14-08-2019, 08:03
TA - total acidity, czyli kwasowość ogólna.
Nie wiem jak ze zbiorem,pestki zielonkawe...obserwacja,pomiary...itd.Najwyżej dokwasimy.
Nie wiem jak ze zbiorem,pestki zielonkawe...obserwacja,pomiary...itd.Najwyżej dokwasimy.
(23-08-2019, 07:05)jawormcz napisał(a): [ -> ]No fakt, jest to ciekawa sytuacja w dojrzewaniu winorośli, u was na północy i u nas na południu. Włodek @narc 81, zebrał już Solarisa, u mnie musi jeszcze powisieć. U Ciebie Zwejgelt ma lepsze parametry niż u mnie. Podejrzewam że przyczyną tego może być większa liczba opadów w moim rejonie, oraz to że posiadam bardzo dobrą wilgotną i ciemną ziemię, 1-2 kl. Wzrost krzewów bardzo silny, z tego co pamiętam to Włodek ma na piachach. Obciążenie krzewu gronami podobnie jak u Ciebie. Różnica może taka że ja na razie jeszcze nie odsłaniam gron z poza liści. Dodam tylko że w poprzednim roku niektóre grona miały po ok, 0,5 kg.
(24-08-2019, 12:13)narc81 napisał(a): [ -> ](...)Jeszcze mnie jedno zastanawia...tzn.niejedno.
Czy w ogóle ma sens sadzenie winnic na ubogich piachach i doobornikowanie na siłę i zmienianie struktury gleby???
Czy wino na piachu będzie w stanie obronić się przy winach na glebach np: wapiennych itd?
Napewno będzie inne,inaczej zbudowane,pytanie czy słabsze?
To,że urośnie i da owoce,wcześniej czy później to już wiemy.
Czy minerały,zawarte w oborniku są tymi samymi minerałami co występujące(pomijajac budowę chemiczną) w glebie naturalnie?
Jak one się przyswajają i jak to wpływa na przyszłe wino?(...)