Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Powodzenia ! :D
Włodek, z tego mieszańca na pewno stworzysz świetne wino; jak widać na zdjęciach, zachowujesz podstawową zasadę - nie przeciążasz :)

Pozdrawiam 
Piotr
narc81 ale z tego to mała wydajność moszczu będzie hehe
Jak widzę, ludzie różne rzeczy robią, w związku z mrozami. Jedni wieszają tu i ówdzie banany... Ja, na przykład, aby nie zamarznąć, zostałem stolarzem...

Hej Narc, Ty to Ci powiem, masz wenę twórczą. Fajne fotki!

Wracając do meritum...
Piotr, o "serii kuracyjnej" i efektach, napisz koniecznie!
Co do Białe 2016, to wybacz ale nie zapomnę. Moja Ada, oceniła ostatnio produkcje z 2017, właśnie przez ten pryzmat. Nie była to dobra ocena... DarekRz, natomiast - mój Guru i wyrocznia - kiedy do niego zadzwoniłem i pochwaliłem się białym, powiedział krótko - no fajnie... ale teraz trzeba to powtórzyć -.
Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że nie będzie to takie proste. Cóż... może uda się w tym roku...
Prace stolarskie robią wrażenie "złota rączko"!

Maciek, o Białym 2016 napisałem w taki, a nie inny sposób, z obawy, że się "zafiksujesz"...
Nie pozwól, abyś był postrzegany przez pryzmat Białe 2016...
Na powtarzalność jeszcze przyjdzie czas...
Przecież, sam jeszcze nie wiesz, na co Cię stać...

Dlaczego Białe 2016, nie może być jedynie preludium, jak u Hitchcocka, gdzie potem następuje prawdziwe pierd........?

Dlatego, zapomnij o Białym 2016 i skoncentruj się na stworzeniu zupełnie nowego, świetnego, całkowicie niespodziewanego, wyrażającego Ciebie samego, najlepszego wina!
Bądź jak dziecko, które uważa, że może wszystko i porostu zrób to :)

Pozdrawiam
Piotr
I jestem zafiksowany.
Czego i Tobie życzę!
Wtedy dopiero... przyznasz mi rację.
Maciek, sądzę, że każdy z nas jest zafiksowany :) Lecz inny sens był mojej wypowiedzi.

Żeby nie było łatwo, zagadka do przemyśleń:
Mamy odmiany czerwone, z których można stworzyć wino białe. Wiadomo, nie zawsze jest "sezon" na wino czerwone. 
Pytanie - czy zawsze jest sezon na wino białe?

Pozdrawiam 
Piotr
Chodziło mi o to, że jestem zafiksowany tym winem i do następnego... nadal będę.

Jak do tej pory u mnie, wygląda na to, że zawsze. Problem był w 2017 roku, że za późno zebrałem. Tak sądzę...
Skoro o Białym 2016 nie chcesz zapomnieć, to ja Tobie w tym pomogę :) - w Strzałkowie trochę Cię pomęczę - w tym roku planuję popełnić białe.

Pozdrawiam 
Piotr
Z jakich odmian?
Mam Gewurztraminer i Pinot Blanc po 33 szt.- w tym roku wejdą w pełniejsze owocowanie, więc i sprawa poważniejsza :)
Natomiast, w ostatnim sezonie wytworzyłem na próbę 3l Cuvee - nie chwaliłem się, bo wcześnie i szybko poszło jednego grudniowego wieczoru :)

Pozdrawiam
Piotr
Będziemy więc próbować efekty, na koniec sezonu... Jeszcze Narc coś zrobi... Może jeszcze ktoś...
Będzie materiał do dyskusji.
Narc bardzo by chciał zrobić Coś...! Jeszcze trochę i ...zaczynam sezon z pierwszoroczniakami!!! :pijemy:
Piotrze, jak dojrzewały Ci gewurze i pinoty ? Mógłbyś podać parametry ?
Gewürztraminer i Pinot Blanc - parametry przy zbiorze 21 Brix,  kwas 10gr/l, pH 3,4 - wino półwytrawne, dosładzane sokiem z pozostawionych na krzewach kilku gron.

PNP - parametry przy zbiorze 22,5 Brix, kwas 6gr/l, pH 3,67 - poszedł do Cuvee z Cabernet Dorsa i Dunaj.

Pozdrawiam 
Piotr
Piotr PNP do cuvee ze względu na wyższe pH i niskie kwasy?
Włodek, niezupełnie tak.

Szerszenie mocno zmasakrowały PNP i z tego, co zostało, nie chciałem się już bawić w odmianowe.

Natomiast, w późniejszym terminie, starałem się skolerować parametry szybciej dojżewającego PNP z CD i Dunajem.

To winiarz powinien świadomie decydować o momencie zbioru, zgodnie z pomysłem na wino.
Pomimo komplikacji z szerszeniami, to w dalszym ciągu, była to moja świadoma decyzja w zakresie terminu zbioru.

Napisałem to, aby była jasność, co do zasady:
Nie może być tak, że zbieram w dowolnym momencie, badam parametry i się wówczas zastanawiam, co z tym "fantem" zrobić.

Oczywiście są różne sytuacje, dlatego trzeba być elastycznym, tzn. mieć plan a, b, c i chociaż d :)

Pozdrawiam
Piotr
Narc, na pierwszoroczniakach, spokojnie możesz dopuścić do owocowania. Mocno zredukowanego oczywiście.
Tak.Jeśli mróz nie zmrozi,chcę po jednym gronku na latorośli zostawić.Z tym, że...na jednych to moze być 15szt, a na innych 10...Tak wychodzi z ilości pąków na łozie.I co teraz?
Nie wszystkie pąki wystartują, nie wszystkie będą miały kwiaty i nie wszędzie zostaną zawiązane grona.
Także decyzja po kwitnieniu ale na pewno nie więcej niż 10. Może 8, może tylko 4 - w zależności od kondycji krzewu.
Tego będę się trzymał.
Myślę o tych flipperach coraz intensywniej...nie uniknę raczej przymrozków majowych w mojej lokalizacji...a chciałbym zobaczyć efekt tego ponad rocznego stresu... :fajka:
Przy Twojej ilości krzewów i Twojej lokalizacji, flipery są nieodzowne. Albo ryzyko i potem uprawa liści, przez cały sezon... Przy mojej uprawie i mojej małej ilości roślin, jeszcze warto budować namiociki.
Tomasz Kasicki z winnicy Turnau, opowiadał mi, że w zeszłym roku kupili - z tego co pamiętam - pięć nagrzewnic, wielkości Twojego busa i jeździli w te i we wte, po kilkunastu hektarach, przez cztery noce, w newralgicznych godzinach.
Maciek, 
dzisiaj szyłem worek filtracyjny z tkaniny 150g do owoców innych niż gronowe. 
Nie wiem dlaczego, w trakcie czynności pomyślałem o Tobie :) , ale przynajmniej częściowo zrozumiałem problem na linii Białe 2016 --> Różowe 2017.
Przy Białym 2016 nie używałeś tak szczelnego worka filtracyjnego?...

Przy tak mocnym i szybkim filtrowaniu moszczu, pozbawiamy go części związków aromatycznych, struktury, ekstraktu... Takie moje przemyślenie.

Pozdrawiam 
Piotr
Wtrącę swoją uwagę i przyznam, że pewnie ma to znaczenie...Dlatego Polski Johanitter 2015 otrzymał tak wysokie noty... 3 dni na skórkach, kto by pomyślał..! Niestety nie miałem okazji degustacji!
Każdy musi iść swoją drogą..ze swoim terroir, swoim winogronem,parametrami,problemami...
Wino jest duszą Winoogrodnika...!
Włodek, miło obserwować, jak dojrzewasz niczym wino! :)

P.S. Każdy zabieg w winifikacji nie pozostaje bez wpływu na wino.

Pozdrawiam
Piotr