19-11-2020, 11:43
Witam i z góry dziękuję za podpowiedzi doświadczonych winiarzy.
To jest moje kolejne wino ale pierwsze z ciemnych winogron.
Zrobiłem nastaw z 8kg owoców, które wcześniej oczyściłem i umyłem.
Rozdrobniłem owoce za pomocą mieszadła.
Dodałem 1,5 kg cukru wraz z pożywką i drożdżami, w 1,5 l wody.
Nastaw miał około 20 blg.
Czekałem około 16 dni ale nie ruszył (nie bąblował w rurce).
Zlałem więc i do balonu dodałem kolejną porcję cukru 1,5 kg oraz drożdże.
Obecnie sytuacja wygląda tak, że w rurce nie bąbluje ale "woda jest wyżej" więc nie wiem czy to cicha fermentacja?
Po dodaniu cukru, w nastawie jest 12 blg i od 8 dni się nie zmienia.
Dodam, że to wszystko mam w balonie 34l (raczej w sporo za dużym) ale to chyba nie ma znaczenia?
Co proponujecie abym zrobił, bo pierwszy raz mam taką sytuację?
To jest moje kolejne wino ale pierwsze z ciemnych winogron.
Zrobiłem nastaw z 8kg owoców, które wcześniej oczyściłem i umyłem.
Rozdrobniłem owoce za pomocą mieszadła.
Dodałem 1,5 kg cukru wraz z pożywką i drożdżami, w 1,5 l wody.
Nastaw miał około 20 blg.
Czekałem około 16 dni ale nie ruszył (nie bąblował w rurce).
Zlałem więc i do balonu dodałem kolejną porcję cukru 1,5 kg oraz drożdże.
Obecnie sytuacja wygląda tak, że w rurce nie bąbluje ale "woda jest wyżej" więc nie wiem czy to cicha fermentacja?
Po dodaniu cukru, w nastawie jest 12 blg i od 8 dni się nie zmienia.
Dodam, że to wszystko mam w balonie 34l (raczej w sporo za dużym) ale to chyba nie ma znaczenia?
Co proponujecie abym zrobił, bo pierwszy raz mam taką sytuację?