Nazbierałem 10,8 kg głogu. W fermentorze o objętości 33 l. suche owoce zajęły 18 l.
Zalałem je tak by woda zakryła owoce i dodałem enzymu.
Jak długo należy trzymać głóg z Pektopolem zanim dodam drożdże i pożywkę, tak aby nie uaktywniły się dzikusy ?
Rafał nie wiem czy poprawnie zabrałeś się za robienie wina z tego owocu. Osobiście nie robiłem bo mam dużo winogron, czytałem jednak że jest to trochę inna technologia. Najlepiej wpisz sobie w google =wino z głogu= i masz wiele przepisów.
(01-10-2020, 18:50)Boullii napisał(a): [ -> ]Max 24 godziny.
Dziękuję! Syrop już stygnie.
Bayanusy nie mogą się już doczekać "kąpieli" :-).
BTW. O ile Pektopol przy pigwach, ałyczy zdziałał cuda, to przy głogu niezbyt się przyczynił do rozpadu owoców.
Tzn. po subiektywnym "organoleptycznym" badaniu, mogę efekt rozpadania się po 24 h moczenia w wodzie z dodatkiem pektopolu porównać to efektu jaki otrzymuje się po wykąpaniu i pomoczeniu w czystej letniej wodzie przez taką samą ilość czasu.
(01-10-2020, 18:57)jawormcz napisał(a): [ -> ]Rafał nie wiem czy poprawnie zabrałeś się za robienie wina z tego owocu.
Dzięki za odpowiedź.
W tym roku chciałem po prostu sprawdzić jak mocno pektopol rozłoży substrat.
Później i tak muszę (chcę?) rozdzielić go na dwa fermentory, gdyż jeden nastaw będzie na bayanusach, a drugi na maderze.
I to właśnie ta matka drozdżowa do madery, która "się robi", spowodowałą me pytanie.
Gdyż na opakowaniu jest napisane by drożdże 2 dni "paść" przed dodaniem ich do moszczu.
Post pod postem jako że już poprzedniego wyedytować nie mogę.
Nastawy 15 l na Bayanusach (cel 18%) i 15 l. na Maladze (cel 14%) już sobie bulkają
![[Obrazek: 4_AqAd3v50xcAK0KITaFL2KDQQP0JwWRd--7Mo9Z...w4jv8=w800]](https://lh3.googleusercontent.com/4_AqAd3v50xcAK0KITaFL2KDQQP0JwWRd--7Mo9ZgFq6dc7qrahkzCG1EgdHGhXadHDPV7ui4nTxnHbl9ykbNF1vWB0bHKvW33hune5gKpthZDdjetOtWsSqpSdgHe7vv4kGzpw4jv8=w800)
(04-10-2020, 12:47)shtefen napisał(a): [ -> ]Pięknie to wyglada!
A jak sympatyczno - rytmicznie bulkają :-).
Tyle że Bayanusy to straszne żarłoki.
Dziś rano mierzyłem z BLG startowego zrobiły już BLG =14
Madera'ki wolniej, BLG =17