Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino Jezynowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam ! Potrzebuje ponocy z moim winkiem  z jezyn  :) Wino jest jusz gotowe jednak w smaku troche zamocne, musialem mieszac z woda przy prubowaniu . Jezyny daja bardzo wyrazny smak jednak brak jakiegos charakteru, przydalo by sie pomieszac z czyms zeby dodac smaku. Sa jakies pomysly czego urzyc ? Moze sok jablkowy albo cos ?
Jak za mocne i mieszasz z wodą, to na pewno będzie lepiej rozcieńczyć lekko sokiem jabłkowym. Smaku nie poprawisz tym sokiem raczej. Może brak mu kwasowości i cytryna trochę pomoże ?
Co do błędów ortograficznych, to jeśli jesteś Czechem masz usprawiedliwienie :)
Też bym dodał cytryny trochę. Wydaje mi się, że cytryna do jeżyny jak najbardziej pasuje
Zmieszaj z winem wiśniowym. Jak nie masz, to zrób.
Zmieszaj z winem jagodowym
https://czy-odebrac.pl/
W przepisach na wino jeżynowe wspomina się o dodatku taniny spożywczej/winiarskiej - więc może dobrze mu zrobi beczka (czyli w warunkach domowych czipsy dębowe, takie opiekane)? Być może to wystarczy, by dopełnić charakter tego wina, z natury jak rozumiem raczej przysadzistego ;) Jeśli chcesz, by było lżejsze to może kupażyk - nawet jakimś lżejszym winem czerwonym (winogronowym) od kolegi, który ma przydomową winniczkę? Może być właśnie nawet nieco "za kwaśne" wino czerwone. Albo na szybko zrobić balonik wiśniowego z tłoczonego soku dobrej jakości - powyżej ktoś tak zalecał. Ale czipsy też bym wykorzystał :)
No dobra już się nie produktujcie na darmo :) temat wykopany po roku a autor pytania nie zawitał na forum nawet po mojej pierwszej odpowiedzi.
Może to wziął i wypił ;)
Z drugiej strony wątek zawiera ciekawe uwagi, które mogą się kiedyś komuś przydać.