Witam wszystkich serdecznie. W tym roku postanowiłem zrobić swoje pierwsze winko. Nastaw z wiśni pracuje od końca lipca i zastanawiam się kiedy zacząć ziewanie. Dodam że wino nadal pracuje ale nie zrobiłem syropu cukrowego tylko wsypalem cukier bezpośrednio do balonu. Wiem że wydłuża to fermentacje. Zastanawiam się czy czekać aż cały cukier się rozpuści lub zostanie przerobiony albo zlewac wcześniej co myślicie
Zamieszaj i rozpuść resztę cukru, zlej gdy na dnie odłoży się osad i fermentuj dalej.
Owoce już odrzucone?
Ile tego cukru już dodałeś na jaką ilość owocu i wody?
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
(10-09-2020, 05:49)Przemyslaw85 napisał(a): [ -> ]Owoce już odrzucone?
Ile tego cukru już dodałeś na jaką ilość owocu i wody?
Wiśnie pływają jeszcze dałem 7kg cukru na 7 kg owoców i 15 l wody. Wody dałem za dużo moim zdaniem Ale zobaczymy co z tego będzie A mam również drugi nastaw z winogron gdzie na 10 kg owoców 6l syropu z 5 kg cukru i tu mam też problem bo co parę dni wypycha korek jest na to jakiś patent i czy wino się nie zepsuje jak co chwilę bede wyciągał rurkę i wpychal korek z powrotem
Ja bym już więcej cukru nie dodawał. To ile już dałeś to będzie ponad 18% o ile wyfermentuje, ale moim zdaniem bedzie bardzo słodkie.
Wody faktycznie już za dużo dałeś. Osobiście na 7kg owocu dałbym max 4 litry wody.
20 litrów wina z 7 kg wiśni

to się tylko na rurki nadaje , odparować i może coś z tego wyjdzie.
Też robiłem z wiśni i z 20kg wiśni wyszło mi jakieś 20 l wina ;-)
Po pierwszym zlaniu a tam jeszcze kapke mułu pływa ;-)
Zachęcam aby walczyć bo to pierwsze wino. Nawet jak wyjdzie gazowany słodki szampan o przebijającym smaku wiśni ;p
witam serdecznie . Potrzebuje rady na temat dosładzania wina. 17.09 nastawiłąm wino z winogron ciemnych - moj pierwszy nastaw. na wino 20l - skład 15kg działkowych winogron ciemnych , 5kg cukru z czego pierwsza partia to 3kg cukru w 3l wody, drozdze Bayanus g-995 oraz pozywka Activit.
po 11 dniach , pozbyłam sie owoców i przelałam wino do 20l balonu . chcialam dosłodzic wino ale po zmierzeniu cukromierzem wyszło 15blg. i mam zagwostke co dalej zrobic z winem . Czy czekac az spadnie do ok 5blg ? wino bulgocze co 45s . Czy cos poszło nie tak ? Dodam ze po paru dniach od pierwszego nastawu , nastawilam wino ze sliwek a te pracuje jak szalone bulg za bulgiem a winogorono owszem widac ze w rurce pracuje ale od samego poczatku nie wydawało takich odgłosów.
Drożdże nie mają prawa przejeść tej ilości cukru jaką ich uraczyłaś. 15 kg winogron plus 5 kg cukru na 20 litrów to wychodzi około 20%.
PS
Proszę o poprawną pisownię.
Dodałam 3kg cukru pozostałe 2kg chciałam dodać w następnej partii.
17g x 20l x15% = 5,1kg cukru
A ile Bllg maiły same winogrona?