Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
No i czasami u mnie, wino robi wielkie oczy... ze zdziwienia...

[attachment=32634]

W trakcie (przyznam, że zaniedbałem profilaktykę, nie pryskając od połowy lipca...) ataku MP  liście zredukowane, zabieg wykonany. Dzisiaj już jest czysto.
https://photos.google.com/share/AF1QipPL...cxREw1RVdB

Druty w pierwszym rzędzie wiszą, ponieważ sąsiad-osioł dał poprowadzić auto swojej lubej (w takiej wąskiej uliczce...) i łona, ta luba, wjechała mi w płot... Tak to z lubymi bywa... Cóż... miłość nie wybiera i nie przebiera w zdarzeniach!
U mnie również nastąpił kontratak patogenów. Ale i tak zielono,co mnie cieszy przy mojej ekologicznej metodzie prowadzenia uprawy.
Michał, jak na ekologię - bardzo wspaniały rezultat!
A jak tam Twoje wino?

U mnie liść PN z zasychającą grzybnią MP, po zabiegu 2018 09 07. Na to jak bardzo ważna jest zdrowotność krzewów, w walce z patogenami, wskazuje fakt iż MP wystąpił jedynie na krzewie Pinot Noir dotkniętym chlorozą i na przesadzanych Regentach. Na pozostałych nie widać oznak zasychania. Były jeszcze ślady MP, na pasierbach młodziaków PN ale te (pasierby oczywiście) zostały usunięte przed zabiegiem i tamże, starsze liście są czyste.

Myślę, że do sukcesów tego roku można zaliczyć, ten jednostkowy przypadek mufinki.

Dzisiaj zbadałem sobie organoleptycznie, Czerwone PZR Cuvee 2018;

[attachment=32635]

Raczej nie będę dokwaszał.

2018 09 07 - POMIAR (-2Blg)
Plan jest taki;
- w poniedziałek podzielę całość na dwie części,
- jedną zleję i zasiarkuję po to by nie ruszyła FJM,
- drugą zasiarkuję, przeniosę do piwnicy i zostawię z miazgą na miesiąc lub dwa.

Jeszcze jedno spostrzeżenie. Mianowicie jeszcze nigdy na tym etapie, przed pierwszym zlaniem, nie miałem tak przyjemnego zapachu...
Maciek, trochę podziałałeś!

Różowe ZM - początkowa kwasowość, biorąc pod uwagę niskie pH, była bardzo dobra/mocna. Dlatego, tutaj bym nie dokwaszał - wykazałeś się dobrym pomysłem, łącząc z Różowym ZSIM,  któremu brakowało kwasów.

Czerwone PZR - nie chciałbyś spróbować fjm?; kwasowość troszkę za wysoka na wytrawne, a 3 lata pewnie trzymać nie będziesz :) , chyba, że wszystko pójdzie na kupaż ( w ostatnim zdaniu, jak możesz, to dopisz, że chodzi o dodawanie do PZR 2018 CUVEE - bo może się ktoś zamieszać ).

Białe 2018 - idzie na lidera, parametry bdb.

Różowe ZSIM - doprowadziłeś do dobrych parametrów, tu również będzie ciekawie.

Czerwone PZR Cuvee - dobrze, że skorygowałeś pH i poprawiłeś strukturę kwasów.  Sądzę, że wyjdzie bardzo pijalne i ja bym tu już nic nie zmieniał.

Właśnie z uwagi na muszki i związane z tym ryzyko zaoctowania wina, zmieniłem typowe rurki fermentacyjne, na takie coś (polecam):
[attachment=32697]

Pozdrawiam 
Piotr
Dzięki za wnikliwą ocenę. Widać, że czytasz uważnie!
Nawiasem mówiąc, mam nadzieję, iż kiedyś - może... niebawem - będę mógł przeczytać opis Twojej technologii. Wiesz jak jest... z tym winem. Swoja technologia jest fajna ale niekoniecznie musi być... najlepsza (wyjątkiem jest Zbynekkk - Cysorz 2018). Nie mam na myśli Twojej, a jedynie moją... Ta prośba tyczy się także innych forumowych winiarzy! Piszcie o tajnikach produkcji, a wspólnie będziemy mogli wyeliminować wiele błędów.

Piotr:
- PZR 2018 poszło całe do PZR Cuvee 2018 i jeszcze za mało ale o tym za chwilę...
- PZR Cuvee 2018 "bardzo pijalne"... Oszalałeś! Ono ma być wybitne! Hihihiii.
- No cóż, to które będzie liderem to się zobaczy, w przyszłym roku... Nie bez powodu mówi się, że Pinot Noir, a jak zauważyłem także i Zweigelt, są wymagające, trudne i zaskakujące ale już wiem, że nie oddam (nie wymienię) ich na nic innego! Wystarczy powąchać i posmakować. Pytanie brzmi jedynie... kiedy dam radę je opanować.

Tymczasem... zmagań ciąg dalszy:

Białe 2018 (Pinot Noir starszaki i młodziaki)
2018 09 02 - Pomiary przed zbiorem z "najlepszego (wg. Bx)" krzewu (20Blg)(7,8g,l)(3,7pH)
2018 09 03 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,55gPiro=0,1g x 5,5l moszczu)
2018 09 03 - PN - moszcz (5,5l)(0,55g Piro) POMIARY (20Blg)(8,7g.l)(3,3pH) SEDYMENTACJA
2018 09 03 - PN - wytłoki (6l)(0,6g Piro) POMIARY (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 03 - Zlewanie po sedymentacji 6,5l (4,5l + 1,5l zebrane wcześniej do pomiarów)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 04 - START FERMENTACJI (drugi dzień i już piękny zapach...)
2018 09 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(trzeci dzień fermentacji)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(piąty dzień fermentacji)
2018 09 14 - I ZLANIE (5l)(1 but 300ml)(0,3g Piro=0,06 x 5l) POMIARY (-2Blg)(8,7g.l)(3,2pH)

Już sam nie wiem, czy będzie białe czy może... różowe. Tak często i gęsto zmienia się odcień. Nie ważne. Pachnie pięknie choć trochę słabiej, w porównaniu do Białe 2016. Te od razu było wielkie. Z drugiej strony... możliwość przetrwania miało, jedynie do sierpnia (kolejnego roku)...

[attachment=32636]

Czerwone PZR Cuvee 2018 (Pinot Noir/Zweigelt - wytłoki + Regent z PZR 2018)
2018 09 03 - Pinot Noir - wytłoki (6l) po Białe 2018 (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)
2018 09 03 - dodany 1l PZR 2018 (7,9g.l)(3,3pH)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S377
2018 09 03 - START FERMENTACJI
2018 09 04 - POMIAR (3,9pH)
2018 09 05 - dodane 4l PZR 2018
2018 09 05 - POMIAR (3,6pH)
2018 09 06 - dodane (10l) Zweigelt - wytłoki po ZSiM 2018 (6,5g.l)(3,6pH)
2018 09 07 - POMIAR (3,8pH)
2018 09 07 - dodane 2l PZR 2018
2018 09 07 - POMIARY (7g/l)3,8pH)
2018 09 07 - dodane 3l PZR 2018
2018 09 07 - POMIAR (3,5pH)(kalibracjia pH-metrów - sprawdzenie...)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - POMIARY (6,7g/l)3,5pH)
2018 09 13 - POMIAR (-2Blg)(podział na dwa nastawy; PZR Cuvee I 2018, PZR Cuvee II 2018)
2018 09 14 - I ZLANIE PZR Cuvee I 2018 (0,36g Piro=0,06 x 6l)(część owoców do PZR Cuvee II 2018)
2018 09 18 - I ZLANIE PZR Cuvee II 2018 (0,75g Piro=0,06 x 12,5l)(5,6g/l)3,6pH)

Nie mierzyłem jeszcze PZR Cuvee I 2018 więc nie wiem co tam się dzieje. Po dzisiejszym pomiarze PZR Cuvee II 2018 sądzę, że tutaj musiała ruszyć FJM... Wydaje mi się, że stąd taki spadek kwasów i wzrost pH... Niepotrzebnie czekałem te kilka dni, ze laniem. Natomiast - z drugiej strony - w smaku... wino zostaje na podniebieniu, tak jakby już leżało... rok w beczce. Ciekawe!
Na razie nie dokwaszam.
Tak czy siak, PZR Cuvee II 2018, oddzielone od osadu drożdżowego, z przełożonymi owocami i zasiarkowane, wędruje do piwnicy na miesiąc lub dwa. Sito, w trakcie oddzielania od tegoż osadu, sprawdziło się doskonale;

[attachment=32637]


Różowe ZSiM 2018 (Zweigelt starszaki i młodziaki)
2018 09 05 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,6gPiro=0,1g x 6l moszczu)
2018 09 05 - Zw - moszcz (6l)(0,6g Piro) POMIARY (21Blg)(7,5g.l)(3,5pH) SEDYMENTACJA
2018 09 05 - Zw - wytłoki (10l)(1g Piro) POMIARY (21Blg)(6,5g.l)(3,6pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 06 - Zlewanie po sedymentacji (5l)
2018 09 06 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 06 - START FERMENTACJI
2018 09 06 - dodane 2l ZM 2018 (9,4g.l)(3,0pH)
2018 09 06 - POMIARY (8,7g/l)(3,3pH)
2018 09 07 - POMIARY (8,5g.l)(3,4pH)
2018 09 09 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(czwarty dzień fermentacji)
2018 09 11 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(szósty dzień fermentacji)
2018 09 18 - I ZLANIE (5,2l)(1 but 300ml)(0,13g Piro=0,06 x 5,2l) POMIARY (-2Blg)(7,9g/l)3,1pH)

Tutaj zastanawiający jest spadek pH, przy jednoczesnym spadku kwasowości. Niezależnie od pomiarów - organoleptycznie - kwasowość jak na razie, za duża. Przy czym... jak sądzę, najlepszy w tym momencie - spośród powyższych - aromat.

[attachment=32638]
Maćku, jak wiesz, w tym roku jeszcze przeprowadzam ostatni z wielkich testów - pracuję nad aromatycznością. 
Białe i różowe wykonuję/wykonałem zgodnie z założeniami. 
Jednak, przy czerwonych, na 3 planowane testy, tylko jeden będę mógł zrealizować zgodnie z założeniem. Dlatego, część testów, muszę przenieść na kolejny sezon.

Na tę chwilę, nie chcę nic obiecywać, ale w przyszłym roku, widziałbym możliwość opisania swojego podejścia do winifikacji win białych i różowych.

Przy PZR Cuvee 2018, jakby rozpoczęła się fjm, to na pewno byś wyczuł nuty maślano - jogurtowe.
U mnie ruszyła fjm przy Blaufränkisch, ale ją zatrzymałem, ponieważ, na tym etapie zależy mi na wyższej kwasowości i nie mogę dopuścić do jej obniżenia.

Przy Różowym ZSIM 2018, kwasowość na tym etapie jest rewelacyjna. Z czasem się obniży, ułoży, ale będzie kręgosłupem tego wina - świetne na Aperitif.

Pozdrawiam 
Piotr
Tak Piotrze, kręgosłup wina to podstawa!


Czerwone PZR Cuvee 2018 (Pinot Noir/Zweigelt - wytłoki + Regent z PZR 2018)
2018 09 03 - Pinot Noir - wytłoki (6l) po Białe 2018 (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)
2018 09 03 - dodany 1l PZR 2018 (7,9g.l)(3,3pH)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S377
2018 09 03 - START FERMENTACJI
2018 09 04 - POMIAR (3,9pH)
2018 09 05 - dodane 4l PZR 2018
2018 09 05 - POMIAR (3,6pH)
2018 09 06 - dodane (10l) Zweigelt - wytłoki po ZSiM 2018 (6,5g.l)(3,6pH)
2018 09 07 - POMIAR (3,8pH)
2018 09 07 - dodane 2l PZR 2018
2018 09 07 - POMIARY (7g/l)3,8pH)
2018 09 07 - dodane 3l PZR 2018
2018 09 07 - POMIAR (3,5pH)(kalibracjia pH-metrów - sprawdzenie...)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - POMIARY (6,7g/l)3,5pH)
2018 09 13 - POMIAR (-2Blg)(podział na dwa nastawy; PZR Cuvee I 2018, PZR Cuvee II 2018)
2018 09 14 - I ZLANIE PZR Cuvee I 2018 (0,36g Piro=0,06 x 6l)(część owoców do PZR Cuvee II 2018)
2018 09 18 - I ZLANIE PZR Cuvee II 2018 (0,75g Piro=0,06 x 12,5l)(5,6g/l)3,6pH)


Pobrałem próbkę PZR Cuvee I 2018, do pomiarów i degustacji;
2018 09 24 - PZR Cuvee I 2018 POMIARY (6,5g/l)3,5pH) DEGUSTACJA (nieco zbyt wysoka kwasowość)

[attachment=32641]

Pobrałem tę próbkę, ponieważ na budowie, a dokładniej... w winiarni była mała imprezka i miałem okazję degustować dwa zeszłoroczne wina czerwone. Jedno z Hiszpanii, a drugie z polskiej, pomniejszej winnicy. PZR Cuvee I 2018, choć to dzieciak jeszcze, obroniło się. Oczywiście, w ocenie ogółu było na końcu ale jak na nie do końca sklarowane i trącące nadmierną kwasowością - moim zdaniem - dobrze rokuje.
Jednak największym zaskoczeniem (dla mnie) okazały się pomiary, które... a raczej... który to pomiar kwasowości, pokazał spadek przy - jak przed chwilą wspomniałem - organoleptycznie, lekko zawyżonej kwasowości.
Jakkolwiek tenże kręgosłup się ułoży, będzie to ciekawe i pouczające, na przyszłość...
Białe 2018 (Pinot Noir starszaki i młodziaki)
2018 09 02 - Pomiary przed zbiorem z "najlepszego (wg. Bx)" krzewu (20Blg)(7,8g,l)(3,7pH)
2018 09 03 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,55gPiro=0,1g x 5,5l moszczu)
2018 09 03 - PN - moszcz (5,5l)(0,55g Piro) POMIARY (20Blg)(8,7g.l)(3,3pH) SEDYMENTACJA
2018 09 03 - PN - wytłoki (6l)(0,6g Piro) POMIARY (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 03 - Zlewanie po sedymentacji 6,5l (4,5l + 1,5l zebrane wcześniej do pomiarów)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 04 - START FERMENTACJI (drugi dzień i już piękny zapach...)
2018 09 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(trzeci dzień fermentacji)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(piąty dzień fermentacji)
2018 09 14 - I ZLANIE (2l+3l)(1 but 300ml)(0,3g Piro=0,06 x 5l) POMIARY (-2Blg)(8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - II ZLANIE (2l)(0,1g Piro=0,06 x 1,8l) POMIARY (8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - BUTELKOWANIE (2l)(2but/300ml)(2but+0,6g cuk/300ml)(2but+2g cuk/300ml)

Te 1,8l jeszcze nie do końca sklarowane. Cóż... dokona się w butelkach i dla porównania, także w butli. Takie... eksperymenta.
Ważne. że zapach powala mnie na kolana i już teraz... niesamowicie jest dłuugaśne.
Oczywiście... wszystkie te dywagacje, będą odpowiednio oceniane!

[attachment=32639]

Różowe ZSiM 2018 (Zweigelt starszaki i młodziaki)
2018 09 05 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,6gPiro=0,1g x 6l moszczu)
2018 09 05 - Zw - moszcz (6l)(0,6g Piro) POMIARY (21Blg)(7,5g.l)(3,5pH) SEDYMENTACJA
2018 09 05 - Zw - wytłoki (10l)(1g Piro) POMIARY (21Blg)(6,5g.l)(3,6pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 06 - Zlewanie po sedymentacji (5l)
2018 09 06 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 06 - START FERMENTACJI
2018 09 06 - dodane 2l ZM 2018 (9,4g.l)(3,0pH)
2018 09 06 - POMIARY (8,7g/l)(3,3pH)
2018 09 07 - POMIARY (8,5g.l)(3,4pH)
2018 09 09 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(czwarty dzień fermentacji)
2018 09 11 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(szósty dzień fermentacji)
2018 09 18 - I ZLANIE (5,2l)(1 but 300ml)(0,13g Piro=0,06 x 5,2l) POMIARY (-2Blg)(7,9g/l)3,1pH)
2018 10 03 - II ZLANIE)(1,8l+3,2l)(0,3g Piro=0,06 x 5l) POMIARY (7,7g/l)3,2pH)
2018 10 03 - BUTELKOWANIE (1,8l)(2but/300ml)(2but+0,6g cuk/300ml)(2but+2g cuk/300ml)

Piękna sprawa... Też raczej, będzie dobrze!


[attachment=32640]

Ciekawe jednakże... jest to, iż w przypadku w/w;
- Białe 2018 i (8,7g.l)(3,2pH)
oraz
- Różowe ZSiM 2018 i (7,7g/l)3,2pH)
Organoleptycznie... Różowe ZSiM ma raczej... zbyt dużą kwasowość.
Taka zagadka...
(03-10-2018, 22:44)maciek19660714 napisał(a): [ -> ][...]
2018 09 03 - Zbiór, [...] 2018 10 02 - BUTELKOWANIE [...]
2018 09 05 - Zbiór, [...] 2018 10 03 - BUTELKOWANIE [...]

Gratuluję, ale nie polecam naśladowania mistrza!
Ostatni raz zrobienie wina w takim tempie udało się ok. dwa tysiące lat temu.
No cóż Panie Tadeuszu, napracowałeś się z nawiasami kwadratowymi. Jednakże...

- 2016 09 27 Białe 2016 - Zbiór,
- 2016 10 14 Białe 2016 -  Butelkowanie,
- 2017 06 20 Białe 2016 - Brązowy medal.

Jak wypadnie Białe 2018 - nie wiem...

Mam nadzieję jednak... kiedykolwiek spróbować, posmakować lub choćby usłyszeć o twoim winie... Zapraszam na konkurs win w Sierakowie, a w przyszłym roku do Gostomi.
(04-10-2018, 00:44)maciek19660714 napisał(a): [ -> ][...]
Mam nadzieję jednak... kiedykolwiek spróbować, posmakować lub choćby usłyszeć o twoim winie... Zapraszam na konkurs win w Sierakowie, a w przyszłym roku do Gostomi.
Ja to amator jestem, wciąż niezadowolny ze swoich trunków - a winnica dopiero posadzona.
Zrobienie wina zajmuje mi rok, ale postaram się przygotować coś z przydomowego ogródka na Gostomię 2019.
Cytat:Mam nadzieję jednak... kiedykolwiek spróbować, posmakować lub choćby usłyszeć o twoim winie...
Może nie usłyszeć, ale przeczytać można odrobinę na bratnim forum, na które również nieraz zaglądasz 

www.winogrona.org/forum/spotkania/spotkanie-degustacyjne-i-ocena-win-z-odmiany-market-t10719-45.html#p185331

www.winogrona.org/forum/spotkania/spotkanie-degustacyjne-i-ocena-win-z-odmiany-market-t10719-60.html#p185364

Wino Tadeusza też jest w opisach.....
Chłopaki dajcie spokój. Jakby zabutelkował teraz 100l wina to byłby błąd, ale mając 2-3 litry. Jakie to ma znaczenie czy jest razem czy w 5 butelkach. Ważne żeby się nie utleniło i dotrwało jeszcze rok, a może i dłużej.
W ogóle robienie takich ilości to niezła gimnastyka i sami o tym wiecie. Wymaga to dużej staranności i uwagi.
Ja o mały włos nie utleniłem 25l solarisa, bo już się nie mieściło z pozostałym winem.
Czyli robisz jednak wina Tadeusz... To dobrze, ponieważ do tej pory wydawało mi się, że jedynie zasiadasz w loży szyderców. Liczę więc,  że za rok  spróbuję Twojego wina w Gostomi.

Nie odniosłeś się jednak do tego co napisałem wcześniej o winie Białe 2016 więc może powtórzę;
- 2016 09 27 Białe 2016 - Zbiór,
- 2016 10 14 Białe 2016 -  Butelkowanie,
- 2017 06 20 Białe 2016 - Brązowy medal.
Może podpowiem - chodzi o datę zbioru i butelkowania...

Roman, proszę Cię nie podsuwaj mi więcej pod nos, jakichkolwiek opisów, czy postów Serafina vel zbyszekB.
Nie czytałem dokładnie całego tematu ale wygląda na to, że wina były oceniane wg. indywidualnej skal, przez amatorów oraz z wiedzą, które jest czyje. No fajnie i nie ma co tego negować ale dobrze wiesz, jakie są zasady w Gostomi i jak wpływają one na miarodajność ocen...
Wiadomo, każdy czyta co woli i lubi......

Parę lat temu też dostałem czerwone wino Tadeusza i na pewno nie było to "miesięczne" wino, ani podobne do "szybkiego marszałka" ;) , które też miałem okazję degustować.
(04-10-2018, 10:23)kilis napisał(a): [ -> ]Chłopaki dajcie spokój. Jakby zabutelkował teraz 100l wina to byłby błąd, ale mając 2-3 litry. Jakie to ma znaczenie czy jest razem czy w 5 butelkach. 

Paweł, jeszcze ktoś pochopnie przeczyta, nie pomyśli i narobi sobie granatów ..........
Roman myślę, że nikt kto robi wina owocowe nie przegląda tak szczegółowych zapisów Maćka.
A tym bardziej stosuje się do nich.
Niemniej przytyki obu stron są niemiłe. Niech każdy robi wino jak chce, opisuje to i uzasadnia dlaczego tak.
Ważne by na końcu wyszło coś dobrego. Gostomia to też nie wyrocznia. Każde spotkanie gdzie ocenia się wino w ciemno bez kurtuazji coś wnosi. W końcu nie robimy wina pierwszy raz i znamy je trochę nawzajem.
(04-10-2018, 11:58)Dziadek2 napisał(a): [ -> ]
(04-10-2018, 10:23)kilis napisał(a): [ -> ]Chłopaki dajcie spokój. Jakby zabutelkował teraz 100l wina to byłby błąd, ale mając 2-3 litry. Jakie to ma znaczenie czy jest razem czy w 5 butelkach. 

Paweł, jeszcze ktoś pochopnie przeczyta, nie pomyśli i narobi sobie granatów ..........
Paweł: pewnie że wyjątki są dopuszczalne - ale na forum lepiej nie promować butelkowania po miesiącu.
Roman, dziękuję - przynajmniej ty dobrze zrozumiałeś moje intencje.
Nikt tu nie promuje butelkowania po miesiącu, w przypadku większych nastawów. Jednakże przy małych ilościach, to całkiem dobry sposób na ochronę wina.
Czerwone PZR Cuvee 2018 (Pinot Noir/Zweigelt - wytłoki + Regent z PZR 2018)
2018 09 03 - Pinot Noir - wytłoki (6l) po Białe 2018 (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)
2018 09 03 - dodany 1l PZR 2018 (7,9g.l)(3,3pH)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S377
2018 09 03 - START FERMENTACJI
2018 09 04 - POMIAR (3,9pH)
2018 09 05 - dodane 4l PZR 2018
2018 09 05 - POMIAR (3,6pH)
2018 09 06 - dodane (10l) Zweigelt - wytłoki po ZSiM 2018 (6,5g.l)(3,6pH)
2018 09 07 - POMIAR (3,8pH)
2018 09 07 - dodane 2l PZR 2018
2018 09 07 - POMIARY (7g/l)3,8pH)
2018 09 07 - dodane 3l PZR 2018
2018 09 07 - POMIAR (3,5pH)(kalibracjia pH-metrów - sprawdzenie...)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - POMIARY (6,7g/l)3,5pH)
2018 09 13 - POMIAR (-2Blg)(podział na dwa nastawy; PZR Cuvee I 2018, PZR Cuvee II 2018)
2018 09 14 - I ZLANIE PZR Cuvee I 2018 (0,36g Piro=0,06 x 6l)(część owoców do PZR Cuvee II 2018)
2018 09 18 - I ZLANIE PZR Cuvee II 2018 (0,75g Piro=0,06 x 12,5l)(5,6g/l)3,6pH)

2018 10 03 - PZR Cuvee I 2018 (pojawił się zapach zgniłych jaj)

Tak sobie otworzyłem i powąchałem, a tu nagle... owe zgniłe jaja.
Przyczyna jest najprawdopodobniej taka; mianowicie dwa dni wcześniej zlałem do degustacji trochę wina (podczas imprezki grillowej, na budowie), a że rurka była oblepiona muszkami, zdezynfekowałem (i korek i rurkę) w roztworze piro, który mam tamże pod ręką w słoiku. Niestety będąc... pod wpływem, zapomniałem całość spłukać wrzątkiem. Zapewne więc parę kropel musiało skapnąć do butli. Tak sądzę. Są oczywiście inne możliwe przyczyny ale ta raczej jest najbardziej prawdopodobna - po zakręceniu kieliszkiem (sporo razy) zapach znika.

2018 10 03 - II ZLANIE PZR Cuvee I 2018 (0,24g Piro=0,06 x 4l)
2018 10 04 - Napowietrzanie (dwukrotne przelewanie)

Jeżeli nie będzie efektu - nastąpi kontakt z miedzią.

Kurczę, a tak pięknie pachniało... Takie to cierpienia są, niemłodego już Wertera. Z tym, że z pewnością nie będę strzelał...
Wino do kibla ;) ;) ;) 

http://www.winologia.pl/teksty_wadywina.htm

z linku


Cytat:Niepożądane związki siarkowe (“redukcja siarkowa”)

Objawy: w winie pojawiają się zapachy zepsutych jajek, spalonej gumy, gotowanej kapusty, cebuli, czosnku, w smaku wyczuwalne są tony kapuściane, serowe, gnilne, czasem także wyraźna goryczka.

Przyczyną tak nieprzyjemnych aromatów są niektóre związki siarkowe, które tworzą się w winie podczas fermentacji. Jest to przede wszystkim siarkowodór (H2S) oraz niektóre tiole (merkaptany), jak metanotiol, etanotiol, 2-merkaptoetanol, 1,1-etanditiol i inne.

Zwykle związki te pojawiają się w śladowych ilościach i ewentualne niepożądane zapachy można usunąć, napowietrzając wino po fermentacji, jednak gdy pozostawi się wino zbyt długo nad osadem bez przewietrzania, wówczas zapachy te mogą się utrwalić.

Przyczyna powstawania wspomnianych związków siarkowych nie została jeszcze do końca wyjaśniona. Przypuszcza się, ze mogą to być takie czynniki, jak pozostałości w winogronach niektórych fungicydów stosowanych w winnicy (np. siarczanu miedzi), zbyt duże dawki SO2 dodawane podczas siarkowania winogron lub moszczu, wysoka zawartość w moszczu zawierających siarkę aminokwasów (cysteina, metionina), skłonność niektórych drożdży do produkcji większych ilości H2S, czy też niedobór witamin podczas fermentacji.

Aby temu zapobiec, należy unikać oprysków winnicy bezpośrednio przed zbiorem winogron, stosować umiarkowane dawki SO2 i klarowanie moszczu przed fermentacją, stosować dodatek tiaminy (witaminy B1) i niższe temperatury fermentacji. Nie należy także dopuścić do zbyt długiego przetrzymania wina nad osadem drożdży bez dostępu powietrza.

Jeśli odpowiednio wcześnie zauważymy w winie objawy redukcji siarkowej, możemy się ich stosunkowo łatwo pozbyć. W tym celu należy jak najszybciej zlać wino znad osadu, przelewając je otwartym strumieniem do innego zbiornika, aby się dobrze przewietrzyło, a następnie uzupełnić zawartość wolnego SO2 do poziomu 30–40 mg/l) przez siarkowanie. W przypadku jednak, gdy zmiany te są dalej posunięte, związki siarkowe dadzą się usunąć tylko przy pomocy dość agresywnych środków, jak siarczan miedzi (CuSO4) i chlorek srebra (AgCl). Zbieg taki może być stosowany wyłącznie pod nadzorem doświadczonego enologa.
Pamiętam pierwsze wino komercyjne ze Zbrodzic. Regent z czosnkiem i cebulą. Te wino można było pić i jeść jednocześnie. Chyba wtedy za bardzo nie wiedzieli co robią.
U Maćka nie jest tak źle, ale coś z tym trzeba zrobić. Osadu już nie ma, pewnie jakieś przewietrzenie, ew drut miedziany.
Kupzit (też jakaś miedź) może pomóc, jak by już nic nie dało rady.
Z tego co pamiętam, po użyciu kupzitu zalecane było chyba filtrowanie, pewności jednak nie mam.
Ostatnio trochę było na podobny temat http://wino.org.pl/forum/Thread-Winogron...#pid382974
http://wino.org.pl/forum/Thread-Winogron...#pid383106
Chyba tak, bo Kupzit to jakiś sproszkowany związek miedzi, lepiej tego nie pić.
Po napowietrzeniu zapach leciutko się zmniejszył ale... bardzo leciutko. O dwunastej wsadziłem więc zdezynfekowany wrzątkiem, metr drutu miedzianego. Do wieczora zapach znikł, jednakże - jak do tej pory - aromat wina, jeszcze nie powrócił. Drut wyjąłem, ponieważ nie miałem pewności, jaki okres czasu powinien pozostać w butli... Nie zauważyłem jakiejś drastycznej zmiany koloru miedzi.

Ponadto, jak można przeczytać w opisie, nastaw Czerwone PZR Cuvee 2018 został podzielony na dwie części. Rzecz siarkowodoru tyczy się PZR Cuvee I 2018. PZR Cuvee II 2018 maceruje się ze skórkami w wiadrze fermentacyjnym i tam wszystko jest OK. Stąd też wydaje mi się, że przyczyną problemu była raczej, nieodpowiednia dezynfekcja korka i rurki. Jednakże, dzięki Roman za cytat i linki.