29-08-2020, 00:11
Witam, interesuje mnie bardziej destylacja, aczkolwiek miałem 3 wolne wiadra. Gąsiora nie domyłem, a miałem 12 kg śliwek. Więc zabrałem pestki, które wyrzuciłem, zalałem wodą z 3kg cukru, ogólnie koło 8l. Ale problemem jest w otworze, ja do fermentacji cukrówki mam otwór 16mm średnicy, do wina używa się rurek fermentacyjnych, czy nie ma problemu że do piątku będzie wacik? W środę chcę dać 2kg bądź 3kg cukru dodatkowoi z 10l wody. Czy fermentacja przebiegnie normalnie? Czy za tydzień podczas zabierania owóców miałbym wymienić na rurkę?
Drugie pytanie.
Czy jak bym jutro dokupił z 5kg śliwek i dorzucił to normalnie oddadzą soki czy może kupić i wlać tam jakiś sok śliwkowy bądź jabłkowy?
Trzecie pytanie.
Jak bez prasy mógłbym ładnie wyżymać alkohol z tych owoców, może zasypując cukrem i przelewając ten sok do wiadra?
Czwarte pytanie.
Dorzuciłem 10 gramów płatków dębowych mocno opalanych, co jeszcze mógłbym dodać do kompozycji smaków pasujących do aromatów śliwkowych?
4 pytanie, boje się że najgłupsze.
Myślałem żeby 5l takiego wina wlać do beczki dębowej na rok albo dwa, nie wiem jak w przypadku wina ale ponoć w przypadku alkoholi mocnych ubywa koło 5% rocznie, czy opłaca się takim winem zalewać beczkę? Czy tylko dla własnej satysfakcji pod dalsze wyroby? drożdże
Użyte to DROŻDŻE WINIARSKIE Aromatic Wine Complex
pektroenzym użyty jest również z firmy spiritferm
Za możliwą głupotę pytań przepraszam, aczkolwiek nie boję się pytać.
Pozdrawiam serdecznie, Paweł.
Drugie pytanie.
Czy jak bym jutro dokupił z 5kg śliwek i dorzucił to normalnie oddadzą soki czy może kupić i wlać tam jakiś sok śliwkowy bądź jabłkowy?
Trzecie pytanie.
Jak bez prasy mógłbym ładnie wyżymać alkohol z tych owoców, może zasypując cukrem i przelewając ten sok do wiadra?
Czwarte pytanie.
Dorzuciłem 10 gramów płatków dębowych mocno opalanych, co jeszcze mógłbym dodać do kompozycji smaków pasujących do aromatów śliwkowych?
4 pytanie, boje się że najgłupsze.
Myślałem żeby 5l takiego wina wlać do beczki dębowej na rok albo dwa, nie wiem jak w przypadku wina ale ponoć w przypadku alkoholi mocnych ubywa koło 5% rocznie, czy opłaca się takim winem zalewać beczkę? Czy tylko dla własnej satysfakcji pod dalsze wyroby? drożdże
Użyte to DROŻDŻE WINIARSKIE Aromatic Wine Complex
pektroenzym użyty jest również z firmy spiritferm
Za możliwą głupotę pytań przepraszam, aczkolwiek nie boję się pytać.

Pozdrawiam serdecznie, Paweł.