Mirku, koniecznie trzeba będzie porównać efekty Twojego wina Solaris i Solaris Narc. Może jeszcze przy okazji... Twojego i mojego Zweigelt. Trzeba będzie to jakoś zorganizować...
Wręcz niesamowite są różnice w osiągach, parametrów naszych krzewów!
Tak, różnice są, co dla mnie jest wielkim zaskoczeniem. Odnośnie wina i porównania, to najpierw musiałbym zrobić wino poprawne.
Dwudziesty szósty sierpnia, chyba mogę określić jako
koniec przebarwiania. Chociaż gdzieniegdzie na PN, widać jeszcze
zielone jagody.
Pinot Noir 18 Bx (tych zielonych nie mierzyłem...)
Zweigelt 19Bx (wszystkie równo przebarwione)
Regent 18Bx
W części
regentowej takie metrowe pasierby porosły od początku sierpnia. Na
PN i
Zweigelt młode przyrosty znacznie mniejsze i jedynie na górze.
Ładnie idę te parametry...

Będzie Wino Panie!
No i po zbiorze Solarisa, parametry; 25bx, 9g/l, uzbierało się 48kg.
![[Obrazek: ffa63fb3108de81bmed.jpg]](https://images91.fotosik.pl/239/ffa63fb3108de81bmed.jpg)
Brawo Mirku!!!

Takie zdjęcie należy oprawić w ramkę!
Jakie pH?
pH nie mierzyłem, po prostu nie mam przyrządu, decyzja zapadła o zakupie, ale jakoś to się wlecze.
pH to najważniejszy parametr.
(28-08-2019, 19:40)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]pH to najważniejszy parametr.
Maciej kiedy wynaleźli PH-metr ?
Bo wina wyśmienite robili już przed Chrystusem

Thomasi - piłeś te wina? Jesteś pewien, że były wyśmienite?
Woda z jeziora Genezaret przypomina Solarisa. TZN. przypominała 2000+ lat temu.
Jak żartować to na maxa; szykuje się drugie
owocowanie...
Na lodowe jeszcze da radę w twoich tropikach
Maciej myślałem że się obraziłeś na mój żart i się już nie odezwiesz dlatego usunąłem ostatni wpis z linkiem, pierwszego już ja nie mogę.
Dzisiaj ja robiłem chrzest i pierwszy pomiar moim pH-metrem.
Dobre żarty rozładowują napięcie przed...zbiorowe. Niepotrzebnie usuwałeś, Jak chcesz to przywrócę.
Mierzysz tylko pH czy używasz go także do pomiaru kwasowości?
Idzie burza to i pomierzyłem cukierki;
- Pinot Noir 19Bx (18,5Bx mają te, które zatrzymały się na dwa tygodnie)
- Zweigelt 20Bx
- Regent 20,5Bx (tak wiem to niemożliwe patrząc na ostatnie pomiary - sam oczom nie wierzyłem...)
- No i jeszcze Zweigelt na altanie 19Bx (pień 2,5m, ramię 3m i piętnaście gron na krzew). Takie warunki robią różnicę jednego Bx plus pewnie ewentualna jakość wina z takiego maxa. Jednakże są dwie fajne sprawy; do podjadania są super - te z dwudziestoma Bx są już mdłe oraz zero pasierbów przez cały sezon, kompletne zero - cała moc zapewne poszła w liście i owoce...
Tak też; drożdże, pożywki, NaOH, bufory i piro dzisiaj zamówione. Czas odkurzać sprzęt...
Ostania chemia była pod koniec lipca, W sierpniu raz miedzian i siarka. Jak na razie patogenów brak.
(01-09-2019, 19:27)Nmaciek19660714 napisał(a): [ -> ]Dobre żarty rozładowują napięcie przed...zbiorowe. Niepotrzebnie usuwałeś, Jak chcesz to przywrócę.
Mierzysz tylko pH czy używasz go także do pomiaru kwasowości?
- Regent 20,5Bx (tak wiem to niemożliwe patrząc na ostatnie pomiary - sam oczom nie wierzyłem...)
Chyba masz jakieś lampy pod tym Regentem albo podłogowe ogrzewanie pociągłeś aż pod krzewy
PH mierzyłem pierwszy raz tak że to o czym piszesz to dla mnie za wysoka półka, nie mam cierpliwości z tymi płynami. Ja mierzę kwas zestawem z biowinu ale i tak jeszcze nie usiadłem do Solarisa.
Parametry jak ta lala...czas zbiorów blisko...

Thomasl, żadna tam... wysoka półka. Pomiar przy użyciu NaOH nie jest skomplikowany. Rzecz opiera się jedynie, na opanowaniu technologii.
Narc, bliziutko...
Ogławianie
PN i
Zw w związku z prognozowanymi opadami.
Pomiary;
- Pinot Noir 19,5Bx
- Zweigelt 20,5Bx
- Regent 21Bx
Wreszcie trochę udało mi się nieco przygotować
winiarnię.
Dotarły
przesyłki. Dzisiaj pada, jutro zapowiadają, że też więc może w piątek zrobię pierwsze pomiary...
A gdzie zamawiasz odczynniki i całą chemię? Ja wczoraj pól dnia szukałem NaOH 0,1M (w przyzwoitej cenie) i się poddałem, zamówiłem granulki oczywiście cz.d.a i sam sporządzę roztwór ale wiadomo że to już może być nie tak dokładne.
Przygotowania idą pełną parą. Macku, czy w sklepie p. Lubery zamówię to, co trzeba do solidnej kalibracji i pomiarów?
Tak w sklepie internetowym
janlubera są bufory i NaOH.
No właśnie Rychuxxl, chyba tylko Lubera ma takie małe i niedrogie porcje NaOH...
Na kiedy Planujesz zbiór Regenta? Bo to już chyba tuż tuż

Tak jak pisałem; w piątek będę mierzył i wtedy zdecyduję. Sądząc jednak po cukrze i pestkach, to raczej już.