Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z malin
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dzień dobry.

Będe robił wino z malinek.

Czy ktoś może mnie dać radę na co trzeba uważać????

Na oko w przepisach daje się mało wody i dużo cukru.

Oceniam to tak. 5kg malin 2,5 litra wody z 4 kg cukru.

Co wy na to baby i chłopy?
Z tego co wiem to jak robi się co prawda nie wino a nalewkę malinową nie można owoców za długo trzymać w alkoholu bo nalewka wychodzi gorzka, zapewne chodzi o małe pestki zawarte w tych owocach. Jak robiłem nalewkę malinową nie trzymałem ich zbyt długo a i tak zdążyły oddać to co dobre z owocu. Może zasada przy wyrobie wina z malin jest podobna?
Z 5 kg malin przy dobrych wiatrach może ze 4 litry soku wyjdzie. Dodasz 2,5 litra wody i 4 kg cukru. Żadne drożdże tego nie przerobią bo jeszcze takie nie powstały żeby osiągnęły 30% alk. Zostanie słodki ulepek którego się nie da pić.
Z 5 kg malin wyjdzie ok 4 litry soku tak jak pisał kolega wyżej. Dodaj do tego 2,5 l wody i ok 1,5-2 kg cukru. Powinno być ok.
Co do fermentacji w miazdze to trzymaj owoce 1 do 1,5 tygodnia nie dłużej. Takie owoce jak maliny czy truskawki mają to do siebie, że po zbyt długiej fermentacji owoców w miazdze wychodzą nieprzyjemne aromaty i goryczka.
Ja robię w tej chwili inaczej , jak wy. Nie wyciskam , przez pieluchę tetrową ani na prasie.
Tylko ładuje owoce do słoja dodaję cukier pierwsza rata 1 kg. ,jak z malin, woda, pożywka jakieś zioła dorzucę.. Trzymam to wszystko trzy tygodnie. Potem spuszczam sok , a owoce wyrzucam dodaję cukier i dalej sobie spokojnie fermentuje.
Cukier daje na trzy raty. Co miesiąc spuszczam z nad osadu.
Wino malinowe szybko się robi do pół roku.
Najgorzej jest agrestowe . To już trzeba czekać , nawet do dwóch lat.
Niczym nie mierzę tylko na język biorę jaki ma smak, robię już wina piętnaście lat, i nalewki też różne.
Pozdrawiam Was , róbcie jak chcecie. To wasza wola.
Eugeniusz /Gliwice +4 km
Najważniejsze by smakowało Tobie i tym z którymi się degustuje. :)
Jakie zioła dodajesz? Takie jak do wermutu?
W tym roku jeszcze tylko z jeżyn zrobię i kończę z winami owocowymi. Może jakiś cydr z jabłek.
(24-08-2020, 21:22)TEQUILA napisał(a): [ -> ]Z 5 kg malin przy dobrych wiatrach może ze 4 litry soku wyjdzie. Dodasz 2,5 litra wody i 4 kg cukru. Żadne drożdże tego nie przerobią bo jeszcze takie nie powstały żeby osiągnęły 30% alk. Zostanie słodki ulepek którego się nie da pić.

Tamto było na podstawie jakiegoś internetowego przepisu. Potem zweryfikowałem z troszkę bardziej zaufanym źródłem i dałem mniej cukru.

Dziękuję za informację. Sok od owoców będę odcedzał w tym tygodniu!
Pare informacji o winie malinowym - nastawie.

Bardzo dobrze się klaruje. Mam już niemal kryształ.
Łatwo się robiło, przyjemnie się oczyszczało z owoców. Cena owoców odstrasza niestety ;-)
Malina daje piękny kolor. Wino wyszło rubinowe.
Smakowo ocenię dopiero za tydzień bo będę robił drugie zlewanie. Pewnie po trzecim zlaniu będę mógł butelkować.
Dobrym sposobem jest fermentacja malin w całości ale kilka dni, potem ciśniemy tak żeby ne uszkodzić pestek i fermentujemy dalej bez moszczu. Wino wychodzi ekstra :)
SAMKOWO TO JEST ABSOLUTNE TOP 1.

Wyszło mi tylko 5 butelek. Szkoda, że tak drogo wychodzi.
To jest najlepsze wino jakie kiedykolwiek zrobiłem.
Maliny to wdzięczy i niestety drogi surowiec. Tak jak wino tak i miody i nalewki malinowe należą do ścisłej czołówki.
Nastawiłem w tym roku znowu. Owoce miałem gorszej jakości ale co zrobić pogoda taka se.
Jak usuwałem owoce to w smaku i tak rewelacja.

Z tamtego roku już wszystko wypite niestety.
Trzeci raz wino z malin robiłem w tym roku. Z 8 buteleczek wyszło.
Wino z malin jest zbyt dobre i nigdy nie udaje się zachować butelki aby postała ze 3-4 lata. Więc nikt nie wie czy malina dojrzewa.
W nalewce typu F i w tradycyjnej, dojrzewa.
Zrobiłem , w tym roku z malin 26 litrów wina. Super wyszło. Jeszcze robię dwa baniaki . Jeden z malin , drugi maliny z jeżynami.
Jeszcze lekko fermentuje. Wino z malin najszybciej się zrobi.A następny robi się z samych malin 15 litrowy baniak. To do czterech miesięcy , wino gotowe.
Najgorzej ze śliwek 16 miesięcy mi fermentowało. Wyszło piękne wino, smaczne zapachowe bo z ziołami robię.
Pozdrawiam
Gliwice +4 km
Eug..
Gienek masz plantację malin? ;)
Witam.
Plantacji to nie mam malinowych. Ale, tak z 7 arów jest tego. Nawet i soku zrobiłem z malin  w zeszłym roku. Bardzo dobrze obrodziły maliny. ,maliny potrzebują dużo wilgoci. U mnie właśnie taki teren jest w jednym miejscu.
  :jezor: 
Pozdrawiam . Miłego dnia.

Eug. Gliwice +4 km.
(14-02-2023, 21:43)gynek63 napisał(a): [ -> ]Zrobiłem , w tym roku z malin 26 litrów wina. Super wyszło. Jeszcze robię dwa baniaki . Jeden z malin , drugi maliny z jeżynami.
Jeszcze lekko fermentuje. Wino z malin najszybciej się zrobi.A następny robi się z samych malin 15 litrowy baniak. To do czterech miesięcy , wino gotowe.
Najgorzej ze śliwek 16 miesięcy mi fermentowało. Wyszło piękne wino, smaczne zapachowe bo z ziołami robię.
Pozdrawiam
Gliwice +4 km
Eug..


26 litrów!!!!!
Człowieku jak Ja Ci tego zazdroszczę. ;-)))))))

Pozdrawiam serdecznie.