Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Ile winogron do butli 20 l?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.

Mam butlę 20 litrową, chciałabym się dowiedziec ile należy dać tam kg winogron aby zrobic wino na bazie wody i cukru (bez drożdzy).

Z góry dziękuję za odpowiedź,

pozdrawiam,
Beata
(25-09-2020, 09:13)Frijda napisał(a): [ -> ]Witam.

......wino na bazie wody i cukru (bez drożdzy).

pozdrawiam,
Beata

Tak to tylko gościu w Kanie Galilejskiej zrobił wino.

W Twoim rozumieniu chcesz robić na "dzikich" drożdżach. Ryzyko duże, frajda żadna. Drożdże winne sprzedawane w sklepach (nie piekarnicze) to takie same drożdże jak nasze dzikie ale konkretne szczepy. Ale skoro lubisz ryzyko zatrzymanej fermentacji, kożuch czy smrodu to rób jak uważasz.

Ile winogron? To zależy jakich. Jaka kwasowość, ile Bllg (cukru) mają, białe czy czerwone.
Robiłam tak juz nie raz. I udaje sie, tylko nie wiem ile dokladnie winogron nalezy dac do butli, zeby sie nie wylewało.

Winogrona czerwone

Proszę o poprawną pisownię - TWA
Generalnie jest zasada taka, że wino czerwone z winogron , fermentuje się w pojemnikach z szerokim otworem, np, wiadra plastykowe, pojemniki fermentacyjne, kadzie. Chodzi o to aby był łatwy dostęp i możliwość mieszania nastawu.
Dając owoce od razu do balona nie ma tej możliwości. Po około 7-14 dniach maceracji - fermentacji,
odcedzasz- wyciskasz sok i dopiero teraz wlewasz do balona. W balonie sok fermentujesz do końca.
Owszem udaje się ale po co ryzykować. Co do ilości to tak jak pisałem wcześniej, najpierw podaj jakie masz te winogrona. Jeśli jakiś przerobowe to możesz pokusić się o zrobienie gronowego lub z minimalną ilością wody i cukru. Jeśli labrucha to bym sobie odpuścił. Tak czy inaczej, najpierw musisz określić co to za winogrona.
Jeżeli chcesz zrobić wino gronowe tj bez dodatku wody, to na 20l balon i dolewki potrzebujesz około 35kg owoców.