Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Nalot na winie w gąsiorze
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
[attachment=34543] Idea Dopiero zaczynam swoje doświadczenia z winem. Robię wino z ciemnych winogron, nastawiłem je bez drożdży, dodałem tylko cukier w książkowych ilościach. W jednym gąsiorze po 1 przelaniu pojawiła mi się mgiełka, nalot a po kilku dniach zrobił się grubszy kożuch. Zdjęcie poniżej. Wygląda na pleśń nie wiem, czy przegapiłem zakończenie fermentacji i wino stało w za wysokiej temperaturze w pomieszczeniu jest 16-18 stopni, czy tez butla była niepełna- miałem trochę ponad połowę dużego gąsiora. Proszę o radę. Odlalem trochę i wino bardzo ładnie pachnie i i ma normalny posmak.
To pleśń. Wylej i nie pij. Mykotoksyny są szkodliwe i to bardzo.