Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Robienie nastawu na 2 razy - wino jabłkowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Planowałem nastawić 54 litry wina z soku wyciśniętego z jabłek.
Soku miało być 27 litrów, ale czasu starczyło mi tylko na 22 litry.
Poprzeliczałem proporcje i nastawiłem z tych 22 litrów soku.
Miejsca w balonie jeszcze sporo, więc chciałbym to dokończyć i go dopełnić.
Czas na pozyskanie soku i nastawienie tych pozostałych 5 litrów będę miał tydzień po poprzednim.
Moje pytanie brzmi: czy mogę nastawić wino z tych pozostałych 5 litrów (sok, pożywka, drożdże, syrop cukrowy np. w pojemniku) i zwyczajnie przelać to do balona? Czy muszę poczekać aż ten nowy nastaw ruszy?
Czy może w ogóle nie można tak połączyć tych nastawów?
Dzięki
Tak długo jak trwa burzliwa fermentacja można dodawać soki, miazgę czy cukier. Uważał bym jednaj jeśli fermentacja się już kończy bo podniesienie Bllg może zatrzymać fermentację.
Dzięki za pomoc Boullii.
Z żoną spięliśmy poślady i znaleźliśmy trochę czasu wczoraj póki burzliwa trwa.
Wygląda, że wszystko jest ok. Bulga aż miło.
Pozdrawiam