Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Overpitching w winie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam. Chciałem się zapytać, czy podczas produkcji wina może wystąpić overpitching drożdży i jakie niesie ze sobą następstwa?
Overpitching w produkcji wina może wystąpić i ma następstwa w postaci smaku i stanu wina.
Nikt tego jednak nie stosuje, a co Ciebie do tego skłania. Napisz też co chciałbyś uzyskać robiąc w ten sposób wino.
Nie mam zamiaru tego robić, jestem po prostu ciekawy. Warzę też piwo i wiem jakie są skutki under czy overpitchingu w piwie, jednak czym to dokładnie skutkuje w winie nie znalazłem, stąd moje pytanie. Czy skutki będą podobne?
Przy winach i miodach nie ma z tym dużego problemu. Owszem przy zbyt małej dawce startowej drożdże będą potrzebowały więcej czasu aby się namnożyć do optymalnej ilości aby przeprowadzić poprawną fermentację. Nie wiem ile by trzeba było dodać drożdży aby przesadzić z ich ilością. Fermentacja win i miodów trwa o wiele dłużej niż fermentacja piw i drożdże maja więcej czasu aby dostosować swoją ilość do panujących warunków.
Z dwojga opcji myślę, że undepitchingu może mieć negatywny wpływ na fermentację zwłaszcza przy bardzo niekorzystnych warunkach np. wysokie Bllg lub pH poza optymalnym zakresem.
Ok, dzięki za odpowiedzi :).