Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Kupne winogrona mołdawskie na wino?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć wszystkim!



Chciałbym zrobić swoje w sumie pierwsze wino, ale jedyne winogrona jaki mogę dostać w warzywniaku obok to "winogrona mołdawskie"
Początkowo chciałem zrobić z takich zwykłych, małych polskich winogron, jakie pamiętam z dzieciństwa ale podobno już się spóźniłem i nigdzie go nie mogę znaleźć.

Wino planowałem zrobić bez drożdży i z dodatkiem wody/cukru lub w ogóle bez tego. 
Teraz w sumie nie wiem czy takie wyjdzie.
Stąd moje pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z tą odmianą? Nadaje się do zrobienia smacznego wina ? Na mocy mi nie zależy, raczej wolę delikatny smak. Nie chciałbym aby było mocno słodkie.

Da radę zrobić z niej wino bez drożdży ?
I jeśli tak, to ile potrzeba winogron, na słój 26l


 tego typu:

[Obrazek: SLOJ-WIELOFUNKCYJNY-26L-gasior-balon-win...arka-szklo]
Winogrona deserowe raczej nie nadają się na wino. Po pierwsze za mało cukru gromadzą, po drugie za mała kwasowość, po trzecie mało soku można z nich wycisnąć.
Ale jak bardzo się uprzesz to możesz spróbować. Musisz zbadać ile cukru jest w soku. Służy do tego cukromierz. Wino żeby miało jakiś smak musi mieć ok 11-12%. Winogrono deserowe tyle nie ma musisz dodać cukru.
Będziesz prawdopodobnie musiał też dokwasić kwasem winowym. Bez drożdży się nie da. Takie winogrono na czas transportu jest pryskane. Musisz kupić drożdże. Są w każdym markecie budowlanym.
Winogrona musi być tyle aby sięgało 3/4 wysokości.
A jakich winogron szukać w warzywniakach? Dostanę jeszcze coś co by się nadawało na wino ?
W warzywniakach to niestety tylko deserowe. Prędzej na rynku możesz kupić jakieś działkowe ale to już trochę za późno.