Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z ciemnych winogron zatrzyało się na 12 Blg
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam i z góry dziękuję za podpowiedzi doświadczonych winiarzy.

To jest moje kolejne wino ale pierwsze z ciemnych winogron.

Zrobiłem nastaw z 8kg owoców, które wcześniej oczyściłem i umyłem.
Rozdrobniłem owoce za pomocą mieszadła.
Dodałem 1,5 kg cukru wraz z pożywką i drożdżami,  w 1,5 l wody.
Nastaw miał około 20 blg.
Czekałem około 16 dni ale nie ruszył (nie bąblował w rurce).
Zlałem więc i do balonu dodałem kolejną porcję cukru 1,5 kg oraz drożdże.

Obecnie sytuacja wygląda tak, że w rurce nie bąbluje ale "woda jest wyżej" więc nie wiem czy to cicha fermentacja?

Po dodaniu cukru, w nastawie jest 12 blg i od 8 dni się nie zmienia.

Dodam, że to wszystko mam w balonie 34l (raczej w sporo za dużym) ale to chyba nie ma znaczenia?
Co proponujecie abym zrobił, bo pierwszy raz mam taką sytuację?
Sprawdziłeś szczelność korka? Jakie drożdże dałeś? Próbowałeś to wino? Czuć w nim alkohol? Jak dawałeś drożdże to jaka była temperatura nastawu i drożdży?
A ile litrów ma nastaw obecnie po oddzieleniu owoców ??

Mnie się wydaje, że za dużo cukru i drożdże nie są w stanie przerobić więcej ...

Sok z 8 kg. owoców to góra 5-6 litrów soku + 1,5 l. wody to nam da 6,5 - 7,5 litra nastawu do którego poszło 3 kg. cukru + cukier zawarty w owocach ...

Pozdrawiam
MILBAS
(20-11-2020, 12:00)milbas napisał(a): [ -> ]Mnie się wydaje, że za dużo cukru i drożdże nie są w stanie przerobić więcej ...

Sok z 8 kg. owoców to góra 5-6 litrów soku + 1,5 l. wody to nam da 6,5 - 7,5 litra nastawu do którego poszło 3 kg. cukru + cukier zawarty w owocach ...

Pozdrawiam
MILBAS



Jest to bardzo możliwe. Żeby wino nadawało się do picia musisz zrobić restart na bayanusach.
https://wino.org.pl/forum/Thread-Wznawianie-fermentacji