06-07-2020, 18:06
Witam, tak jak pisałem w innym temacie:
Zwolnił się pojemnik dlatego pojechałem kupić 20 kg agrestu i zaczynam robić wino.
Dzień 1 (6 lipca 2020)
Kupiłem 20 kg agrestu, umyłem go przebrałem i odciąłem te brązowe końcówki.
Trafiłem na dobry jakościowo agrest i 19 kg trafia do pojemnika. (300 g odpadków i ok 700 g na kompot)
Przepis z Książki Ewy Kwapisz. (Przepis przerobiłem na proporcje dla mojej gramatury)
skład:
Czy konieczne jest dodawanie na tym etapie drożdży?
Tak sobie pomyślałem, że z resztek po maceracji zrobię ocet.
Co warto poprawić w przepisie?
Zwolnił się pojemnik dlatego pojechałem kupić 20 kg agrestu i zaczynam robić wino.
Dzień 1 (6 lipca 2020)
Kupiłem 20 kg agrestu, umyłem go przebrałem i odciąłem te brązowe końcówki.
Trafiłem na dobry jakościowo agrest i 19 kg trafia do pojemnika. (300 g odpadków i ok 700 g na kompot)
Przepis z Książki Ewy Kwapisz. (Przepis przerobiłem na proporcje dla mojej gramatury)
skład:
Cytat:19 kg agrestu (ok 13 litrów soku powinno wyjść)Przepis:
5,7 kg cukru
8.8 l wody
Drożdże (użyję Enovini uniwersalne)
Pożywka Kombi
Cytat:Umyte, pozbawione ogonków owoce lekko rozgnieść (nie miażdżyć ich blenderem). (...) Miazgę włożyć do białego, plastikowego pojemnika z pokrywką. Całość wymieszać z 2,71 litrem ciepłej wody, założyć pokrywę by do miazgi nie dostały się muszki owocówki i poddać krótkiej (2-3 dniowej) fermentacji w miazdze. (...) opcjonalnie dodać 0,81 kg cukru rozpuszczonego w 1,35 litra wody. Dodać szczyptę pożywki i 1/2 porcji drożdży. (...) Fermentacja w miazdze nie powinna trwać dłużej niż 2-3 dni. (...) odcedzić sok na sicie, a resztę wytłoczyć. (...) Całość wlać do pojemnika fermentacyjnego. Do soku dodać pierwszą porcję syropu cukrowego (ok 3 kg cukru rozpuszczonego w ok 5,5 l wody), a ponadto wybraną kulturę drożdży winiarskich i 1/2 porcji pożywki. Całość wymieszać i odstawić. (...) Po 3-4 dniach dodać drugą porcję syropu ( ok 1 kg na 1,9 litra wody) a także 1/2 porcję pożywki. Po 7-9 dniach dodać trzecią porcję syropu cukrowego (0,81 kg cukru rozpuszczonego w 1,35 l wody).Owoce rozdrobnione, zalałem 2,7 l wody i pozostawiłem do maceracji.
Czy konieczne jest dodawanie na tym etapie drożdży?
Tak sobie pomyślałem, że z resztek po maceracji zrobię ocet.
Co warto poprawić w przepisie?