Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino gronowe ciemne
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam jestem tu nowy. Robiłem już kilka razy wino c ciemnych Winogron, ale jeszcze nie byłem w pełni zadowolony ze swojej pracy. Zawsze albo za słodkie albo nie pachnie albo za jasne, zawsze tylko alkohol się zgadzał. Za każdym razem swoje wino przygotowywalem na zasadzie fermentacji w galonie. W tym roku chciałbym zrobić wino na zasadzie fermentacji w miazdze. Nabyłem potrzebne przyrządy tzn fermentator, cukromierz i kwasomierz, jednak moja wiedza jest niewystarczająca. Dlatego chciałbym prosić Was o pomoc. Mam pewne wątpliwości, jak przeprowadzić fermentacje w miazdze prawidłowo. Będę miał około 10-12 kg winogrona ciemnego, niestety odmiany nie znam, są kwaśne. Chciałbym zrobić wino 13-14% półwytrawne. Drożdże kupiłem że strony browin :
https://browin.pl/sklep/produkt/400401/v...-20-g#opis

https://browin.pl/sklep/produkt/400535/d...a-czerwone

Proszę o odpowiedź na nurtujące mnie pytania. 

1.Czy powyższe Drożdże nadadzą się do moich kwasnych Winogron? Jeśli tak które będą lepsze? 
2.Do zmiażdżonych w fermentatorze owoców dodaje tylk PEKTOENZYM, Drożdże pożywkę i syrop cukrowy? Czy syrop dopiero do galonu? 
3.W jaki sposób zakryć wiadro z miazga? Czy przykryć szczelnie pokrywką i w miejscu na rurkę fermentacyjna wcisnąć watę?czy zrobić to inaczej? 
4.jak długo prowadzić fermentacje w miazdze? 
5.Pozywka - w porcjach czy od razu do Miazgi całość? 

Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Pisz w jednym wątku, nie powtarzaj postów po całym forum.
Ad1 Nie nadają się. Powinny być albo Lalvin71B albo MaurivinB, króre redukuja kwasy.
Ad2 Jeśli dodasz syrop cukrowy to nie będzie to już wino gronowe.
Ad3 Wkładasz w pokrywkę rurkę fermentacyjną.
Ad4 Zależy od odmiany. Myślę, że tydzień to max.
Ad5 Tak jak w instrukcji, w porcjach.
Ad 4) Od 4 lat trzymam przez miesiąc.
Dziękuję za odpowiedzi.
VanKlomp ad2 zdaję sobie z tego sprawę tylko czy jeśli go nie dodam czy cukru w owocach wystarczy by wyprodukować chodź 11% wino? Jak wspomniałem są kwaśne więc jest go pewnie niewiele. Czy fermentacja w miazdze ma za zadania bardziej namnozyc i rozwinąć drodze a dopiero podczas fermentacji w galonie po dodaniu cukru tworzy się właściwa pula alkoholu?
Fermentacja w miazdze ma za zadanie wydobycie barwnika i aromatów, których w skórkach jest najwięcej a także tanin.
Mierzyłeś cukier i kwasy w soku? To podstawa. Inaczej nie wiesz ile dodać cukru aby nie wyszedł ulepek lub mózgotrzep.
Nie jeszcze czw lub pt będę tworzył miazge i wtedy zmierzę. Rozumiem że ulepek to zaslodzenie miazgi a mozgotrzep to sam kwas i zbyt mała ilość cukru?
Mózgotrzep jest wtedy gdy dasz drożdże np bayanusy i dużo cukru to wyciągną ci do 17% A czerwone wino o tym % jest niesmaczne.
https://wino.org.pl/forum/Thread-Winogro...u-Ile-wody