już porównywalne. Choć oczywiście z dużą, bardzo dużą przewagą w stronę białego - kwasy niższe i co ważne - łagodniejsze (idealne)...
PS. Wezmę jedną (ostatnią dwóch) butelek Solaris 2015, do Sierakowa, do analizy. Sam jestem ciekaw, jak teraz smakuje...
Nie wiem, czy to zestawienie zdarzeń pomoże...
W przypadku Cuvee 2016;
- przy VV w miazdze (9g/l)(3,6pH) oraz przy Regent i Dornfelder, w miazdze (8g/l)(3,6pH),
- po połączeniu nastawów (7,5g/l)(3,7pH),
- po zakończeniu fermentacji (5,9g.l)(3,9pH)
- POTRZEBA DODANIA ZAPASU KWASÓW.
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid353168
W przypadku Białe 2016;
- przy tych samych jw. VV, w moszczu (9g.l)(3,6pH),
- po zakończeniu fermentacji (7,2g.l)(3,3pH)
- IDEALNA KWASOWOŚĆ.
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid353300
Analizowałem to na różne sposoby... Ciężko to jednoznacznie określić... Dlaczego w Cuvee 2016 tak mocno spadły kwasy?
- skoro w Białe 2016, przy VV było OK - przyczyna może tkwić w mieszańcach - za późny zbiór...
- ale może tkwić też w drożdżach...
- albo właśnie w strukturze kwasów...
idąc dalej tym tropem (tropem struktury kwasów), przy fermentacji na tych samych drożdżach UCLM S325:
- Białe 2016 w moszczu (9g.l)(3,6pH) ------- po fermentacji (7,2g.l)(3,3pH) ---- Idealna kwasowość.
- Solaris 2015 w moszczu (7,7g/l)(3,4pH) --- po fermentacji (7,7g/l)(3,2pH) ---- Moim zdaniem, kwasowość za duża.
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid317676
Różnice w parametrach w moszczu - kolosalne, po fermentacji jednak są już porównywalne. Choć oczywiście z dużą, bardzo dużą przewagą w stronę białego - kwasy niższe i co ważne - łagodniejsze (idealne)...
PS. Wezmę jedną (ostatnią dwóch) butelek Solaris 2015, do Sierakowa, do analizy. Sam jestem ciekaw, jak teraz smakuje...