07-07-2020, 16:44
Mam 2 sprawy. Nastawiłam wczoraj wino z porzeczki czarnej. 3,6kg owoców rozdrobnilam, dodałam 1,5kg cukru rozpuszczone w 3 litra h wody, do tego drożdże Brown vinistart complex (pół paczki, bo były nav10-25litrow, a to bardziej wyszło 5). Teraz ładnie pracuje i powinnam je po 3 dniach dosłodzić. Ale nie wiem ile dodać cukru i czy rozpuścić go w moim winie odlanym czy dodać wodę?
Druga sprawa jest taka. Miałam sprawdzony przepis od teściów na wino z róży bez dodatku drożdży. Zrobiłam je ponad 2 lata temu. Ale wyszło mocno słodkie i ma mało %. Jest jakieś 20l. Dalej stoi w butli, pilnuję wody w rurce. Zastanawiam się czy mogłabym dolać do niego tego wina z porzeczek i drożdży i czy dzięki temu znowu zacznie pracować i wyjdzie z tego coś lepszego? Jeśli tak, to ile mam dodać wina z porzeczek, ile drożdży?
Pozdrawiam.
Druga sprawa jest taka. Miałam sprawdzony przepis od teściów na wino z róży bez dodatku drożdży. Zrobiłam je ponad 2 lata temu. Ale wyszło mocno słodkie i ma mało %. Jest jakieś 20l. Dalej stoi w butli, pilnuję wody w rurce. Zastanawiam się czy mogłabym dolać do niego tego wina z porzeczek i drożdży i czy dzięki temu znowu zacznie pracować i wyjdzie z tego coś lepszego? Jeśli tak, to ile mam dodać wina z porzeczek, ile drożdży?
Pozdrawiam.