Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Kierunek Kolumbia - wino bananowe - prośba o wskazówki (dziennik).
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
W piątek w jednym z marketów trafiłem na bardzo dobrą cenę bananów - 1,99 zł/kg. Postanowiłem kupić 'trochę" (kupiłem karton - 18 kg :D) Kilka dni wcześniej czytałem przepisy i oglądałem filmy z produkcją wina bananowego, idealnie cena wkomponowała się. Banany zostawiłem by sobie dojrzały. W poniedziałek były już takie jakie chciałem dlatego zakasałem rękawy i przygotowałem nastaw bananowy. 

Przepis inspirowany przepisem Ewy Kwapisz, po modyfikacji do mojej gramatury.
składniki:
Cytat:10 kg dojrzałych bananów.
1 l mocnej herbaty.
4,2 kg cukru.
10 l wody.
30 g kwasomixu. (użyłem cytryn kontrolująć zawartość kwasu za pomocą kwasomierzu)
16 g pożywki
drożdże.

Przygotowanie
Cytat:Obrane i pokrojone banany zalać 5 litrami gorącej wody, odstawić na godzinę. Dodać syrop cukrowy:  2,4 kg cukru rozpuszczonego  w 3 l wody. Dodać napar z herbaty, 8 g pożywki i kwasomix. Po 4-5 dniach dodać drugą porcję syropu: 1,8 kg cukru rozpuszczonego w 2 l wody, dodać pozostałą część pożywki. Po zakończonej fermentacji wino zacznie się klarować - wtedy należy zlać je znad osadu i ewentualnie dosłodzić. 

Dzień 1 17 sierpnia 2020
Obrałem banany w celu ograniczenia liczby pestycydów, które mogą dostać się do wina wraz ze skórkami bananów. 10 kg bananów zalałem 5 litrami wody (chwilę po wrzeniu) odstawiłem na bok pojemnik a w miedzy czasie zająłem się przygotowaniem drożdży (fermivini pdm 03, naparu z herbaty i syropu. 
BLG samych bananów z wodą 20 BLG
Kwasowość 3 g/l

Po dodaniu syropu i naparu oraz dodaniu soku z 5 cytryn.
BLG 25
Kwasowość 4,5 g/l

Kwasowość będę stopniowo podnosił przy okazji robienia dodatkowych pomiarów jakości nastawu.
Dzień 2-3-4-5-6-7-8-9 (18-19-20-21-22-23-24-25 sierpnia 2020)
Zanurzam czapę w soku
--------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 10 (26 sierpnia 2020)
Wyciskam sok za pomocy pracy, a następnie dodaję drugą porcję syropu. 1.8 kg cukru rozpuszczone w 2 litrach wody. Dodaję 4 g pożywki.

przed dodaniem syropu
BLG 0
Kwasowość 10 g/l

Po dodaniu syropu
BLG 10
Kwasowość 9g/l
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 11 (27 sierpnia 2020)
Wino pracuje nic nie robię.
Cześć. Przepraszam, że trochę zaniedbałem sprawę w necie, ale wszystko robiłem zgodnie z harmonogram jaki sobie narzuciłem dla poszczególnych win.
Dzień 12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31-32 (28-29-30-31 sierpnia 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17 września 2020)
wino pracuje sobie.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 33 (18 września 2020)
Przelałem zlałem wino z nad osadu.
BLG 0 ale słodkawe :)
Balon odłożony do piwnicy niech czeka :)
Jaki smak? Czuć w smaku i zapachu banan?
Swoją próbę swego czasu także podjąłem. Jak pracowało zapach był super bananowy, a jak już skończyło stało się nie pijalne a smak i zapach znikł.
Tylko że robiłem wg innego przepisu.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Cześć Przemysław85, u mnie troszkę inaczej. W zapachu nie czuje bananów (może delikatnie), w smaku można wyczuć banany, ale też nie jest mocno bananowe.
Czy robiłeś wino z samych bananów czy oddawałeś rodzynki lub suszone morele?
Czy banany, które wykorzystałeś były obrane czy w skórce?

Dzień 34-35-36-37-38-39-40 (19-20-21-22-23-24-25 września 2020)
Zrobiłem na samych bananach. Dojrzałe, obrane, pokrojone w plasterki banany trafily do gąsiorka. Woda, trochę cukru i wyszedł 12% wytrawny napój alkoholowy. Który nawet po próbnym dosłodzeniu nie nadawał się do spożycia.
Możliwe że gdzieś popełniłem błąd lub też sam owowoc średnio się nadawał.
Ale jeszcze raz zrobię jedno podejście. Szkoda by gąsiorki stały puste.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Dzień 41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51-52-53-54-55-56 (26-27-28-29-30 września, 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11 października 2020)
Wino zrzuca osad
Dzień 57-58-59-60-61-62-63-64-65-66-67-68-69 (12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24 października 2020)
Wino zrzuca osad, tak jak w przypadku innych win raz na jakiś wydostaje się bąbelek.