Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Nalewka wiśniowo - porzeczkowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Przeszukałem forum, ale niestety nie mogę znaleźć informacji. 

Chciałbym się dowiedzieć czy nalewka wiśniowo - porzeczkowa to dobry pomysł? Czy któryś z owoców nie zdominuje drugiego? Jeżeli jednak uważacie, że warto ją zrobić to przygotowywać oba owoce jednocześnie czy osobno, a dopiero kupażować na końcu?

Bardzo bym prosił również o sprawdzony przepis.
Robiłem obie nalewki oddzielnie, a potem mieszałem - 2 części wiśniowej + 1 część nalewki z czarnej porzeczki.

Mieszaj ostrożnie, bo porzeczka "chętnie" zdominuje wiśnię.

To tak ogólnie, a reszta zależy od Twojego gustu.
Ja bym nie miszał owoców.
Wiśniowa to jest najlepsza nalewka, najbardziej prawdopodobnie porzeczkami ją możesz tylko zepsuć.
Zrób osobno.
Akurat taka mieszanka nalewów wiśni i porzeczki czarnej należą do najlepszych wódek/nalewek.
Griotte...jest uważana przez francuzów za najlepsza wódka owocową, a jej skład, to właśnie nalew z wiśni i czarnej porzeczki.
Dzięki za informacje. Parę lat temu robiłem nalewkę z wiśni i była bardzo dobra. Tym razem chciałem dodać czarną porzeczkę którą bardzo lubię.

Postanowiłem, że zrobię 2 nalewki oddzielnie, a potem ewentualnie wymieszam mniejszą partię. Jeżeli będzie ok to doświadczenie na przyszły rok zostanie :)