Ciąg dalszy zmagań;
Różowe ZM 2018 (Zweigelt Młodziaki)
2018 08 11 - Pomiary przed zbiorem (19Bx)(8g,l)(3pH)
2018 08 12 - Zbiór, odszypułkowanie
TŁOCZENIE + 0,5g Piro(0,1g x 5l)
2018 08 12 -
POMIARY (19,5Blg)(8,5g.l)(3,1pH),
SEDYMENTACJA
2018 08 13 - Zlewanie po sedymentacji (4l)
2018 08 13 -
DROŻDŻE - UCLM S325
2018 08 13 -
START FERMENTACJI
2018 08 13 - Dodanie zapasu kwasów (zapas light) 1000ml (18Bx)(12g.l)(2,9pH)
2018 08 13 -
POMIARY po dodaniu zapasu (10g.l)(3,0pH)
2018 08 14 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy
2018 08 15 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1g (0,2 x 5l)
2018 08 17 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1g (0,2 x 5l)
2018 08 30 -
I ZLANIE (3,5l)(-2Blg)(9,6g.l)(3,0pH)(0,21g Piro=0,06 x 3,5l)
2018 09 03 -
POMIARY (9,4g.l)(3,0pH) Organoleptycznie bardzo duża kwasowość.
2018 09 06 - 2 litry dodane do ZSiM 2018, zostało 1,5l , które będzie dodawane ale to raczej = koniec historii.
Czerwone PZR 2018 (Pinot Noir, Zweigelt, Regent)(PN i Zw - wytłoki po Różowe 2018)
2018 08 12 - Zbiór Regent, odszypułkowanie + wytłoki Zw + 1,5 Piro(0,1g x 15l)
2018 08 12 -
POMIARY (20Blg)(7g.l)(3,2pH)
2018 08 13 -
DROŻDŻE - UCLM S377
2018 08 13 -
START FERMENTACJI
2018 08 13 - Dodanie zapasu kwasów (zapas max) 300ml (11Bx)(25g.l)(2,7pH)
2018 08 14 -
POMIARY po dodaniu zapasu (9,8g.l)(3,4pH)
2018 08 15 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 3g (0,2 x 15l)
2018 08 17 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 3g (0,2 x 15l)
2018 08 19 -
POMIARY podczas fermentacji (7,88g.l)(3,3pH)
2018 08 30 -
I ZLANIE (10ll)(-2Blg)(8g.l)(3,3pH)(0,6g Piro=0,06 x 10l)
2018 09 03 -
POMIARY (7,9g.l)(3,3pH)
2018 09 03 - 10 litrów, sukcesywnie dodawane do PZR Cuvee 2018 = koniec historii.
Białe 2018 (Pinot Noir starszaki i młodziaki)
2018 09 02 - Pomiary przed zbiorem z "najlepszego (wg. Bx)" krzewu (20Blg)(7,8g,l)(3,7pH)
2018 09 03 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,55gPiro=0,1g x 5,5l moszczu)
2018 09 03 - PN - moszcz (5,5l)(0,55g Piro)
POMIARY (20Blg)(8,7g.l)(3,3pH)
SEDYMENTACJA
2018 09 03 - PN - wytłoki (6l)(0,6g Piro)
POMIARY (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 03 - Zlewanie po sedymentacji 6,5l (4,5l + 1,5l zebrane wcześniej do pomiarów)
2018 09 03 -
DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 04 -
START FERMENTACJI (drugi dzień i już piękny zapach...)
2018 09 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(trzeci dzień fermentacji)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(piąty dzień fermentacji)
Różowe ZSiM 2018 (Zweigelt starszaki i młodziaki)
2018 09 05 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,6gPiro=0,1g x 6l moszczu)
2018 09 05 - Zw - moszcz (6l)(0,6g Piro)
POMIARY (21Blg)(7,5g.l)(3,5pH)
SEDYMENTACJA
2018 09 05 - Zw - wytłoki (10l)(1g Piro)
POMIARY (21Blg)(6,5g.l)(3,6pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 06 - Zlewanie po sedymentacji (5l)
2018 09 06 -
DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 06 -
START FERMENTACJI
2018 09 06 - dodane 2l ZM 2018 (9,4g.l)(3,0pH)
2018 09 06 -
POMIARY (8,7g/l)(3,3pH)
2018 09 07 -
POMIARY (8,5g.l)(3,4pH)
2018 09 09 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(czwarty dzień fermentacji)
2018 09 11 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(szósty dzień fermentacji)
Czerwone PZR Cuvee 2018 (Pinot Noir/Zweigelt - wytłoki + Regent z PZR 2018)
2018 09 03 - Pinot Noir - wytłoki (6l) po Białe 2018 (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)
2018 09 03 - dodany 1l PZR 2018 (7,9g.l)(3,3pH)
2018 09 03 -
DROŻDŻE - UCLM S377 (są już oczywiście 1 litrze PZR 2018 ale dodałem, w celu szybkiego opanowania nastawu)
2018 09 03 -
START FERMENTACJI
2018 09 04 -
POMIAR (3,9pH)
2018 09 05 - dodane 4l PZR 2018
2018 09 05 -
POMIAR (3,6pH)
2018 09 06 - dodane (10l) Zweigelt - wytłoki po ZSiM 2018 (6,5g.l)(3,6pH)
2018 09 07 -
POMIAR (3,8pH)
2018 09 07 - dodane 2l PZR 2018
2018 09 07 -
POMIARY (7g/l)3,8pH)
2018 09 07 - dodane 3l PZR 2018
2018 09 07 -
POMIAR (3,5pH)(kalibracjia pH-metrów - sprawdzenie...)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 -
POMIARY (6,7g/l)3,5pH)
2018 09 11 - Jutro trzeba będzie dodać troszkę ZM 2018... A... może nie dodawać, bo przecież są znacznie lepsze parametry, w porównaniu do
Cuvee 2016. A może - dla testów - podzielę ten nastaw, na dwie części i jedną dokwaszę lukutko.
Tak czy siak, jutro trzeba będzie, wywalić z rurek muszki łakomczuszki. W tym roku to jakaś masakra...
Edit. Zapis "PZR 2018" - zmieniłem na PZR Cuvee 2018".