Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Śliwkowy eksperyment (dziennik)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć.
W dobrej cenie zakupiłem śliwki. Kupiłem 40 kg, 20 na pozostałe przetwory jutro się nimi zajmę i 20 na wino. Po wydrylowaniu uzyskałem 18 kg owoców zdatnych do przetworzenia na wino. 
Okazało się, że ta ilość owoców dokładnie po sam brzeg wypełni pojemnik fermentacyjny, dlatego podzieliłem owoce na dwa pojemniki po 9 kg. To będzie chyba moje przedostatnie wino w sezonie letnim, jeszcze tylko zbiórka jeżyn z własnych krzaków i zajmę się winami zbożowymi i ewentualnie z owoców egzotycznych. Jak będą w niższej cenie jabłka to może trochę cydru zrobię.
Ze względu na dwa pojemniki postanowiłem trochę poeksperymentować. 
Pierwszy nastaw przygotuje tradycyjnie wg przepisu Ewa Kwapisz, a drugi będzie to improwizacja na podstawie ściągi nadrukowanej na fermentatorze :D

Nastaw 1 dzień 1 (06-08-2020)
składniki:
Cytat:9 kg śliwek
2 kg cukru
2 litry wody
drożdże, pożywka

przepis
Cytat:Owoce umyć, oddzielić od pestek i lekko rozdrobnić, dodać syrop cukrowy 1 kg cukru rozpuszczone w 1 l wody.  Dodać pożywkę i drożdże. Całość poddać kilkudniowej fermentacji w miazdze. Przefermentowaną miazgę wytłoczyć przy użyciu prasy. Do uzyskanego moszczu dodać  drugą porcję cukru. Syrop 1 kg cukru rozpuszczony w 1 l wody. 

Nastaw 2 dzień 1 (06-08-2020)
składniki:
Cytat:9 kg śliwek
2 kg cukru
3 litry wody
drożdże, pożywka


przepis

Cytat:Owoce umyć, oddzielić od pestek i lekko rozdrobnić, dodać syrop cukrowy 1 kg cukru rozpuszczone w 2 l wody.  Dodać pożywkę i drożdże. Całość poddać kilkudniowej fermentacji w miazdze. Przefermentowaną miazgę wytłoczyć przy użyciu prasy. Do uzyskanego moszczu dodać  drugą porcję cukru. Syrop 1 kg cukru rozpuszczony w 1 l wody. 

W sumie to tylko różnią się liczbą litrów wody. 

BLG 26
Kwasowość 2 g/l 
Prawdopodobnie będę dodawał sok z cytryny. 

[Obrazek: 5e50e6b44db4.jpg]
[Obrazek: e4ba51d2a12e.jpg]
Wg mnie te śliwki są jeszcze zielone. Winko wyjdzie ale może być ciężko znaleźć w smaku śliwkę.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
O kurcze. W smaku dobre były, pestka ładnie odchodziła. Doświadczenia z obróbką śliwki nie mam. Jak nie będzie czuć śliwki to z czymś je będę kupażować. Ogólnie doświadczenia w winiarstwie nie mam, uczę się od lipca, postawiłem na zdobycie doświadczenia na zasadzie ilości prób, tak by za rok już bardziej „świadomie” robić wina. Dlatego obecnie staram się robić dużo rodzajów w mniejszej ilości. Jak coś nie wyjdzie to nie będzie żalu, a doświadczenie zaprocentuje na przyszłość. Szukam przepisów inspiruje się Malinowym Nosem, poradami Ewy Kwapisz, starszymi książkami i przepisami oraz doświadczeniem Winiarzy z Naszego Forum.
Śliwka na winko, oczywiście to wiesz, iż może być problem z klarowaniem, to najlepsza jest węgierka dojrzała na tyle, że od ogonka do połowy w dół już jest lekko pomarszczona.
Zaprezentowane śliwki użył bym na kompot lub potrzymał do ich dojrzenia na granicy gnicia i bym zrobił "wino" bez żadnych dodatków po czym może by mi je ktoś ze znajomych odparował a ja bym się cieszył cudowną śliwowicą.
Byle by nie przedobrzyć z cukrem. Ulepek to akurat będzie ciężko wypić.
Cos tam z tego wyjdzie. W przyszłym roku będzie lepsze.
Cierpliwości przy klarowaniu.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Dziękuje za wpisy i porady. Tata1959 nie znam nikogo kto ma sprzęt by puścić na rurki :(, zaryzykuje i dokończę to. Jak coś to mam znajomych którzy wypiją wszystko :D

Przemyslaw85 dzięki przyda się cierpliwość. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Może jeszcze za jakiś czas w tym roku trochę śliwek kupię i coś jeszcze nastawię.

Nastaw 1
Nastaw 2
dzień 2-3-4-5- (7-8-9-10 sierpnia 2020)
Wino pracuje sobie w miazdze.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Nastaw 1
Nastaw 2
dzień 6 (11 sierpnia 2020)

Nastawy przestały pracować, wyciskam sok ze śliwek.
BLG 0
Kwasowość 12 g/l

Postanowiłem zmierzyć alko, winomierz kapilarny wskazał w 1 nastawie ok 5%, a w 2 ok 6%. Musze kupić nowy winomierz, poprzedni który dobrze mierzył przez przypadek potłukłem a ten chyba źle wskazuje alkohol.

Dodałem zgodnie z przepisem syrop 1 kg rozpuszczony w 1 litrze wody, do obu nastawów.

W oby przypadkach BLG po dodaniu syropu 13.


--------------------------------------------------------------------------------------------------
Nastaw 1
Nastaw 2
dzień 7 (12 sierpnia 2020)

Pracuje sobie nic nie robie.
Zawartość alkoholu trzeba wyliczyć. W winie nie idzie tego zmierzyć. 0 blg nie oznacza że już brak cukru do przerobienia.
By zdobyć nieco doświadczenia i wiedzy zobacz ile blg będzie miało kupne wino wytrane, półwytrawne, półsłodkie i słodkie.
To da trochę do myślenia.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Faktycznie o tym nie pomyślałem. Będę musiał to sprawdzić :)
Nastaw 1
Nastaw 2
dzień 8-9-10-11 (13-14-15-16 sierpnia 2020)

wina pracują w pojemniku fermentacyjnym.


--------------------------------------------------------------------------

dzień 12 (17 sierpnia 2020)

Przelałem wina z pojemników do balonów, sporo osadu na dnie.

----------------------------------------------------------------------------
dzień 13 (18 sierpnia 2020)

Wina pracują w balonach, zostawiam je na dłuższy czas w spokoju.
Dzień 14-15-16-17-18-19-20-21-22 (19-20-21-22-23-24-25-26-27 sierpnia 2020)
Wina pracują, nic nie robię. Za tydzień pierwsze zlewanie.
Dzień 23-24-25-26-27-28 (28-29-30-31 sierpnia 1-2 września 2020)
Jutro zlewam wino.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 29 (3 września 2020)

Zlewam oba nastawy. Jednocześnie robię sobie degustację. Łącznie wypiłem kubek wina, może trochę więcej.
Piłem dwie próbki śliwek, oraz nie opisane tutaj wino z porzeczki czerwonej i mieszankę porzeczka jabłko.
Nie wiem co się stało ale wstawiłem się mocno, dawno tak mocno pijany nie byłem. Ilość wypitego wina nie powinna mną tak sponiewierać, zwłaszcza przy moim wzroście i masie. 188 cm na 102 kg.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 30 (4 września 2020)
Wina odpoczywają, a ja czuję się podle i "zdycham" Czuję się jak po ostrym melanżu. Mdli mnie i biegunka męczy.
Rozumiem, że roztrój żołądka może być spowodowany młodym winem, ale "kac" połączony z światłowstrętem? Coś jest nie tak.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 31 (5 września 2020)
Wina leżą sobie.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 32 (6 września 2020)
Daje do spróbowania próbki winy, które mnie zaszkodziły.
Efekt jest taki sam, ale w mniejszym stopniu.
Smakowo próbki bardzo dobre, ale mocno uderzają do głowy i to tego mdli.
Czy jest możliwe, że połączenie 4 win tak poniewiera? Ewentualnie czy wino jest "zatrute"? Podejrzewam, że może być zatrute pestycydami. Myłem owoce przed zrobieniem nastawu, ale tego nie da się tak łatwo pozbyć.

----------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 33 (7 września 2020)
Dzwonię do BROWINU tam można zrobić badanie wina, niestety to co mnie interesuje nie jest u nich dostępne, dostaję radę by spróbować przebadać wino laboratorium Politechniki Łódzkiej lub wysłać do Krakowa. Na razie czekam.

---------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 34-35-36-37-38-39-40-41-42-43-44 (8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18 września 2020)
Wino leży sobie, ale jak tylko o nim pomyśle, aż mnie odrzuca. Przed butelkowaniem na 100% zrobię badania toksykologiczne, nie chcę potruć ludzi :(
Młodego wina się nie pije po pierwszym zlaniu. Co najwyżej próbuje kieliszek.
Po którymś tam zlaniu jak wszelkie drożdże już padną a znaczna część osadu osiądzie na dnie można spróbować więcej bez skutków ubocznych.
Co do sponiewierania po szklance... zależy ile miałeś w żołądku, jak organizm był spragniony.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Dzień 45-46-47-48-49-50-51-52-53-54-55-56-57-58-59-60-61-62-63-64-65-66-67 (19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30 września, 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11 października)
Wina zrzucają osad.
Dzień 68-69-70-71-72-73-74-75-76-77-78-79-80 (12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24 października 2020)
bez zmian