Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Trójniak kilka pytań
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, jakich miodów używacie do trójniaka? Mam możliwość zakupienia miodu: wieloowocowego, wieloowocowego leśnego, gryczanego, akacjowego i rzepakowy. Miody myślę nad mieszaniem. [Obrazek: 1f642.png]
Mam wiadro 33l i chciałbym w nim nastawić miód trójniak w proporcjach 9l miodu i 18l wody. Nie mam dostępu do soków owocowych NFC, więc myślałem by 5l wody troszkę potraktować syropem malinowym w wielkości 100g dla delikatnego posmaku. Zostało by mi 5 litrów wolnej przestrzeni, czy to nie jest za mało na okres burzliwej fermentacji? Znalazłem na internecie drożdże "Bulldog Mead Yeast Nutrient 25L" przy których jest napisane że przerobią alkohol do 15 - 16%?
Miodu nie zamierzam gotować, chciałbym go postawić w piwnicy i pozwolić mu spokojnie pracować, na dłuższą metę materiał wiadra, czyli plastik nie będzie przeszkadzał? Znalazłem słoik wielofunkcyjny 26 litrowy na czas lekkiej fermentacji który mógłby być dobrym rozwiązaniem, czytałem że miód podczas lekkiej fermentacji nie lubi mieć za dużo wolnego miejsca więc balon 34l odpadnie za pewne.
Pozdrawiam
Miód wieloowocowy? Raczej wielokwiatowy.
Jeśli planujesz dodatek soku malinowego to nie używaj miodów o intensywnym smaku i zapachu (np. gryki) bo nie wyczujesz delikatnej maliny. Ja polecam do tego rzepakowy, ewentualnie wielokwiatowy jeśli nie jest intensywny.
Nie mieszał bym też miodów bo lepiej zrobić osobno i porównać efekt końcowy rożnych miodów.
Aaaj tak wielokwiatowy. Miód mam dostęp do wielokwiatowego leśnego, ale myślę by czekać na akcję na forum o ile będzie. :)
Podbijam.