19-07-2020, 12:30
Cześć.
Mam chwilę więc opiszę wszystkie dni w jednym poście
Tak jak wcześniej w temacie o winie z agrestu napisałem, połączyłem dwa fakty:
1 promocja w TESCO na brzoskwinie
2 wywalczenie przez Real Madryt tytułu mistrza Hiszpanii
(do kibiców Barcelony by nie byli smutni
jak Barca wygra to za rok nastawię wiśnie z jagodą na ich cześć
)
Przepis tradycyjnie wg. książki Ewy Kwapisz poddany lekkiej modyfikacji do mojej gramatury.
(przepis oznaczony jako wino dla początkujących)
No dobrze tak wygląda przepis a teraz czas na dziennik:
Dzień 1 (16 lipca 2020)
Brzoskwinie umyłem i pociąłem w drobne kawałki. Owoce zajęły objętość 13 litrów w pojemniku fermentacyjnym. Delikatnie ugniotłem, dodałem syrop cukrowy i dodałem drożdże aktywne Bulldog (wsypałem do nastawu)
BLG ?
Kwasowość ?
Syrop jest zbyt gęsty i nie mam jak sprawdzić parametrów pływak w menzurce pozostaje w pozycji w jakiej został włożony.
Nastaw przygotowałem wieczorem.
----------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 2 (17 lipca 2020)
Zanurzyłem czapę w soku.
Pobrałem próbki do przeprowadzenia badań parametrów:
BLG 20
Kwasowość 4 g/l
Badanie przeprowadziłem po ok 12 godzinach od przygotowania nastawu.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 3 (18 lipca 2020)
Zanurzyłem czapę w soku)
------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 4 (19 lipca 2020)
Pobrałem próbkę i zanurzyłem czapę w soku
BLG 3
Kwasowość 4,5 g/l
Dodałem sok z 1 cytryny by podnieść kwasowość.
Kwasowość po dodaniu soku 5,5 g/l
Plan na jutro 20 lipca 2020.
Odcedzę owoce i wycisnę sok przez prasę.
Dodam syrop i pół kubka herbaty. Jeśli kwasowość dale będzie niska dodam jeszcze trochę soku z cytryny.
Mam chwilę więc opiszę wszystkie dni w jednym poście

Tak jak wcześniej w temacie o winie z agrestu napisałem, połączyłem dwa fakty:
1 promocja w TESCO na brzoskwinie
2 wywalczenie przez Real Madryt tytułu mistrza Hiszpanii

Przepis tradycyjnie wg. książki Ewy Kwapisz poddany lekkiej modyfikacji do mojej gramatury.
(przepis oznaczony jako wino dla początkujących)
Cytat:składniki:
9 kg brzoskwiń
1,8 kg cukru
2,3 l wody
1 g taniny (zastąpię połową kubka czarnej herbaty)
drożdże + pożywka.
Cytat:przepis:
Do pojemnika fermentacyjnego należy włożyć drobno pokrojone brzoskwinie i dodać pierwszą porcję syropu cukrowego. (1 kg cukru + 1,4 l wody). Całość odstawić by nastaw fermentował przez 4-5 dni. Następnie odcedzić osad rozluźnionej pulpy brzoskwiń, do przesączu dodać drugą porcję syropu. (0,8 kg cukru + 0,9 l wody) dodać taninę i poddać dalszej fermentacji. Po 4 tygodniach ściągnąć wino znad osadu. Jeśli jest zbyt wytrawne należy je delikatnie dosłodzić i po dofermentowaniu przechowywać w balonie wypełnionym po szyjkę lub rozlać do butelek. Wino jest gotowe do spożycia po 3-4 miesiącach.
No dobrze tak wygląda przepis a teraz czas na dziennik:
Dzień 1 (16 lipca 2020)
Brzoskwinie umyłem i pociąłem w drobne kawałki. Owoce zajęły objętość 13 litrów w pojemniku fermentacyjnym. Delikatnie ugniotłem, dodałem syrop cukrowy i dodałem drożdże aktywne Bulldog (wsypałem do nastawu)
BLG ?
Kwasowość ?
Syrop jest zbyt gęsty i nie mam jak sprawdzić parametrów pływak w menzurce pozostaje w pozycji w jakiej został włożony.
Nastaw przygotowałem wieczorem.
----------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 2 (17 lipca 2020)
Zanurzyłem czapę w soku.
Pobrałem próbki do przeprowadzenia badań parametrów:
BLG 20
Kwasowość 4 g/l
Badanie przeprowadziłem po ok 12 godzinach od przygotowania nastawu.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 3 (18 lipca 2020)
Zanurzyłem czapę w soku)
------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 4 (19 lipca 2020)
Pobrałem próbkę i zanurzyłem czapę w soku
BLG 3
Kwasowość 4,5 g/l
Dodałem sok z 1 cytryny by podnieść kwasowość.
Kwasowość po dodaniu soku 5,5 g/l
Plan na jutro 20 lipca 2020.
Odcedzę owoce i wycisnę sok przez prasę.
Dodam syrop i pół kubka herbaty. Jeśli kwasowość dale będzie niska dodam jeszcze trochę soku z cytryny.