18-08-2020, 11:15
W piątek w jednym z marketów trafiłem na bardzo dobrą cenę bananów - 1,99 zł/kg. Postanowiłem kupić 'trochę" (kupiłem karton - 18 kg ) Kilka dni wcześniej czytałem przepisy i oglądałem filmy z produkcją wina bananowego, idealnie cena wkomponowała się. Banany zostawiłem by sobie dojrzały. W poniedziałek były już takie jakie chciałem dlatego zakasałem rękawy i przygotowałem nastaw bananowy.
Przepis inspirowany przepisem Ewy Kwapisz, po modyfikacji do mojej gramatury.
składniki:
Przygotowanie
Dzień 1 17 sierpnia 2020
Obrałem banany w celu ograniczenia liczby pestycydów, które mogą dostać się do wina wraz ze skórkami bananów. 10 kg bananów zalałem 5 litrami wody (chwilę po wrzeniu) odstawiłem na bok pojemnik a w miedzy czasie zająłem się przygotowaniem drożdży (fermivini pdm 03, naparu z herbaty i syropu.
BLG samych bananów z wodą 20 BLG
Kwasowość 3 g/l
Po dodaniu syropu i naparu oraz dodaniu soku z 5 cytryn.
BLG 25
Kwasowość 4,5 g/l
Kwasowość będę stopniowo podnosił przy okazji robienia dodatkowych pomiarów jakości nastawu.
Przepis inspirowany przepisem Ewy Kwapisz, po modyfikacji do mojej gramatury.
składniki:
Cytat:10 kg dojrzałych bananów.
1 l mocnej herbaty.
4,2 kg cukru.
10 l wody.
30 g kwasomixu. (użyłem cytryn kontrolująć zawartość kwasu za pomocą kwasomierzu)
16 g pożywki
drożdże.
Przygotowanie
Cytat:Obrane i pokrojone banany zalać 5 litrami gorącej wody, odstawić na godzinę. Dodać syrop cukrowy: 2,4 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody. Dodać napar z herbaty, 8 g pożywki i kwasomix. Po 4-5 dniach dodać drugą porcję syropu: 1,8 kg cukru rozpuszczonego w 2 l wody, dodać pozostałą część pożywki. Po zakończonej fermentacji wino zacznie się klarować - wtedy należy zlać je znad osadu i ewentualnie dosłodzić.
Dzień 1 17 sierpnia 2020
Obrałem banany w celu ograniczenia liczby pestycydów, które mogą dostać się do wina wraz ze skórkami bananów. 10 kg bananów zalałem 5 litrami wody (chwilę po wrzeniu) odstawiłem na bok pojemnik a w miedzy czasie zająłem się przygotowaniem drożdży (fermivini pdm 03, naparu z herbaty i syropu.
BLG samych bananów z wodą 20 BLG
Kwasowość 3 g/l
Po dodaniu syropu i naparu oraz dodaniu soku z 5 cytryn.
BLG 25
Kwasowość 4,5 g/l
Kwasowość będę stopniowo podnosił przy okazji robienia dodatkowych pomiarów jakości nastawu.