24-11-2020, 09:58
Dzień dobry! To jest moje trzecie wino. Poprzednie dwa (lawendowe i jabłkowe) wyszły super! Niestety, aktualnie nastawione wino kompletnie przestało pracować i nie wiem co zrobić, żeby ruszyło. 7 listopada nastawiłam wino jabłkowe w 15 litrowym balonie. Dodałam sok z 15kg jabłek (ok. 8l), syrop cukrowy z 4,5l wody i 3,75kg cukru (według przepisu powinno być 3l wody i 2kg cukru, dodałam za dużo przez pomyłkę), drożdże aktywne i pożywka. Syrop wystudziłam, drożdże ładnie się namnożyły. Ale wino nie chciało ruszyć. Po jakimś czasie dodałam drugą porcję drożdży aktywnych. Baniak postawiłam w okolicach kaloryfera. Sprawdziłam zawartość cukru i wyszło 27Blg. Po kilku godzinach nastaw ładnie ruszył i mocno pracował. Po 14 dniach, kiedy nastaw już bardzo wolno pracował, sprawdziłam ilość cukru, było 0. Dodałam 1l wody i 1kg cukru. Nastaw przed dwa dni nie ruszył. Wczoraj (23.11) dodałam drożdże aktywne Enovini (Saccharomyces cerevisiae) 18%. Od dwóch dni nastaw wcale nie pracuje. Nie wiem co zrobić. Prosiłabym o radę.