03-10-2020, 23:45
Witam jestem tu nowy. Robiłem już kilka razy wino c ciemnych Winogron, ale jeszcze nie byłem w pełni zadowolony ze swojej pracy. Zawsze albo za słodkie albo nie pachnie albo za jasne, zawsze tylko alkohol się zgadzał. Za każdym razem swoje wino przygotowywalem na zasadzie fermentacji w galonie. W tym roku chciałbym zrobić wino na zasadzie fermentacji w miazdze. Nabyłem potrzebne przyrządy tzn fermentator, cukromierz i kwasomierz, jednak moja wiedza jest niewystarczająca. Dlatego chciałbym prosić Was o pomoc. Mam pewne wątpliwości, jak przeprowadzić fermentacje w miazdze prawidłowo. Będę miał około 10-12 kg winogrona ciemnego, niestety odmiany nie znam, są kwaśne. Chciałbym zrobić wino 13-14% półwytrawne. Drożdże kupiłem że strony browin :
https://browin.pl/sklep/produkt/400401/v...-20-g#opis
https://browin.pl/sklep/produkt/400535/d...a-czerwone
Proszę o odpowiedź na nurtujące mnie pytania.
1.Czy powyższe Drożdże nadadzą się do moich kwasnych Winogron? Jeśli tak które będą lepsze?
2.Do zmiażdżonych w fermentatorze owoców dodaje tylk PEKTOENZYM, Drożdże pożywkę i syrop cukrowy? Czy syrop dopiero do galonu?
3.W jaki sposób zakryć wiadro z miazga? Czy przykryć szczelnie pokrywką i w miejscu na rurkę fermentacyjna wcisnąć watę?czy zrobić to inaczej?
4.jak długo prowadzić fermentacje w miazdze?
5.Pozywka - w porcjach czy od razu do Miazgi całość?
Proszę o pomoc. Pozdrawiam
https://browin.pl/sklep/produkt/400401/v...-20-g#opis
https://browin.pl/sklep/produkt/400535/d...a-czerwone
Proszę o odpowiedź na nurtujące mnie pytania.
1.Czy powyższe Drożdże nadadzą się do moich kwasnych Winogron? Jeśli tak które będą lepsze?
2.Do zmiażdżonych w fermentatorze owoców dodaje tylk PEKTOENZYM, Drożdże pożywkę i syrop cukrowy? Czy syrop dopiero do galonu?
3.W jaki sposób zakryć wiadro z miazga? Czy przykryć szczelnie pokrywką i w miejscu na rurkę fermentacyjna wcisnąć watę?czy zrobić to inaczej?
4.jak długo prowadzić fermentacje w miazdze?
5.Pozywka - w porcjach czy od razu do Miazgi całość?
Proszę o pomoc. Pozdrawiam