Dzięki za wnikliwą ocenę. Widać, że czytasz uważnie!
Nawiasem mówiąc, mam nadzieję, iż kiedyś - może... niebawem - będę mógł przeczytać opis Twojej technologii. Wiesz jak jest... z tym winem. Swoja technologia jest fajna ale niekoniecznie musi być... najlepsza (wyjątkiem jest Zbynekkk - Cysorz 2018). Nie mam na myśli Twojej, a jedynie moją... Ta prośba tyczy się także innych forumowych winiarzy! Piszcie o tajnikach produkcji, a wspólnie będziemy mogli wyeliminować wiele błędów.
Piotr:
- PZR 2018 poszło całe do PZR Cuvee 2018 i jeszcze za mało ale o tym za chwilę...
- PZR Cuvee 2018 "bardzo pijalne"... Oszalałeś! Ono ma być wybitne! Hihihiii.
- No cóż, to które będzie liderem to się zobaczy, w przyszłym roku... Nie bez powodu mówi się, że Pinot Noir, a jak zauważyłem także i Zweigelt, są wymagające, trudne i zaskakujące ale już wiem, że nie oddam (nie wymienię) ich na nic innego! Wystarczy powąchać i posmakować. Pytanie brzmi jedynie... kiedy dam radę je opanować.
Tymczasem... zmagań ciąg dalszy:
Białe 2018 (Pinot Noir starszaki i młodziaki)
2018 09 02 - Pomiary przed zbiorem z "najlepszego (wg. Bx)" krzewu (20Blg)(7,8g,l)(3,7pH)
2018 09 03 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,55gPiro=0,1g x 5,5l moszczu)
2018 09 03 - PN - moszcz (5,5l)(0,55g Piro)
POMIARY (20Blg)(8,7g.l)(3,3pH)
SEDYMENTACJA
2018 09 03 - PN - wytłoki (6l)(0,6g Piro)
POMIARY (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 03 - Zlewanie po sedymentacji 6,5l (4,5l + 1,5l zebrane wcześniej do pomiarów)
2018 09 03 -
DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 04 -
START FERMENTACJI (drugi dzień i już piękny zapach...)
2018 09 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(trzeci dzień fermentacji)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(piąty dzień fermentacji)
2018 09 14 -
I ZLANIE (5l)(1 but 300ml)(0,3g Piro=0,06 x 5l)
POMIARY (-2Blg)(8,7g.l)(3,2pH)
Już sam nie wiem, czy będzie białe czy może... różowe. Tak często i gęsto zmienia się odcień. Nie ważne. Pachnie pięknie choć trochę słabiej, w porównaniu do Białe 2016. Te od razu było wielkie. Z drugiej strony... możliwość przetrwania miało, jedynie do sierpnia (kolejnego roku)...
[
attachment=32636]
Czerwone PZR Cuvee 2018 (Pinot Noir/Zweigelt - wytłoki + Regent z PZR 2018)
2018 09 03 - Pinot Noir - wytłoki (6l) po Białe 2018 (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)
2018 09 03 - dodany 1l PZR 2018 (7,9g.l)(3,3pH)
2018 09 03 -
DROŻDŻE - UCLM S377
2018 09 03 -
START FERMENTACJI
2018 09 04 -
POMIAR (3,9pH)
2018 09 05 - dodane 4l PZR 2018
2018 09 05 -
POMIAR (3,6pH)
2018 09 06 - dodane (10l) Zweigelt - wytłoki po ZSiM 2018 (6,5g.l)(3,6pH)
2018 09 07 -
POMIAR (3,8pH)
2018 09 07 - dodane 2l PZR 2018
2018 09 07 -
POMIARY (7g/l)3,8pH)
2018 09 07 - dodane 3l PZR 2018
2018 09 07 -
POMIAR (3,5pH)(kalibracjia pH-metrów - sprawdzenie...)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 -
POMIARY (6,7g/l)3,5pH)
2018 09 13 -
POMIAR (-2Blg)(podział na dwa nastawy; PZR Cuvee I 2018, PZR Cuvee II 2018)
2018 09 14 -
I ZLANIE PZR Cuvee I 2018 (0,36g Piro=0,06 x 6l)(część owoców do PZR Cuvee II 2018)
2018 09 18 -
I ZLANIE PZR Cuvee II 2018 (0,75g Piro=0,06 x 12,5l)(5,6g/l)3,6pH)
Nie mierzyłem jeszcze PZR Cuvee I 2018 więc nie wiem co tam się dzieje. Po dzisiejszym pomiarze PZR Cuvee II 2018 sądzę, że tutaj musiała ruszyć FJM... Wydaje mi się, że stąd taki spadek kwasów i wzrost pH... Niepotrzebnie czekałem te kilka dni, ze laniem. Natomiast - z drugiej strony - w smaku... wino zostaje na podniebieniu, tak jakby już leżało... rok w beczce. Ciekawe!
Na razie nie dokwaszam.
Tak czy siak, PZR Cuvee II 2018, oddzielone od osadu drożdżowego, z przełożonymi owocami i zasiarkowane, wędruje do piwnicy na miesiąc lub dwa. Sito, w trakcie oddzielania od tegoż osadu, sprawdziło się doskonale;
[
attachment=32637]
Różowe ZSiM 2018 (Zweigelt starszaki i młodziaki)
2018 09 05 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,6gPiro=0,1g x 6l moszczu)
2018 09 05 - Zw - moszcz (6l)(0,6g Piro)
POMIARY (21Blg)(7,5g.l)(3,5pH)
SEDYMENTACJA
2018 09 05 - Zw - wytłoki (10l)(1g Piro)
POMIARY (21Blg)(6,5g.l)(3,6pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 06 - Zlewanie po sedymentacji (5l)
2018 09 06 -
DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 06 -
START FERMENTACJI
2018 09 06 - dodane 2l ZM 2018 (9,4g.l)(3,0pH)
2018 09 06 -
POMIARY (8,7g/l)(3,3pH)
2018 09 07 -
POMIARY (8,5g.l)(3,4pH)
2018 09 09 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(czwarty dzień fermentacji)
2018 09 11 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(szósty dzień fermentacji)
2018 09 18 -
I ZLANIE (5,2l)(1 but 300ml)(0,13g Piro=0,06 x 5,2l)
POMIARY (-2Blg)(7,9g/l)3,1pH)
Tutaj zastanawiający jest spadek pH, przy jednoczesnym spadku kwasowości. Niezależnie od pomiarów - organoleptycznie - kwasowość jak na razie, za duża. Przy czym... jak sądzę, najlepszy w tym momencie - spośród powyższych - aromat.
[
attachment=32638]