Dzień Dobry
Nazbierałem dzisiaj tarnine po przymrozkach ( zapraszam do mnie na zbiory przy granicy ze Słowacją)
Ale chciałbym ją pąłączyć z czymś jeszcze i tutaj moje pytanie
Co dobrze komponuje się z tarniną ? Jaki owoc ? lub coś innego
Ps, jutro idę zbierać dalej to zrobie jakieś zdjęcia
post pod postem...
Nurtuje mnie kwestia fermentacji moszczu jak powinnienem się zabrać do tego...
Parzyć tarnine wrzatkiem ?
"
Zamrożone owoce wrzucić do garnka i zalać 5 litrami wrzątku.
Po ostudzeniu do 50 °C dodać odpowiednią dawkę uwodnionego PektoFruit. Przeprowadzić proces enzymatyczny wg. Instrukcji. Potem moszcz przelać do zbiornika fermentacyjnego wyposażonego w rurkę fermentacyjną.
Zrobić syrop cukrowy z 2 kg cukru i 2 litrów wody i dodać do moszczu.
Po ostudzeniu do 30 °C dodać odpowiednią dawkę pożywki VINO ACTIVE i uwodnionych drożdże BLACKTHORN WINE YEAST. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić do fermentacji."
z koleji na wino.org mamy
"woce należy przegotować w odpowiedniej ilości wody, płyn odcedzić, po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży winnych,"
Jak najlepiej to zrobić ?
Aha zapomniałbym posiadam tylko chyba drożdze bajanusy nadadzą się do tarniny ? czy lepiej kupić te blackthorn?
Hym a eksperymentowałeś z płatkami dębu może ? +tarnina
Chciałbym zrobić 2 nastawy jeden czysty i jeden jakiś eksperymentalny z dodatkami
Możesz spróbować z dębem, ale bez przesady. Tarnina sama w sobie jest dosyć garbnikowa

Spróbuj dozbierać dzikiej róży oraz głogu, i drugim nastawem skręcić w stronę jesiennego porto.
W tym roku mało dzikej jest a chciałbym 50l nastawić, jakie musiałbym przyjąć proporcje tarniny owoców w kg do dzikiej rózy ?
Głogu zbytnio nie widziałem ale jutro wyjde poszukać
Dziekuje za pomoc
