Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino rodzynkowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

Nastawilem 25l wina rodzynkowego.

Kilka danych:

9kg rodzynek, zgodnie z opisem producenta porcja 30g rodzynek zawiera 21g cukry, czyli 9kg rodzynek to 6.3kg cukru
drozdze lalvin 71B
+ 1.5kg cukru
+wody aby otrzymac 25l wina

Po 3 tygodniach cukromierz wskazuje -3/4

Czy odrzucic juz owoce i myslicie ze caly cukier z rodzynek zostal przerobiony przez drozdze? 

dzieki za odpowiedz
Michal

P.S. Przepraszam za brak polskich znakow, tymczasowe problemy.
Czy rozdrobniłeś/pokroiłeś rodzynki?
Jeśli tak to jest możliwe, że drożdże zjadły cały cukier. Jeśli rodzynki są całe to możliwe, że cos cukru zostało w środka.
Całe rodzynki, kilkukrotnie sparzone.

Wino w smaku jak to wino po 3tygdniach, moc w zupełności wystarczająca.

Potrzymać jeszcze trochę czy już usunąć z pojemnika? Rodzynki są bezpestkowe.

pozdrawiam
Michał
Jeśli wytrącił się osad to zlać.