Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z jabłek - pierwszy domowy „jabol” - dziennik, prośba o wskazówki.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć. Za chwile uzupełnię pozostałe dzienniki. Dzisiaj kupiłem trochę jabłek. Z części zrobię wino, a jak coś zostanie to trochę cydru nastawie. 
Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Kupiłem tez skrzynkę gruszek warto mieszać? Co polecacie?
[Obrazek: ad0515a8d800.jpg]
[Obrazek: 6ef29eee55ed.jpg]
Wino z jabłek robi się jak każde wino tylko z soku jabłkowego.  Natomiast gruszek radze nie dodawać, nie ten smak i wino wychodzi kiepskie.
Cześć.
Dzisiaj wziąłem się za jabłka. :)
Przepis z jakiego skorzystam to modyfikacja kilku przepisów znalezionych w internecie.

17 litrów soku z jabłek (ok 30 kg jabłek)
2,2 kg cukru
3,8 l wody
drożdże ENOVINI uniwersalne 18%
5 g pożywki

po ok 4 tygodniach 2 porcja syropu
1,6 kg cukru
W zależności od kwasowości.
przy odpowiedniej rozpuszczę w litrze moszczy, jeśli kwasowość będzie zbyt duża moszcz rozcieńczę woda.

Dzień 1 (10 sierpnia 2020)
Jabłka (te mniejsze w 2 czarnych skrzynkach plastikowych) przerobiłem na sok za pomocą sokowirówki. Wyszło mi ok 17 litrów soku. Następnie uwodniłem drożdże, a w międzyczasie przygotowałem syrop 2,2 kg cukru rozpuściłem w 3,8 l wody. Po wystudzeniu przelałem syrop do fermentatora dodałem drożdże i pożywkę. Wszystko dokładnie wymieszałem. Gotowy nastaw odstawiłem by drożdże zaczęły czarować :)

BLG soku (bez syropu) 10
BLG po dodaniu syropu 15
Kwasowość po dodaniu syropu 6 g/l

Parametry wstępne dość dobre.
Wszystkiego wyszło mi ok 23 litrów nastawu.
No i teraz tak;

Jak to będziesz dalej dosładzałi rozcieńczał, to Ci wyjdzie JABOL. 18%, kopał będzie fest, ale w smaku tylko Jabol - jak za 5 pln ze sklepu.

Te drożdże to niewiadoma jest, ale ogólnie bym założył, że ciężko je zatrzymać np. przy 11%....

Ja bym do tego dodał jeszcze 1 kg cukru, ale bez wody, ropuszczając w winie.
I dosłodził ksylitolem 0,5 kg na te 23 litry
Jak zacznie fermentować, to przestaw do chłodnego pomieszczenia - tak koło 15*C by się przydało.
I po fermentacji, po zlaniu i wstępnym wyklarowaniu pirosiarczyn 2 g / 20 litrów.
Ewentualnie jak się nie będzie klarować to pół szklanki mocnej czarnej herbaty.
I nic więcej ani nic mniej.

I jest szansa na fajne wino.
Dziękuje Zbyszku za rade.
Ten kilogram będę mógł dodać dopiero po 21.
Dzień 2-3-4-5-6-7-8-9-10 (11-12-13-14-15-16-17-18-19 października 2020)
Wino cały czas pracuje. Jak skończy dam znać co dalej.

Nastaw 2
Dzień 1 (19 października 2020)
Kilka dni temu kupiłem skrzynkę renet, dzisiaj zająłem się nimi.

8 litrów soku,
1 kg cukru rozpuszczony w soku jabłkowym (2 litach)
Drożdże Enovini 01 do 13 %
pożywka

BLG 15
Kwasowość 11 g/l

Wiecej napiszę jutro :)
Nastaw 1 dzień 11 (20 października 2020)
Wino cały czas pracuje. Mniej więcej co 40 sekund 2 bąbelki.

Nastaw 2 dzień 2 (20 października 2020)
Popełniłem piękny podręcznikowy błąd:

[Obrazek: c54b0da2123a.jpg]

Balon pet 10 litrów plus ok 1 litra zapasu. Soku 8 litrów. Okazało się, że dwa litry zapasu jest jednak za mało. Brakło ok 10 cm. Bardzo dużo piany wytworzyło się i rurka zamieniła się w wulkan. Na szczęście dużo nie wyleciało. Nauczka na przyszłość, chociaż miałem nadzieje, że wystarczy. Przelałem do pojemnika fermentacyjnego.
Nastaw 1 Dzień 12-13-14 (21-22-23 października)
wino pracuje powoli.

Nastaw 2 Dzień 3-4-5 (21-22-23 października)
bardzo ładnie pracuje.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nastaw 1 dzień 15 (24 października)
BLG -1
Kwasowość 6 g/l

Odlałem litr z pojemnika fermentacyjnego, przelałem do garnka delikatnie podgrzałem i rozpuściłem 1,6 kg cukru. Syrop wlałem do pojemnika dodałem 3 g pożywki.
BLG 4
Kwasowość 6 g/l

Nastaw 2 dzień 6 (24 października)
Nastaw pracuje.