Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Trójniak - problemy (POMOCY)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dwa miesiące temu po raz pierwszy wstawiłem miod pitny - wybrałem Trójniaka.
Po około miesiącu pracy bulkanie skończyło się, po półtora miesiącu czuć było w nim jeszcze wyraznie gaz więc coś się działo. W tej chwili (minęło 2 miesiące) uzyskałem "coś" co ma 20 Blg i nie pracuje, alkoholu też nie ma zawiele na smak.
Przed 3 dniami dolałem nową "hartowaną" matkę drożdżową lecz fermentacja nie wznowiła się. Co mam z ty fantem zrobić ? Może dodać jeszcze miodu.

Julas
Dodać miodu to raczej nie bo tylko rozcieńczysz alkohol i utrudnisz ewentualny restart.
Spróbuj z drożdżami spokojnymi (Anka C) lub specjalną anką do restartu zatrzymanej fermentacji.
Nie wiem gdzie w okolicy Trójmiasta mogę kupić drożdże Anka C (szukałem chyba we wszystkiech sklepach). Napisałem do producenta lecz jak dotą nie mam odpowiedzi.
No Julas, miodu to nie dodawaj bo będziesz miał nastaw jeszcze słodszy i słabszy. ANKA ma w swojej ofercie drożdże restartujące. Niejeden z nas się w ten sposó ratował. Przeszukaj forum, a jeszcze lepiej odezwij się do Dzidka (jest teraz na urlopie). Na pewno coś Ci podeśle. Może ktoś jeszcze z forumowiczów może Cie wspomóc
S.
O widzę, ze Patryk już doradzał. Na szczęście podobnie :)
S.
Zamów sobie tutaj www.mcvin.com
firma to Malco sc.

Ja ostatnio też musiałem zrobić restart i zamawiałem stamtąd drożdże extra, które są przystosowane do tego typu zabiegów.:cool:
Może mi ktoś doradzić gdzie (najlepiej wysyłkowo) mogę kupić produkty ANKA'i. Szkoda by zmarnować 16 litrów smakołyku.

Julas
Witam,

Wejdź na http://www.anka.pl

Jacek.
AnKa nie sprzadaje indywidualnie.
Tak jak radził Norad trzeba się zgłosić do www.mcvin.com
Witam,

odezwij się do dzidka

pzdr
Mario
P.S.

przy restarcie nie zapomnij dać pożywki dla drożdży.
Najlepiej kup w komplecie u dzidka.
Dzięki wszystkim za pomoc,
Właśnie odezwała się do mnie firma Anka z informacją, że dnia 29.08 w Sopocie odbędzie się spotkenie z Firmą (AnKA) i jak sądzę będzie można nabyć ich produkty. Jak pisała dalej więcej informacji na temat tego spotkanie można znalaźć, uwaga ?!;;; na www.wino.art.pl. Zaraz szukam.

pozdrawiam,
Julas