Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Po tym, co piszecie, przekonaliście mnie do jej winifikacji i stwierdzam, że Aurora ma jednak coś w sobie - powalczę. 
Tym bardziej, że w tym roku przeprowadzam ostatni z wielkich testów winifikacyknych, który jest związany z aromatycznością wina - będzie jak znalazł :)

Pozdrawiam 
Piotr
Piotr, wyzwań to ja się nie boję ale jakby już coś kupować to raczej w Hiszpani, Francji lub z we Włoszech. Poza tym, priorytety w tym roku są inne...

PS. Powodzenia w teście winifikacyjnym i powodzenia z Aurorą.
Jeszcze chwilę tych upałów i dostanę świra! Czuję się jak w Rzymie, gdzie pracowałem w wakacje, w studenckich czasach. Z tą różnicą, że tam nie było cienia... Generalnie od marca, padało chyba - tak mniej więcej - jakieś 24 godziny. Na przykład wczoraj - miała być burza, pioruny i takie tam, a kropiło 10 minut. Jakiś ewenement w Szczecinie...

No ale czego się nie robi dla winorośli;
Regent 18Bx
Zweigelt 18Bx
Pinot Noir 17Bx

Dzisiaj dotarły drożdże, jutro zapewne przyjdzie NaOH z buforami i przy dziewiętnastu Bx trzeba będzie coś pomierzyć...
Rozumiem, że polujesz na różowe z numerem 19...
Pomysł bdb, ale Brixy w tym roku oszukują i dla tego pomysłu trzeba patrzeć na pH i kwasy.

 W zeszłym roku zbierałem późno ( 22.10 ) na różowe przy 10,2 kwasu, a po fermentacji było 7,6 - idealnie przy wysokiej ekstraktywniości  ( trzymałem 12h w miadze ). 
W tym roku, a także u Ciebie, inaczej się to rozegra...

Pozdrawiam 
Piotr
Nie poluję, a "wypolowałem"... To raczej normalne w tym roku, że tak to się rozegra...

NaOH dotarł dzisiaj i w porę. Próbka z jednoroczniaków Zweigelt została pobrana. Pomiary;
- 19Blg
- 3,0pH
- 8g/l

W niedzielę zbieram tę partię + wiszący jeszcze zapas kwasów. Ciężko będzie wycelować ale jest do zrobienia.
Różowe 2018 ZM (Zweigelt Młodziaki)
2018 08 11 - Pomiary przed zbiorem (19Bx)(8g,l)(3pH)
2018 08 12 - Zbiór, odszypułkowanie TŁOCZENIE + 0,5g Piro(0,1g x 5l)
2018 08 12 - POMIARY (19,5Blg)(8,5g.l)(3,1pH), SEDYMENTACJA
2018 08 13 - Zlewanie po sedymentacji (4l)
2018 08 13 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 08 13 - START FERMENTACJI
2018 08 13 - Dodanie zapasu kwasów   (zapas light) 1000ml (18Bx)(12g.l)(2,9pH)
2018 08 13 - POMIARY po dodaniu zapasu (10g.l)(3,0pH)

Czerwone 2018 PZR (Pinot Noir, Zweigelt, Regent)(PN i Zw - wytłoki po Różowe 2018)
2018 08 12 - Zbiór Regent, odszypułkowanie + wytłoki Zw + 1,5 Piro(0,1g x 15l)
2018 08 12 - POMIARY (20Blg)(7g.l)(3,2pH)
2018 08 13 - DROŻDŻE - UCLM S377
2018 08 13 - START FERMENTACJI
2018 08 13 - Dodanie zapasu kwasów (zapas max) 300ml (11Bx)(25g.l)(2,7pH)
2018 08 14 - POMIARY po dodaniu zapasu (9,8g.l)(3,4pH)

Tak Piotr. Zdecydowałem się zebrać zapas max i dodałem go do czerwonego nastawu. Zobaczę co zacz...
Do czerwonego: jaki jest według Ciebie powód wzrostu pH po dodaniu kwasów?

Pozdrawiam 
Piotr
Nie sądzę by ten wzrost, miał związek z dodaniem zapasu...

W czerwonym Cuvee 2016 też rosło, w Różowe 2017 nawet bardzo. Natomiast w Różowe 2017 RDC - odrobinę, a w Białe 2016 spadło. Krótko mówiąc myślę że, bez zapasu wzrosłoby jeszcze bardziej.

Co jest przyczyną - nie wiem do końca ale się dowiem... Najbardziej podejrzany o współudział jest kwas jabłkowy...
Ciekawe co z tego będzie: [attachment=32629] (nalewki; wiśniowa i malinowa)
lub z tego: [attachment=32630] PZR 2018 (końcówka burzliwej)
lub z tego: [attachment=32631] PZ 2018 (końcówka burzliwej)
lub z tego: [attachment=32632] Pinot Noir (dojrzewanie do zbioru).

Uwielbiam ten moment - końcówka działań ale jeszcze nie wiadomo jaki będzie efekt... Wszystko jest możliwe...

Tymczasem jeszcze na krzewach:
- PN młody 21Bx
- PN starszaki 19Bx
- Zw starszaki 19Bx
Będzie co degustwać...;)
Ustalajmy jakieś warsztaty.Zbyszek zapronował listopad.Myśle,że termin ok...
Będzie, będzie... Malinową sprawdzałem dzisiaj - jeszcze trochę cukru. Do wiśniowej - co ustaliłem z Drailą - jeszcze trochę spiritu i cukru... Organoleptyka potwierdziła ustalenia!

Pisałem już wcześniej - listopad mi odpowiada i proponuję Szczecin.

Tymczasem zdarzeń ciąg dalszy:

Różowe 2018 ZM (Zweigelt Młodziaki)
2018 08 11 - Pomiary przed zbiorem (19Bx)(8g,l)(3pH)
2018 08 12 - Zbiór, odszypułkowanie TŁOCZENIE + 0,5g Piro(0,1g x 5l)
2018 08 12 - POMIARY (19,5Blg)(8,5g.l)(3,1pH), SEDYMENTACJA
2018 08 13 - Zlewanie po sedymentacji (4l)
2018 08 13 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 08 13 - START FERMENTACJI
2018 08 13 - Dodanie zapasu kwasów   (zapas light) 1000ml (18Bx)(12g.l)(2,9pH)
2018 08 13 - POMIARY po dodaniu zapasu (10g.l)(3,0pH)
2018 08 14 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy
2018 08 15 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1g (0,2 x 5l)
2018 08 17 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1g (0,2 x 5l)

Czerwone 2018 PZR (Pinot Noir, Zweigelt, Regent)(PN i Zw - wytłoki po Różowe 2018)
2018 08 12 - Zbiór Regent, odszypułkowanie + wytłoki Zw + 1,5 Piro(0,1g x 15l)
2018 08 12 - POMIARY (20Blg)(7g.l)(3,2pH)
2018 08 13 - DROŻDŻE - UCLM S377
2018 08 13 - START FERMENTACJI
2018 08 13 - Dodanie zapasu kwasów (zapas max) 300ml (11Bx)(25g.l)(2,7pH)
2018 08 14 - POMIARY po dodaniu zapasu (9,8g.l)(3,4pH)
2018 08 15 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 3g (0,2 x 15l)
2018 08 17 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 3g (0,2 x 15l)
2018 08 19 - POMIARY podczas fermentacji (7,88g.l)(3,3pH)

Trochę bałem się tych 9,8g/l, po dodaniu zapasu kwasów ale raczej wszystko OK. Organoleptycznie kręgosłup wina, w postaci kwasowości, wydaje się być w porządku. Niezbyt natarczywy ale wyczuwalny...

[attachment=32633]
Ja moje naleweczki szukuję na 2 konkursiki...Jeden wiadomo- Wysowa,a drugi nasz regionalny...Się zobaczy.
Będzie wąchane!Udanej winifikacji.
Maciej,

czy badałeś w tym ciepłym roku parametry Hibernala?
Nie mam już tej odmiany.
Czas na starszaki PN...
Owoce z najlepszego krzewu (ocenianego wg. dotychczasowych pomiarów Bx) zebrane, do oceny parametrów (3,2kg/krzew)(1,7l moszczu przed sedymentacją)
Pomiary (22Blg)(7,8g/l)(3,7pH)

Gdyby tak miało być w całości - to oczywiście za dużo pH i za mało kwasów ale sądzę, że pozostałe krzewy podbiją wyniki moszczu, do odpowiedniego poziomu. Jak nie - jest zapas. Jutro zbieram całość.
Macieju, ile to jest 22 Blg w przeliczeniu na Brix ?
Przy niższych wartościach różnice są niezauważalne, a przy wyższych - minimalne. Sprawdzałem...
Można więc powiedzieć, że praktycznie wyniki w tych dwóch skalach są tożsame. Dla porządku jednak, jeżeli dokonuję pomiaru refraktometrem podaję w Bx. W przypadku użycia balingomierza w Blg.
Coś,gdzieś kiedyś było napisane,że wynik BRIX dzielimy przez 1,04...np: 25Brix/1.04=24,038Blg
Nie wiem czy to fakt,sam nie sprawdzałem...
Ale przy wysokich Brixach różnica jak widać ok 1%.
Ktoś potwierdzi?
Maciek, 3,2 kg na krzew PN - ile to latorośli i gron było na tym krzewie?
Wiesz mniej / więcej?
22 stopnie Ballinga jest równe 21,4 stopniom Brixa. Przy tych parametrach wino jest wstanie wyfermentować 11,9% alkoholu.
Aha, dziękuję wszystkim za odpowiedzi. :)
Aż sprawdziłem jeszcze raz, bo akurat była okazja... Refraktometr 20Bx, Balingomierz 20Blg. Nie chce być inaczej... Pewnie gdyby się przyjrzeć przez szkiełko lub na jakimś dokładniejszym sprzęcie, zauważalne byłyby drobne różnice. Ja ich nie widzę i uważam, że nie są istotne.

Feliks, 22Blg to prawie 13% alko.

2018 09 03 Zbiór na Białe 2018 (Pinot Noir - moszcz) (20Blg)(8,7g/l)(3,3pH)
Raczej... idealnie. Udało się powalczyć (bez dokwaszania) z nadmiernym spadkiem jabłkowego, poprzez zwiększenie obciążenia, do dwóch gron na latorośl. Ciekawe jednak oczywiście... jak to się przełoży na jakość wina. Już pracuje (obok po lewej ZM 2018 - klaruje się).

2018 09 03 Miazga do połączenia z PZR 2018 (Pinot Noir - wytłoki) (20Blg)(6g/l)(4pH)
Wygląda niby na kichę ale będzie dolewane... Czyli nie "miazga do PZR 2018 ale odwrotnie... Po litrze wina aby nie przesadzić. Za chwilę trafi tu jeszcze miazga ze starszaków Zweigelt i plan jest taki aby pomacerować wszystko miesiąc albo dwa...

Zbyszku to ten krzew. Ilość latorośli i gron do policzenia... Ciekawostką natomiast jest fakt, iż miał ich najwięcej i także... najwięcej cukru!
A... może dlatego, że chcąc poprawić ramię trochę go zguyotowałem - taki żarcik...
No i stało się. Po kilku modyfikacjach, trzy główne nastawy już pracują;

Białe 2018 (Pinot Noir - moszcz) - chyba najlepszy ale to się zobaczy...
2018 09 04 START FERMENTACJI (20Blg)(8,7g.l)(3,3pH) bez modyfikacji z kwasowością.

ZSiM 2018 Różowe (Zweigelt starszaki i młodziaki - moszcz)
2018 09 06 START FERMENTACJI (21Blg)(8,7g.l)(3,3pH) kwasowość modyfikowana.

PZR 2018 Cuvee Czerwone (Pinot Noir, Zweigelt, Regent - miazga (PN i Zw - wytłoki po Białe 2018 i ZSiM 2018))
2018 09 06 W TRAKCIE PO MODYFIKACJI kwasowość modyfikowana.

Moje spostrzeżenia są takowe; nastaw bez potrzeby dokonywania modyfikacji - tak jak w przypadku aktualnego Białe 2018, a także Białe 2016 - jest szlachetny już od razu. Białe 2018 na przykład pięknie pachnie (tylko tyle co z rurki...), już w drugim dniu fermentacji. Inne składowe do modyfikacji, z niedostatecznymi parametrami, nie miały takiego fajnego aromatu. Ciekawe jak to będzie z ZSiM 2018 i PZR 2018 Cuvee za dwa dni...

MP zawitał...
Maćku, i tu jest sedno - im mniej koniecznych ingerencji w wino, tym lepsze wychodzi.
Dlatego, tak ważna jest odpowiednia uprawa i sam moment zbioru. To daje odpowiedni efekt końcowy - jakościowe wino.

Pozdrawiam 
Piotr
Ciąg dalszy zmagań;

Różowe ZM 2018 (Zweigelt Młodziaki)
2018 08 11 - Pomiary przed zbiorem (19Bx)(8g,l)(3pH)
2018 08 12 - Zbiór, odszypułkowanie TŁOCZENIE + 0,5g Piro(0,1g x 5l)
2018 08 12 - POMIARY (19,5Blg)(8,5g.l)(3,1pH), SEDYMENTACJA
2018 08 13 - Zlewanie po sedymentacji (4l)
2018 08 13 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 08 13 - START FERMENTACJI
2018 08 13 - Dodanie zapasu kwasów   (zapas light) 1000ml (18Bx)(12g.l)(2,9pH)
2018 08 13 - POMIARY po dodaniu zapasu (10g.l)(3,0pH)
2018 08 14 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy
2018 08 15 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1g (0,2 x 5l)
2018 08 17 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1g (0,2 x 5l)
2018 08 30 - I ZLANIE (3,5l)(-2Blg)(9,6g.l)(3,0pH)(0,21g Piro=0,06 x 3,5l)
2018 09 03 - POMIARY (9,4g.l)(3,0pH) Organoleptycznie bardzo duża kwasowość.
2018 09 06 - 2 litry dodane do ZSiM 2018, zostało 1,5l , które będzie dodawane ale to raczej = koniec historii.

Czerwone PZR 2018 (Pinot Noir, Zweigelt, Regent)(PN i Zw - wytłoki po Różowe 2018)
2018 08 12 - Zbiór Regent, odszypułkowanie + wytłoki Zw + 1,5 Piro(0,1g x 15l)
2018 08 12 - POMIARY (20Blg)(7g.l)(3,2pH)
2018 08 13 - DROŻDŻE - UCLM S377
2018 08 13 - START FERMENTACJI
2018 08 13 - Dodanie zapasu kwasów (zapas max) 300ml (11Bx)(25g.l)(2,7pH)
2018 08 14 - POMIARY po dodaniu zapasu (9,8g.l)(3,4pH)
2018 08 15 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 3g (0,2 x 15l)
2018 08 17 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 3g (0,2 x 15l)
2018 08 19 - POMIARY podczas fermentacji (7,88g.l)(3,3pH)
2018 08 30 - I ZLANIE (10ll)(-2Blg)(8g.l)(3,3pH)(0,6g Piro=0,06 x 10l)
2018 09 03 - POMIARY (7,9g.l)(3,3pH)
2018 09 03 - 10 litrów, sukcesywnie dodawane do PZR Cuvee 2018 = koniec historii.

Białe 2018 (Pinot Noir starszaki i młodziaki)
2018 09 02 - Pomiary przed zbiorem z "najlepszego (wg. Bx)" krzewu (20Blg)(7,8g,l)(3,7pH)
2018 09 03 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,55gPiro=0,1g x 5,5l moszczu)
2018 09 03 - PN - moszcz (5,5l)(0,55g Piro) POMIARY (20Blg)(8,7g.l)(3,3pH) SEDYMENTACJA
2018 09 03 - PN - wytłoki (6l)(0,6g Piro) POMIARY (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 03 - Zlewanie po sedymentacji 6,5l (4,5l + 1,5l zebrane wcześniej do pomiarów)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 04 - START FERMENTACJI (drugi dzień i już piękny zapach...)
2018 09 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(trzeci dzień fermentacji)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(piąty dzień fermentacji)

Różowe ZSiM 2018 (Zweigelt starszaki i młodziaki)
2018 09 05 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,6gPiro=0,1g x 6l moszczu)
2018 09 05 - Zw - moszcz (6l)(0,6g Piro) POMIARY (21Blg)(7,5g.l)(3,5pH) SEDYMENTACJA
2018 09 05 - Zw - wytłoki (10l)(1g Piro) POMIARY (21Blg)(6,5g.l)(3,6pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 06 - Zlewanie po sedymentacji (5l)
2018 09 06 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 06 - START FERMENTACJI
2018 09 06 - dodane 2l ZM 2018 (9,4g.l)(3,0pH)
2018 09 06 - POMIARY (8,7g/l)(3,3pH)
2018 09 07 - POMIARY (8,5g.l)(3,4pH)
2018 09 09 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(czwarty dzień fermentacji)
2018 09 11 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(szósty dzień fermentacji)

Czerwone PZR Cuvee 2018 (Pinot Noir/Zweigelt - wytłoki + Regent z PZR 2018)
2018 09 03 - Pinot Noir - wytłoki (6l) po Białe 2018 (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)
2018 09 03 - dodany 1l PZR 2018 (7,9g.l)(3,3pH)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S377 (są już oczywiście 1 litrze PZR 2018 ale dodałem, w celu szybkiego opanowania nastawu)
2018 09 03 - START FERMENTACJI
2018 09 04 - POMIAR (3,9pH)
2018 09 05 - dodane 4l PZR 2018
2018 09 05 - POMIAR (3,6pH)
2018 09 06 - dodane (10l) Zweigelt - wytłoki po ZSiM 2018 (6,5g.l)(3,6pH)
2018 09 07 - POMIAR (3,8pH)
2018 09 07 - dodane 2l PZR 2018
2018 09 07 - POMIARY (7g/l)3,8pH)
2018 09 07 - dodane 3l PZR 2018
2018 09 07 - POMIAR (3,5pH)(kalibracjia pH-metrów - sprawdzenie...)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - POMIARY (6,7g/l)3,5pH)
2018 09 11 - Jutro trzeba będzie dodać troszkę ZM 2018... A... może nie dodawać, bo przecież są znacznie lepsze parametry, w porównaniu do Cuvee 2016. A może - dla testów - podzielę ten nastaw, na dwie części i jedną dokwaszę lukutko.

Tak czy siak, jutro trzeba będzie, wywalić z rurek muszki łakomczuszki. W tym roku to jakaś masakra...

Edit. Zapis "PZR 2018" - zmieniłem na PZR Cuvee 2018".