07-10-2020, 11:06
07-10-2020, 11:06
07-10-2020, 15:53
Wino z jabłek robi się jak każde wino tylko z soku jabłkowego. Natomiast gruszek radze nie dodawać, nie ten smak i wino wychodzi kiepskie.
09-10-2020, 23:43
Cześć.
Dzisiaj wziąłem się za jabłka.
Przepis z jakiego skorzystam to modyfikacja kilku przepisów znalezionych w internecie.
17 litrów soku z jabłek (ok 30 kg jabłek)
2,2 kg cukru
3,8 l wody
drożdże ENOVINI uniwersalne 18%
5 g pożywki
po ok 4 tygodniach 2 porcja syropu
1,6 kg cukru
W zależności od kwasowości.
przy odpowiedniej rozpuszczę w litrze moszczy, jeśli kwasowość będzie zbyt duża moszcz rozcieńczę woda.
Dzień 1 (10 sierpnia 2020)
Jabłka (te mniejsze w 2 czarnych skrzynkach plastikowych) przerobiłem na sok za pomocą sokowirówki. Wyszło mi ok 17 litrów soku. Następnie uwodniłem drożdże, a w międzyczasie przygotowałem syrop 2,2 kg cukru rozpuściłem w 3,8 l wody. Po wystudzeniu przelałem syrop do fermentatora dodałem drożdże i pożywkę. Wszystko dokładnie wymieszałem. Gotowy nastaw odstawiłem by drożdże zaczęły czarować
BLG soku (bez syropu) 10
BLG po dodaniu syropu 15
Kwasowość po dodaniu syropu 6 g/l
Parametry wstępne dość dobre.
Wszystkiego wyszło mi ok 23 litrów nastawu.
Dzisiaj wziąłem się za jabłka.

Przepis z jakiego skorzystam to modyfikacja kilku przepisów znalezionych w internecie.
17 litrów soku z jabłek (ok 30 kg jabłek)
2,2 kg cukru
3,8 l wody
drożdże ENOVINI uniwersalne 18%
5 g pożywki
po ok 4 tygodniach 2 porcja syropu
1,6 kg cukru
W zależności od kwasowości.
przy odpowiedniej rozpuszczę w litrze moszczy, jeśli kwasowość będzie zbyt duża moszcz rozcieńczę woda.
Dzień 1 (10 sierpnia 2020)
Jabłka (te mniejsze w 2 czarnych skrzynkach plastikowych) przerobiłem na sok za pomocą sokowirówki. Wyszło mi ok 17 litrów soku. Następnie uwodniłem drożdże, a w międzyczasie przygotowałem syrop 2,2 kg cukru rozpuściłem w 3,8 l wody. Po wystudzeniu przelałem syrop do fermentatora dodałem drożdże i pożywkę. Wszystko dokładnie wymieszałem. Gotowy nastaw odstawiłem by drożdże zaczęły czarować

BLG soku (bez syropu) 10
BLG po dodaniu syropu 15
Kwasowość po dodaniu syropu 6 g/l
Parametry wstępne dość dobre.
Wszystkiego wyszło mi ok 23 litrów nastawu.
10-10-2020, 06:02
No i teraz tak;
Jak to będziesz dalej dosładzałi rozcieńczał, to Ci wyjdzie JABOL. 18%, kopał będzie fest, ale w smaku tylko Jabol - jak za 5 pln ze sklepu.
Te drożdże to niewiadoma jest, ale ogólnie bym założył, że ciężko je zatrzymać np. przy 11%....
Ja bym do tego dodał jeszcze 1 kg cukru, ale bez wody, ropuszczając w winie.
I dosłodził ksylitolem 0,5 kg na te 23 litry
Jak zacznie fermentować, to przestaw do chłodnego pomieszczenia - tak koło 15*C by się przydało.
I po fermentacji, po zlaniu i wstępnym wyklarowaniu pirosiarczyn 2 g / 20 litrów.
Ewentualnie jak się nie będzie klarować to pół szklanki mocnej czarnej herbaty.
I nic więcej ani nic mniej.
I jest szansa na fajne wino.
Jak to będziesz dalej dosładzałi rozcieńczał, to Ci wyjdzie JABOL. 18%, kopał będzie fest, ale w smaku tylko Jabol - jak za 5 pln ze sklepu.
Te drożdże to niewiadoma jest, ale ogólnie bym założył, że ciężko je zatrzymać np. przy 11%....
Ja bym do tego dodał jeszcze 1 kg cukru, ale bez wody, ropuszczając w winie.
I dosłodził ksylitolem 0,5 kg na te 23 litry
Jak zacznie fermentować, to przestaw do chłodnego pomieszczenia - tak koło 15*C by się przydało.
I po fermentacji, po zlaniu i wstępnym wyklarowaniu pirosiarczyn 2 g / 20 litrów.
Ewentualnie jak się nie będzie klarować to pół szklanki mocnej czarnej herbaty.
I nic więcej ani nic mniej.
I jest szansa na fajne wino.
10-10-2020, 08:58
Dziękuje Zbyszku za rade.
Ten kilogram będę mógł dodać dopiero po 21.
Ten kilogram będę mógł dodać dopiero po 21.
19-10-2020, 22:33
Dzień 2-3-4-5-6-7-8-9-10 (11-12-13-14-15-16-17-18-19 października 2020)
Wino cały czas pracuje. Jak skończy dam znać co dalej.
Nastaw 2
Dzień 1 (19 października 2020)
Kilka dni temu kupiłem skrzynkę renet, dzisiaj zająłem się nimi.
8 litrów soku,
1 kg cukru rozpuszczony w soku jabłkowym (2 litach)
Drożdże Enovini 01 do 13 %
pożywka
BLG 15
Kwasowość 11 g/l
Wiecej napiszę jutro
Wino cały czas pracuje. Jak skończy dam znać co dalej.
Nastaw 2
Dzień 1 (19 października 2020)
Kilka dni temu kupiłem skrzynkę renet, dzisiaj zająłem się nimi.
8 litrów soku,
1 kg cukru rozpuszczony w soku jabłkowym (2 litach)
Drożdże Enovini 01 do 13 %
pożywka
BLG 15
Kwasowość 11 g/l
Wiecej napiszę jutro

20-10-2020, 13:36
Nastaw 1 dzień 11 (20 października 2020)
Wino cały czas pracuje. Mniej więcej co 40 sekund 2 bąbelki.
Nastaw 2 dzień 2 (20 października 2020)
Popełniłem piękny podręcznikowy błąd:
![[Obrazek: c54b0da2123a.jpg]](https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c54b0da2123a.jpg)
Balon pet 10 litrów plus ok 1 litra zapasu. Soku 8 litrów. Okazało się, że dwa litry zapasu jest jednak za mało. Brakło ok 10 cm. Bardzo dużo piany wytworzyło się i rurka zamieniła się w wulkan. Na szczęście dużo nie wyleciało. Nauczka na przyszłość, chociaż miałem nadzieje, że wystarczy. Przelałem do pojemnika fermentacyjnego.
Wino cały czas pracuje. Mniej więcej co 40 sekund 2 bąbelki.
Nastaw 2 dzień 2 (20 października 2020)
Popełniłem piękny podręcznikowy błąd:
![[Obrazek: c54b0da2123a.jpg]](https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c54b0da2123a.jpg)
Balon pet 10 litrów plus ok 1 litra zapasu. Soku 8 litrów. Okazało się, że dwa litry zapasu jest jednak za mało. Brakło ok 10 cm. Bardzo dużo piany wytworzyło się i rurka zamieniła się w wulkan. Na szczęście dużo nie wyleciało. Nauczka na przyszłość, chociaż miałem nadzieje, że wystarczy. Przelałem do pojemnika fermentacyjnego.
24-10-2020, 17:57
Nastaw 1 Dzień 12-13-14 (21-22-23 października)
wino pracuje powoli.
Nastaw 2 Dzień 3-4-5 (21-22-23 października)
bardzo ładnie pracuje.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nastaw 1 dzień 15 (24 października)
BLG -1
Kwasowość 6 g/l
Odlałem litr z pojemnika fermentacyjnego, przelałem do garnka delikatnie podgrzałem i rozpuściłem 1,6 kg cukru. Syrop wlałem do pojemnika dodałem 3 g pożywki.
BLG 4
Kwasowość 6 g/l
Nastaw 2 dzień 6 (24 października)
Nastaw pracuje.
wino pracuje powoli.
Nastaw 2 Dzień 3-4-5 (21-22-23 października)
bardzo ładnie pracuje.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nastaw 1 dzień 15 (24 października)
BLG -1
Kwasowość 6 g/l
Odlałem litr z pojemnika fermentacyjnego, przelałem do garnka delikatnie podgrzałem i rozpuściłem 1,6 kg cukru. Syrop wlałem do pojemnika dodałem 3 g pożywki.
BLG 4
Kwasowość 6 g/l
Nastaw 2 dzień 6 (24 października)
Nastaw pracuje.